החלוצים שהקימו את קיבוץ בית אורן והקשר הדרוזי

אודי בן ארי יחד עם ד"ר אמיר ביראני משחזרים את התקופה בה נרצחו 11 יהודים בגבעת האנטנה ע"י ערבים והרצון להקים עיר הכרמל היהודית, בשנים 1936 עד 1938, דב בן ארי עשה הכל שהאחות מדליה תמשיך בעבודתה, שוב נחשפים לדבר שלא הכרנו.

11.11.2017 מאת: חסין חלבי
החלוצים שהקימו את קיבוץ בית אורן והקשר הדרוזי

ד"ר עמיר ביראני, אודי בן ארי

ד"ר עמיר ביראני פותח בפנינו חלון לאותה אוכלוסייה שהגיעה בזמנים ההם לארץ ישראל, רגע לפני השואה, בתקופת חומה ומגדל, קבוצה שהגיעה מהישוב מגדיאל לכרמל והתיישבה באזור שלאלה, שם התחיל הקשר הראשון עם הדרוזים שהתגוררו באזור הזה של שלאלה, זראעה, הר שוקף ודאמון, ובעקבות ההתקפות הערביות וההתנכלויות, כל האוכלוסייה נטשה את הכפרים והאדמות ועברו לדאלית אל כרמל ועוספיה.

אודי בן ארי מותיקי בית אורן שמשחזר היום את ההיסטוריה של הישוב שהיה אחרון הישובים שהוקמו בחומה ומגדל ואוסף את העדויות מאותם ותיקים שהקימו את הקיבוץ, בתנאים מאוד קשים, מתוך אידיאולוגיה ורצון, שהישוב היהודי יקום בארץ ישראל.

אודי ממשיך לשמור על קשר עם הדרוזים כמו אביו דב בן ארי, שידע לרקום קשר עם המיעוט הדרוזי שלא נלחם בהם, כולל משפחת קרמאן שיכלה לספק נשק כמו שהדרוזים סיפקו מזון.

במאורעות האלה שמצד אחד היו צריכים להקים ישוב ומצד שני המלחמה שסיכנה את חיי אותם חלוצים אמיצים, שכל מה שהיה מעניין אותם זה להקים את ההתיישבות, התכנית הייתה להקים עיר הכרמל היהודית בכרמל, באזור שלאלה תוכנן לקום האמפיתיאטרון המוזיקלי של העיר כמו שהיהודים היו רגילים לעשות באירופה.

בין הדברים הקשים שהתרחשו במאורעות, קבוצת חלוצים שיצאה מאזור שלאלה לכיוון חיפה להביא מזון ודברים לישוב, בשנת 1938, הקבוצה נסעה צפונה לכיוון כביש ראשי 672 היום, ומשם הם הגיעו לאזור גבעת ההגנה (האנטנה היום), שם ארבו להם ערבים ורצחו את 11 האנשים שהיו במשאית.

על שמם של הנרצחים ראש הממשלה גולדה מאיר הקימה בשנות השבעים את גבעת ההגנה, האנטנה היום.

זהו אחד המאורעות הקשים שפקדו את הישוב היהודי, אותם שמות של 11 הנרצחים נכתבו על אבן והוצבו בכניסה לבית אורן בכביש 721, בשריפת הכרמל ב2010 דחפור שעבד בהרחבת הכביש עלה על האבנים של הגלעד והרס אותם.

יש לציין כי התושבים של בית אורן נעזרו בדרוזים מהכרמל, במיוחד בענף הסיד שהיה בין הענפים הראשונים בקיבוץ שהחל בשנת 1940 כשנה לאחר שבית אורן עלתה לקרקע, הענף נעזר בדרוזי מדאלית אל כרמל שהדריך את היהודים איך מטפלים בסיד והענף סיפק סיד ל"אבן וסיד" בשפיה ליד זיכרון יעקוב והחברים והמדריך הדרוזי קיבלו משכורת מאבן וסיד 250 לי"מ ליום.

לדב בן ארי אחד המייסדים של קיבוץ בית אורן, היה איכפת להתערב בסוגיית האחות מדליה, שבאותו זמן אמלה בסיס ז"ל החליטה ללמוד רפואה והוסמכה להיות אחות, הלחץ החברתי גרם לאמלה ז"ל לרדת מהתוכניות שלה, דב בן ארי פנה לאביה של אמלה, נאיף בסיס ז"ל ועודד אותו.

לסיפור המרתק של בית אורן והקשר הדרוזי, בסרטון

 

תגובות

מומלצים