התפרצות קורונה במעון בית עדנאן בירכא

העיתונאי יואב איתיאל מוואללה חושף התפרצות קורונה במעון לבעלי מוגבלויות בירכא, עשרות חלו, בית הספר נסגר, 35 דיירים ו-22 אנשי צוות בבית עדנאן, המהווה בית לאנשים עם מוגבלויות בירכא, נמצאו חיוביים לנגיף.

03.10.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
התפרצות קורונה במעון בית עדנאן בירכא

להמחשה

 

יואב ממשיך ומפרסם: קישור לכתבה 

מתוך walla חדשות "ההתפשטות המהירה הובילה לסגירת מעון היום לשבועיים, ובמקום יישארו רק אלו שאין להם מקום שהייה אחר. ראש המועצה הממונה הסביר: "הצעד מלווה בכאב רב ונועד להציל חיים".

ב-22 בספטמבר נכנסה פנימיית בית עדנאן בירכא לבידוד, כשהגיעו תוצאות בדיקה שנערכה יום קודם לכל הדיירים והעובדים. בתוך זמן קצר התגלתה התמונה העגומה: מתוך 53 דיירים-חוסים - 35 אובחנו עם הנגיף, כשני שלישים. מבין 30 אנשי הצוות, 22 נמצאו חיוביים אף הם לקורונה.

בעקבות זאת הוחלט לסגור את בית הספר לחינוך מיוחד הפועל במתחם, בו לומדים במתכונת אקסטרנית כ-200 תלמידים בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית ואוטיזם.

ראש המועצה הממונה בירכא, אלי רגב, אמר שבכאב רב קיבל את ההחלטה שבתוקף סמכותו. "סגירת מעון היום האזורי לשבועיים היא הדרך היחידה להצלת חייהם של חסרי הישע ובריאותם מחייבת את שהייתם בבית", אמר לוואלה! NEWS. "המועצה מסייעת למוסד ככל שנדרש במטרה להקל על הצוות, החוסים ומשפחותיהם".

שלושה מהדיירים מאושפזים במרכז הרפואי לגליל בנהריה במצב המוגדר קל ויציב. 18 נוספים נותרו בבידוד בפנימייה. שמונת אנשי הצוות שנותרו עבדו סביב לשעון כשהפנימייה מחולקת לשמונה קפסולות. בינתיים, תוך סיוע של משרד הרווחה והמועצה המקומית, הצליח מנהל המוסד, נביל עטאללה, לגייס לתגבור עוד שמונה אנשי צוות.

"אנחנו שולטים במצב וייצבנו אותו", אמר עטאללה. "אם נתניהו היה עושה סגר של חודש אז כל הקורונה הייתה כבר מאחורינו. מגיפת הקורונה זה לא מהיום ומפברואר החזקנו מעמד. כנדרש, כל שבוע ביצענו בדיקה לעובדים וכל חודש לדיירים ולא היה מקרה אחד. אבל הנסיעה לבתים והמפגשים מחוץ למסגרת גם של הדיירים וגם של העובדים זו הסיבה. אי אפשר לדעת בדיוק איפה זה התחיל. מקרה אחד של הידבקות בחוץ עשה לנו בלאגן וזה כל הסיפור".

מוסד בית עדנאן בירכא בניהולו של עטאללה נוסד ב-1982 על ידי אביו, עדנאן. היום הוא קומפלקס של מסגרות: פנימייה של הרווחה לחולים סיעודיים בגילאים 40-7, וכן בתי ספר לחינוך מיוחד ודירות הוסטל בקהילה, שם לא התגלתה תחלואה עד כה.

מדובר במוסד פרטי בפיקוח האגף לטיפול באדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית במשרד הרווחה. הוא מהווה בית לאוכלוסיית ילדים ומתבגרים עם מוגבלויות שזקוקים לעזרה בכל תחומי החיים. המעון מאכלס דיירים ברמת מוגבלות בינונית-קלה עד עמוקה. חלק מהדיירים מתהלכים ועצמאיים בחלק מתחומי החיים, חלק אחר סובלים גם מנכויות פיזיות ומוגדרים כסיעודיים מורכבים. המוסד משרת את העדה הדרוזית והחברה הערבית בכלל.

עטאללה נותר אופטימי. "עברתי בעבר שפעת החזירים ויכולנו להתמודד", סיפר. "אנחנו עובדים בדיוק לפי ההנחיות של משרד הבריאות ומשרד הרווחה. זו מגיפה עולמית, השבח לאל. מצבנו טוב ונוכל להשתלט על זה. מקווה שתוך שבוע-שבועיים זה מאחורינו".

עם זאת, הוא הוסיף כי "רציתי לפנות דיירים חולים ולא היה לאן. לדעתי משרד הרווחה ומשרד הבריאות צריכים להיערך אחרת, או במלוניות או מרכזים רפואיים, ובעת שיש התפרצות שאפשר יהיה לפנות לשם דייר חולה, בצורה מסודרת ובהיקף הרבה יותר גדול, כי כולנו רואים שהיקף המגיפה רק הולך וגדל. צריך למצוא עוד פתרונות".

ראש המועצה הממונה, אלוף-משנה במיל' רגב, משמש גם כראש מנהל החירום של משרד הפנים. בגל הראשון הוא ניהל את מטה החירום בהתפרצות מגיפת הקורונה בדיר אל-אסד ובגל השני הספיק כבר כראש מועצה ממונה לנהל את בלימת ההתפרצות בירכא, עד שמשרד הבריאות ביטל את המלצתו שלא לפקוד אותה.

מאז התחלואה שוב במגמת עלייה, ורגב פועל בימים אלה גם להפעלתו מחדש של מתחם "היבדק וסע" בירכא. המסחר במקום משותק, ובמרכז היישוב נראו חיילים של פיקוד העורף עסוקים בפעילות הסברה, שיחות עם סוחרים ותושבים, חלוקת עלונים והדבקת שלטים. "בכוחות משותפים של המעון, המועצה ומשרדי הממשלה יימצא הפתרון האופטימלי גם לאירוע זה", נותר גם רגב אופטימי.

במשרד הבריאות אומרים כי הדיווח על תחילת התפשטות הנגיף בבית עדנאן התקבל מאחראי הקורונה בירכא, קב"ט המועצה המקומית. במשרד ציינו גם את שיעורי התחלואה הגבוהים במגזר הערבי באזור עכו, שם מתגוררים חלק מהמטפלים.

ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי "שמירה על בריאותם של דיירי המסגרות לאנשים עם מוגבלויות נמצאת בראש סדר העדיפויות של המשרד. הצוותים המקצועיים בכל המסגרות פועלים על פי הנחיות משרד הבריאות, בחלוקה לקפסולות ותוך קיום בדיקות באופן תדיר מהיר כשיש צורך. דיירים מאומתים מטופלים במסגרות עצמן או במסגרות ייעודיות שהקים המשרד לחולים מאומתים עם תסמינים קלים. כמו כן המשרד דואג לציוד הרפואי ולצוותים חלופיים כאשר נדרשים אנשי צוות להיכנס לבידוד. במקרה של המסגרת בירכא, פעל הצוות המקצועי על פי הנהלים תוך שיתוף משרד הבריאות והנהלת המוסד".

 

תגובות

1. אזרח לפני 4 שנים
למה נתנו לזה לקראות בלי לב

מומלצים