בנות נפגעות יותר באלימות ברשת

תמונת מצב חדשה בעקבות מחקר של עמותת אשנב שקובע, בנות נפגעות יותר ברשת, ואחוז הנפגעים עולה יותר עם הגיל, בגיל 10 ניכרת עליה משמעותית באלימות ברשת, דרך ההתמודדות הבולטת ביותר במקרה של בריונות ברשת כלפי חבר היא התערבות לטובת הנפגע.

12.07.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
בנות נפגעות יותר באלימות ברשת

עמותת אשנב, אנשים למען שימוש נבון באינטרנט פרסמה בימים אלו סקר שערכה בקרב כ- 300 ילדים ובני נוער בסוגיות שונות הקשורות לשימוש ברשת האינטרנט וברשתות החברתיות.

את המחקר ערכו ד"ר שגית זילברברג יעקובוביץ, יו"ר עמותת אשנב ומרצה באוניברסיטה הפתוחה וד"ר אורלי מלמד מאוניברסיטת בר אילן.

מתוך המחקר עולה כי יש קפיצת מדרגה בחשיפה של חברים לבריונות ברשת בגיל 10. בעוד בגיל 9 25% דיווחו שחבריהם נחשפו לבריונות ברשת, בגילאי 10, 11 החשיפה עולה (39%, 37% בהתאמה). בנות דיווחו על חשיפת חברים לבריונות ברשת יותר מבנים (40% מול 27%). 
כשהשאלה נשאלה הפוך, רק 28%-32% טענו שחבריהם לא נחשפו לבריונות ברשת.

דרך ההתמודדות הבולטת ביותר במקרה של בריונות ברשת כלפי חבר היא התערבות לטובת הנפגע (הנשאל 26%, החברים 24%), התערבות רק במקרה שהנפגע חבר טוב (הנשאל 17%,  החברים 13%), העדפה לא להתערב ולצפות מהצד (14% הנשאל, 9% החברים), התערבות רק במקרה של אלימות קיצונית (9% הנשאל, 9% החברים) התערבות רק במקרה שהתוקף הוא חבר טוב (הנשאל 6%, החברים 13%).

14% מהמדגם נפגעו מבריונות ברשת ולא קיבלו עזרה. אחוז זה עולה מגיל 9 עד גיל 11 (8%,14%,20%) וגבוה יותר בקרב בנות (18%) מאשר בקרב בנים (9%). עובדה זו עשויה לספק הסבר גם מדוע בנות נפגעות יותר מבריונות בהשוואה לבנים ומדוע הבריונות ברשת עולה עם הגיל. 

כשבחנו כיצד היו מתנהגים  הילדים לו נתקלו באותה סיטואציה בה פגעו בחבר שלהם בקבוצת ווטסאפ:
37% ציינו שהיו יוצאים מהקבוצה במחאה ומסבירים מדוע יצאו
21% ציינו שהיו יוצאים מהקבוצה כי הם לא אוהבים אנשים כאלו
19% אמרו שהיו קוראים לחבריהם לסייע לנפגע
13% היו נשארים בקבוצה ומנסים לשכנע את חבריהם לסגור אותה כי זה לא יפה להתנהג ככה.
סרטון הווידאו להדרכה בו צפו השפיע במידה מסוימת על כ-60% מהנשאלים.

לדברי ד"ר שגית יעקובוביץ, הסקר שנערך ממחיש עד כמה הרשת היא מראה של המציאות היום יומית עימה מתמודדים ילדים ובני נוער. קיימת חשיבות רבה בהרחבת החינוך למודעות דיגיטלית והטיפול בבריונות ברשת. הנתונים אודות השינויים המגדריים בחשיפה לאלימות ברשת מציגים תמונת מצב חדשה שיש לתת עליה את הדעת בקרב מקבלי ההחלטות.  

עוד הוסיפה ד"ר שגית יעקובוביץ כי תרבות הרשת נוכחת בצורה משמעותית ביותר בחיינו ובעיקר בחייהם של הצעירים, ילדי הדיגיטל. 

עמותת אשנב, אנשים למען שימוש נבון ברשת הוקמה לפני 21 שנים, לזכרו של ערן אדרת ז"ל,  ומאז היא פועלת לחינוך לשימוש נבון במרחב הדיגיטלי. העמותה מקיימת הדרכות והרצאות שונות בבתי ספר ובמוסדות. 

 

תגובות

מומלצים