הטיפול והמענה לצרכי הקשישים חייב להיות בעדיפות עליונה

56.3% מתושבי איזור הצפון חשים שהמודעות למצוקת הקשישים עלתה בעקבות משבר הקורונה. 61.6% מתושבי הצפון חושבים שהמפלגות צריכות לשים את נושא הקשישים בראש סדר העדיפויות שלהן בבחירות הקרובות

11.02.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הטיפול והמענה לצרכי הקשישים חייב להיות בעדיפות עליונה

תמונה להמחשה

 

 נתונים אלה ונוספים עולים מסקר שנערך השבוע על ידי מכון גאוקרטוגרפיה עבור עמותת "מטב"

  • כ-63% מהציבור חושב שנושא הטיפול והמענה לצרכים של הקשישים חייב להיות בעדיפות עליונה בסדר היום של המפלגות לקראת הבחירות
  • כ- 58%  מהציבור הישראלי מעיד על כך שהמודעות למצוקות הקשישים עלתה בעקבות משבר הקורונה
  • 66% מעידים שהמודעות לנושא הבדידות בקרב הקשישים התחזקה בעקבות משבר הקורונה
  • למעלה מ-51% מודעים יותר לקשישים שקרובים אליהם אישית, אולם רק כ-28% דיווחו כי הם עושים יותר למען הקשישים שמסביבם בתקופת הקורונה.

סקר שנערך השבוע על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור עמותת "מטב" מגלה שהמודעות של הציבור הישראלי למצוקות ולקשיים של הקשישים בישראל התחזקה בעקבות משבר הקורונה וכי הציבור קורא למפלגות לשים את הנושא בראש סדר העדיפויות שלהן. מהסקר עולה כי כ-63% מהציבור חושבים שהטיפול והמענה לצרכים של הקשישים חייב להיות בעדיפות עליונה בסדר היום של המפלגות לקראת הבחירות הקרובות.

הנתונים מצביעים על כך כי תושבי איזור הצפון חשים הכי הרבה שהמודעות למצוקת הקשישים עלתה בעקבות משבר הקורונה – 56.3% , לעומת כ-54.3% מתושבי ירושלים והסביבה, 52.6% מתושבי המרכז, 49.1% מתושבי הדרום ו- 45.2% מתושבי איזור השרון שהשיבו כך. בנוסף, לגבי השאלה האם נושא הטיפול בקשישים צריך להיות בעדיפות עליונה על סדר יומן של המפלגות בבחירות הקרובות - 61.6% מתושבי הצפון חושבים שהנושא חייב להיות בעדיפות עליונה, 64.7% מתושבי המרכז מאמינים כך, 62.9% מתושבי ירושלים והסביבה, כ-67% מתושבי הדרום ו- 58.1% מתושבי השרון.

המחקר נערך בשבוע האחרון של חודש ינואר 2021, במסגרת סקר אינטרנטי בקרב 503 משיבים, בגילאי 18 ומעלה, המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל (יהודים וערבים).    

במסגרתו עולה כי כ- 58%  מהציבור הישראלי מעיד על כך שהמודעות למצוקות הקשישים עלתה וכ-  

66% מעידים שהמודעות לנושא הבדידות בקרב הקשישים התחזקה.

על השאלה, באם אתה חש שאתה אישית מודע יותר למה שקורה עם הקשיים שמסביבך? למעלה מ-51% השיבו כי הם בהחלט מודעים יותר לקשישים שקרובים אליהם, אולם רק כ-28% דיווחו כי הם עושים יותר למען הקשישים שמסביבם בתקופת הקורונה.

מנכ"ל עמותת מטב, ליאור שטרסברג: "הסקר חושף את מה שאנחנו בעמותה מכירים מקרוב מתוך העשייה שלנו לאורך השנים. ציבור האזרחים הוותיקים בישראל מחייב התייחסות רגישה לצרכים הייחודים להם. זו לא סוגיה משנית אלא כזו שמגדירה את החוזק והחוסן הערכי והחברתי שלנו. משבר הקורונה החריף רק הדגיש את הצורך שלנו כחברה ללמוד לחבר בין הקהילה לציבור הוותיקים, וכמובן כפי שרואים בסקר את המודעות לבדידות, שהיא האויבת הגדולה ביותר של הזקנה. אסור לטעות: לא רק קשישים עריריים סובלים מבדידות אלא גם קשישים שיש להם משפחה, ילדים ונכדים. לשמחתי, אנחנו בעמותת "מטב" ראינו מקרוב את ההתגייסות של הציבור בשעת משבר. לא פחות מכך ראינו מחויבות גבוהה ובלתי מתפשרת של המטפלות הסיעודיות המלוות את הוותיקים מדי יום, והן עשו הכל על מנת לדאוג שגם הציבור הוותיק לא יישאר מאחור בשעת המשבר."

נתונים נוספים שעולים מהסקר:

פילוח לפי מין – הגברים מאמינים יותר מהנשים כי המודעות למצוקות הקשישים התחזקה בעקבות משבר הקורונה. 61% מהגברים מאמינים כך, לעומת כ-55% מהנשים. לעומת זאת, יותר נשים חושבות שנושא הטיפול בקשישים צריך להיות בעדיפות עליונה על סדר יומן של המפלגות בבחירות הקרובות  - כ-67% מהנשים לעומת כ-59% מהגברים.

לוח לפי רמת הכנסה – בעלי הכנסה מתחת לממוצע חשים שהם אישית עושים יותר למען הקשישים שמסביבם בתקופת הקורונה – 34% , זאת לעומת כ-25% בלבד מבעלי הכנסה מעל הממוצע וכ-23% מבעלי הכנסה ממוצעת שהשיבו כך. בנוסף, כ-69% מבעלי הכנסה מתחת לממוצע השיבו כי נושא הטיפול בקשישים צריך להיות בעדיפות עליונה על סדר יומן של המפלגות בבחירות הקרובות , לעומת כ-53% מבעלי הכנסה מעל הממוצע ו- כ-60% מבעלי הכנסה ממוצעת שסבורים כך.

פילוח לפי מגזר – במגזר היהודי התחזקה המודעות למצוקת הקשישים יותר מבמגזר הערבי – כ-61% מהיהודים לעומת כ-43% מהערבים השיבו כך. יחד עם זאת, במגזר הערבי חשים שעושים יותר עבור הקשישים – 31% השיבו שהם אישית עושים יותר עבור הקשישים  בסביבתם מאז משבר הקורונה לעומת כ-28% מהמגזר היהודי.

אודות מטב 

עמותת מטב הוקמה ב-1958 והיא הארגון הגדול והוותיק בישראל המתמחה בפיתוח ובמתן שירותים לאזרחים ותיקים. למטב מעל 50 סניפים ברחבי הארץ מקריית שמונה בצפון ועד אילת בדרום, והיא  מעסיקה מעל 22,000 עובדים המעניקים שירות ליותר מ- 35,000 לקוחות.

מטב מתמחה בפיתוח וניהול שירותים לאוכלוסייה המבוגרת ולבני המשפחה המטפלים בהם, ביניהם: שירותי סיעוד וטיפול אישי בבית, העסקת עובדים זרים עבור זכאי גמלת סיעוד , סיוע וייעוץ בשעת משבר, ניהול 22 מרכזי יום, 19 קהילות תומכות, בתי דיור מוגן, מועדונים חברתיים, שירותי ייעוץ בנושא פתרונות דיור לגיל השלישי, ניהול  והפעלת מערך של מעל 6,000 מתנדבים להפגת הבדידות בקרב מבוגרים , שירותי לווי והשגחה בבתי החולים ועוד.   בנוסף לאלה, מטב מספקת מגוון של שירותים לילדים ולנוער בסיכון ולאנשים עם מוגבלויות, בין היתר, ניהול השירות לאומנה בצפון הארץ בשיתוף עם משרד הרווחה. משרדי הנהלת מטב ממוקמים בפארק המדע ברחובות.

אתר מטב : www.matav.org.il

צילום שחר קלאורה

פורטל הכרמל

תמונה להמחשה

תגובות

מומלצים