אקטיב אייג'ינג לשינוי תפישת הגיל

כמיליון אזרחים ותיקים חיים היום בישראל, ע"פ ארגון הבריאות העולמי בשנת 2050, אחד מתוך 5 אזרחים בעולם, יהיו מעל גיל 60. אנחנו בעיצומה של מהפכה דמוגרפית שתשפיע על כל תחומי החיים של כולנו.

18.10.2020 מאת: עדי לסרי
אקטיב אייג'ינג לשינוי תפישת הגיל

 

המרחב ליזמות למען אוכלוסיה וותיקה 60+- בעיר חיפה השיק קמפיין "אקטיב אייג'ינג" לשינוי תפישת הגיל.

תוחלת החיים עולה ונוצרה תקופת גיל חדשה של אחרי הפרישה, 15-20 שנים של הזדמנויות, בה אזרחים ותיקים יכולים להמציא את עצמם מחדש, להביא לידי ביטוי את הניסיון והידע שצברו, להתפתח בכיוונים חדשים, להגשים חלומות ולתרום לעצמם, לקהילה ולסביבה ולהרחבת הפעילות החברתית - כלכלית.

תקופת הקורונה חידדה את החשיבות בביצוע "טיפול שורש" יסודי בשינוי התודעה החברתית כלפי אזרחים ותיקים ואת הצורך בהכרת הערך והקצאת המשאבים המתאימים עבורם בתקופת הגיל החדשה.

התייחסות הממסד לאזרחים וותיקים כמקשה אחת, בזמן הקורונה וההנחיות לבודד אותם באופן גורף ללא אבחנה, עוררה בקרבם, תחושות מורכבות. בן לילה הם הפכו מאזרחים יוצרים ופעילים - שכוחם במותנם, לקבוצת סיכון מוחלשת.

במסגרת המרחב ליזמות 60 + בחיפה, הראשון מסוגו בארץ, אשר הוקם לפני כ -ארבע שנים, בשיתוף עיריית חיפה, חברת מגדל ועמותת ציונות 2000 , המונה כיום למעלה מ- 600 אזרחים ותיקים, הפועלים במיזמים חברתיים ועסקיים, אזרחים וותיקים יכולים להגשים את עצמם ולהביא לידי ביטוי את היכולות שלהם, בדרכים של אקטיביזם ויזמות.

מחקרים מראים כי אזרחים ותיקים יזמים או מעוסקים, מגבירים את כוח הצריכה ומסייעים לכלכלה בקהילות שלהם.

בנוסף, אזרחים ותיקים שפועלים לשפר את איכות החיים שלהם ושל סביבתם, מקדמים את הרווחה הכללית ובתוך כך מפחיתים באופן משמעותי את ההישענות על מערכות רווחה ובריאות.

האזרחים הוותיקים מקבלים מגוון רחב של כלים ללמידה והתפתחות, אשר עוזרים להם להביא לפועל את הניסיון והנכסים שצברו במהלך חייהם, להגשים חלומות ולהיות פעילים במרחב החברתי- כלכלי.

כיום פועלים במסגרת המרחב 150 מיזמים חבריים ועסקיים. באירוע שהתקיים ביום חמישי ה- 15.10.2020 בנוכחות ראשת העיר חיפה עינת קליש ומאות אזרחים, הושק קמפיין "אקטיב אייג'ינג" – ציון דרך במאבק לשינוי תפיסת הגיל בישראל.

באירוע דיברו: ד"ר עינת קליש רותם – ראש העיר, מאירה קיפרמן – מנהלת האגף לשירותים חברתיים בעיריית חיפה, שרי נוריאל – מנכ"לית עמותת "ציונות 2000", ענת עופרי – מנהלת אחריות תאגידית, חברת "מגדל", אפרת דוד ששון – מנהלת המרחב ליזמות 60 + חיפה בהמשך הוצג פאנל מכובד של יזמים בהנחיית רותי פרנסדורף – רכזת המרחב. דינה איסק, 66, מנהלת בתחום הגיל הרך, שהפכה למנחת קבוצות, מאמנת ובתקופת הקורונה הגשימה חלום נוסף ופתחה עסק של אפייה ביתית עזרא כהן, 68, הנדסאי תעשייה וניהול שהפך ליזם חברתי שפועל לשינוי סטראוטיפים כלפי אזרחים ותיקים במרחב הציבורי.

אורית כהן, 64, מדריכת טיולים ומנחת פלדנקרייז, יזמת חברתית שמובילה את יוזמת "קמט למחשבה"- במטרה לשנות את מושג הanti aging, שמעודד "להישאר צעירים" ולמעשה מוחק את הלגיטימיות של הזקנה.

דב קולר, 65, מורה, כותב ואקטיביסט שבעת אסון הקורונה, הרגיש שחייב לפעול לשינוי וכתב מניפסט ובו 22 סעיפי זכויות, במטרה להשפיע על מקבלי החלטות, להטיב ולהרחיב את זכויותיהם של האזרחים הותיקים.

מתוך: מניפסט זכויות לאזרחים וותיקים- דב קולר – "אנו האזרחים הוותיקים בישראל, דורשים מהממשלה והכנסת לאמץ חקיקה חברתית הנוגעת לזכויות האזרחים הוותיקים בישראל". אפרת דוד ששון, מנהלת המרחב – מחקרים מראים כי 70% בממוצע ממיזמים של אזרחים ותיקים מצליחים לעומת 28% מיזמים של צעירים. החברה הישראלית צריכה להרוויח את הערך המוסך הייחודי של אזרחים ותיקים.

שרי נוריאל, מנכ"לית ציונות 2000 – "המרחב ליזמות בחיפה, הוקם לפני 4 שנים בשיתוף של עיריית חיפה, חברת מגדל וציונות 2000 והוא ביטוי לשותפות איתנה, שהצליחה להביא את החוזקות של חברת מגדל, של הרשות, של האזרחים ושל המגזר השלישי יחד. המרחב הוא שירות חדשני, חלוצי, ראשון מסוגו בארץ, ועל כך אנו גאים".

ענת עופרי – מנהלת אחריות תאגידית, חברת מגדל: "כבר היום ערים אחרות מביעות עניין בהקמת מרחבי יזמות ולומדות מאיתנו את המודל המקצועי" ראש העיר עינת קליש: "העיר חיפה פורצת דרך ואין לי ספק שערים אחרות ילכו בעקבותינו ויקימו מרחבים כאלו".

 

תגובות

מומלצים