הסכנות בשתיית אלכוהול בזמן ההיריון

יום המודעות הבינלאומי לקשת נזקי האלכוהול לעובר, סקר ישראלי חדש על חוסר הידע אודות, הסכנות בשתיית אלכוהול בזמן ההיריון , כדאי לדעת אין כמות בטוחה לשתייה בזמן ההיריון, דר ליאת חן הרבסט, חוקרת ומרצה במחלקה לריפוי בעיסוק אוניברסיטת אריאל.

04.09.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הסכנות בשתיית אלכוהול בזמן ההיריון

להמחשה


דר ליאת חן הרבסט ראש I-COPE: מעבדה למחקר בינתחומי ומבוסס קהילה לקידום השתתפות ואיכות חיים. 
 

תחומי מחקר: קשת נזקי האלכוהול לעובר, ילדים ומתבגרים עם הפרעות נוירו-התפתחותיות, קשיים בוויסות, מחקר מבוסס קהילה, תפקודים ניהוליים, השתתפות בעיסוקים ואיכות חיים.

 

מדי יום נולדים בעולם כ-1700 ילדים עם ליקויים התפתחותיים, שהגורם להם הוא חשיפתם לאלכוהול ברחם אימם, כלומר כ-630,000 מקרים חדשים מדי שנה. 
 

 

 גם בישראל, שיעור משמעותי של 12%, דיווחו על שתיית אלכוהול בזמן ההיריון (בדומה לנתונים בעולם).
 

 

בספרות המחקרית לא ידועה כמות בטוחה לשתייה ולכן ההמלצה היא להימנע משתיית אלכוהול החל מהתקופה של תכנון ההיריון ולכל אורכו. 
 

 

לפי הסקר הידע אודות הנזקים האפשריים לעובר בעקבות חשיפתו לאלכוהול ברחם, מועט ולא מספק בקרב נשים הרות בישראל.
 

 

נשים רבות מדווחות שלא קיבלו מידע מגורם רפואי מוסמך אודות הסכנות הכרוכות בשתיית אלכוהול בהיריון, נדרשת השקעה דחופה בהגברת המודעות והידע על הנזקים האפשריים לעובר, בעקבות חשיפה לאלכוהול ברחם.


אודות המחקר: במהלך 2020 הועבר שאלון סקר שחובר לצרכי המחקר, ל- 802 נשים הרות בישראל. מטרות המחקר היו לבחון את הרגלי שתיית האלכוהול של הנשים לפני ההיריון ובמהלכו, לבדוק את הידע שלהן על הסכנות האפשריות לעובר בשל צריכת אלכוהול בהיריון ואת ההשפעה של הידע על הרגלי השתייה שלהן.

 

כ-70% מהנשים דיווחו על שתיית אלכוהול בחודשיים שקדמו לגילוי ההיריון ו-12% דיווחו על שתיית אלכוהול במהלך ההיריון ולאחר הגילוי.

 

שתית אלכוהול מרובה יותר נמצאה בקרב נשים יהודיות, חילוניות, בהריון ראשון ובעלות השכלה גבוהה. כ-40% מהנשים דיווחו שלא קיבלו מידע על הסכנות מגורם רפואי מוסמך.

 

הידע על הסכנות בקרב נשים ששתו אלכוהול בחודשיים שלפני גילוי ההיריון, היה משמעותית נמוך יותר מהידע של נשים שלא שתו. הידע המועט בקרב הנשים והדיווח שלהן על כך שלא קיבלו מידע בנושא, מעורר שאלות בנוגע לידע ולמודעות של אנשי מקצוע בנושא.

 

במחקר זה שיתפו פעולה צוות חוקרים וחוקרות רב-מקצועי: 
ד"ר ליאת חן-הרבסט, המחלקה לריפוי בעיסוק - אוניברסיטת אריאל
ד"ר אריאל טננבאום, מחלקת ילדים ביה"ח הדסה הר-הצופים - ירושלים
ד"ר יהודה סנצקי, מחלקת נוירולוגיה ילדים, מרכז רפואי שניידר - פתח-תקוה
פרופ' אנדראה ברגר, ראש המחלקה לפסיכולוגיה - אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

 

המאמר המלא יפורסם בקרוב בכתב העת: Drug and Alcohol Dependence בהוצאת Elsevier.

 

 

לתקציר המאמר קישור

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: editor@karmel.co.il

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים