אלימות במשפחה בצל מגפת הקורונה

בשבועות האחרונים ישנה עלייה כוללת במקרים של אלימות במשפחה, יו"ר הוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה "הסגר הכניס נשים רבות למלכודת במקום הכי מסוכן עבורן, וסגר אותן עם גבר אלים, נשים אל תישארו בבית שיש בו אלימות".

04.05.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אלימות במשפחה בצל מגפת הקורונה

 

בתקופה האחרונה אירעו 4 מקרי התאבדות בעקבות אלימות במשפחה, כך דיווח המפקח הארצי על אלימות במשפחה במשרד הרווחה, בדיון חירום של הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה בכנסת על אלימות במשפחה.

יו"ר הוועדה, ח"כ תומא סלימאן, שיזמה את הדיון בעקבות 4 מקרי רצח של נשים ביקשה להעביר מסר לנשים ואמרה: "אל תישארו בבית שיש בו אלימות".

הוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה, בראשות ח"כ עאידה תומא סלימאן, התכנסה לישיבת חירום שעסקה באלימות במשפחה בצל מגפת הקורונה, על רקע ארבעה מקרי רצח של נשים מאז תחילת המשבר.

בפתח הישיבה אמרה יושבת הראש תומא סלימאן כי הסגר הכניס נשים רבות למלכודת במקום הכי מסוכן עבורן, וסגר אותן עם גבר אלים, ובמצבים של לחץ האלימות עלולה לגבור. היא הזכירה כי בתקופה הזו נרצחו שתי נשים יהודיות ושתי נשים ערביות וביקשה דיווח על הטיפול באלימות במשפחה.

ח"כ תומא סלימאן הוסיפה כי שלשום בלילה קיבלה גם מסר על אישה שהתאבדה במהלך הליכים להוצאת צו הרחקה לבן זוגה, מאחר שלא יכלה לעמוד בסבל. היא ביקשה להעביר מסר לכל הנשים ואמרה להן: "אל תישארו בבית שיש בו אלימות. הסובלות מאלימות צריכות לזעוק ולהוציא את הגבר, אבל אסור שיישארו בבית שיש בו אלימות". 

המפקח הארצי על אלימות במשפחה במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, חגי מויאל, התייחס לדברים ואמר: " לצערנו יש יותר ממקרה אובדנות אחד שיש לו חיבור למקרה של אלימות במשפחה. אני מדווח כבר על 4 מקרי התאבדות – שני גברים ושתי נשים – שמוכרים לנו מתחום אלימות במשפחה".

מויאל הוסיף ודיווח כי בימים האחרונים עלה קמפיין בעברית בנושא ובקרוב הוא יעלה גם בשפות נוספות, כמו כן הוא דיווח כי היום נפתח מקלט הקורונה לנשים מוכות, אליו הן יכולות להגיע לבידוד של שבועיים לפני המעבר למקלט לנשים מוכות. 

ח"כ פנינה תמנו שטה התייחס לרצח של מסטואל אלזה, שנרצחה לפי החשד בערב יום העצמאות בחדר המדרגות בביתה שבחולון, וביקשה לדעת האם מישהו הזהיר אותה לפני שחרורו ממאסר של בעלה החשוד ברצח.

במהלך הדיון נמתחה גם ביקורת על המשטרה באשר לטיפול ברוצח של מסטואל אלזה מחולון, בעוד שראש מדור נפגעי עבירה ומשפחה במשטרה, סנ"צ איילת אורנשטיין, אמרה כי היא מנועה מלהתייחס למקרה הספציפי וכי משרד הרווחה הוא זה שצריך לעדכן את האישה. היו"ר תומא סלימאן אמרה כי לא מתקבל על הדעת שהמשטרה לא משיבה לשאלות חברות וחברי הכנסת.

ח"כ מירב כהן התייחסה לטיפול באזרחים ותיקים ואמרה כי בנושא זה אין מיפוי ואף אחד לא יודע מי מהם זקוק לעזרה, מי ננטש, מי רעב ומי לא מקבל תרופות. מויאל אמר בתגובה כי קשה לתת מספרים בנושא הזה, אך לפי מה שמציגה המשטרה בשבועות האחרונים ישנה עלייה כוללת של 17-18 ועד 20 אחוזים בפניות על רקע אלימות במשפחה.

מנהלת תחום אלימות במשפחה, מקלטים ודירות מעבר במשרד הרווחה, מיכל חנוך, אמרה כי כל מקלט קיבל בממוצע 12 אלף שקלים בחודש וחצי האחרונים, כסיוע נוסף. היו"ר תומא סלימאן העירה כי מדובר בפחות מאלף שקל לאישה וכי מדובר בסכום מזערי ביותר.

פאר לי שחר, ממקימות מועצת הנשים לביטחון אזרחי, אמרה כי לפי נתוני המשרד לביטחון פנים עלה עלייה של 31% במקרי אלימות במשפחה, ובמקרי סכסוכי שכנים חלה עלייה של 90%. היא הוסיפה כי האפשרות לעבור למלון קורונה לפני ההגעה למקלטים לנשים מוכות לא ידועה לאותן נשים שנמצאות בבתיהן בסכנת מוות.

היו"ר תוצא סלימאן סיכמה את הדיון ואמרה כי הוועדה פונה למשרד הרווחה ומבקשת שיקיים דיון חירום על מצב הקורונה וההשפעה על האלימות, ולהכין תוכנית להיערכות מיוחדת לזמן היציאה מהסגר. היא הוסיפה כי כיו"ר הוועדה הביקורת שלה היא על מדיניות מסורבלת והיעדר תשובות ברורות בטיפול בנושא. "אני חושבת שהמשאבים שמפנים לפתרון בעיות כאלה מעידים שנושאי אלימות נגד נשים עדיין לא נמצאים במעלה סולם סדר העדיפויות", אמרה. 

בנוסף לכך בירכה יושבת הראש תומא סלימאן על פתיחת מקלט הקורונה, ואמרה כי באשר לרצח אלזה הוועדה דורשת תשובות ברורות מהמשטרה ומהשרד לביטחון פנים באשר לשחרורו של החשוד ברצח והטיפול באישה.

באשר לסכום שהועבר למקלטים לנשים מוכות דרשה הוועדה להעלותו ולהעביר סיוע נוסף, כמו כן דרשה הוועדה לדון באפשרות של הוצאת הגברים האלימים מהבתים. עוד ביקשה היו"ר תומא סלימאן ממשרד הרווחה, לקיים דיון על הנעשה בנגב הן על רקע התפרצות הקורונה ביישובים בדרום והן על רקע התמודדות עם עלייה במקרי האלימות במשפחה.

 

תגובות

מומלצים