יואל דר מה שכתב בתקשורת על הדרוזים

בפרק השני עם העיתונאי יואל דר והארכיון הדרוזי עוסקים באישיות של ג'בר מועדי, שיך לביב אבו רוכן ושיך אמין טריף וגדולתו בהחלטות ובמתן תשובות בכל סוגיה ועל בעיית הדרוזים שלא היו מאוחדים אף פעם. לתכנית

17.12.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
יואל דר מה שכתב בתקשורת על הדרוזים

יואל נקרא לכתוב על העדה הדרוזית ע"י קול ישראל, הוא עסק בעיתונות משנת 1959 ועד 2002 שיצא לגמלאות, יואל ממשיך להיות פעיל במקומונים ובכתיבה בכל מיני אתרי חדשות בצפון.

יואל מדבר על הקשר עם שיך אמין טריף ז"ל ושיך לביב אבו רוכן ז"ל ואיך צמחו מנהיגים בתוך העדה הדרוזית.

יואל מספר על המעגל של המנהיגות בעדה, על שיך ג'בר מועדי ואיך הפך להיות מנהיג," שיך ג'בר ידע לתת ולקבל, היה מוכן למות למען האחרים ואחרים יכלו למות למענו, באסיפות של הדרוזים תמיד הופיע אחרון".

הסיפור על שיך לביב אבו רוכן שבנו ברכאת ז"ל נהרג בתאונת דרכים כאשר רכב דרס אותו, ואיך באותו לילה השיך לביב ביקש ממפקד משטרת חיפה לשחרר את הנהג הדורס ולאמץ אותו כבן.

יואל דרהסיפורים הרבים על שיך אמין טריף ז"ל וגדולתו ואיך היה נוהג ושופט בסוגיות השונות. "כששאלנו אותו על אותה עצומה שהחתים שיך פרהוד מראמה כנגד גיוס חובה והעצומה הנגדית של המנוח שיך ג'בר מועדי, השיך אמין טריף ז"ל ענה : "היה היה שליט בדמשק והשליט נהג ביושר ובהגינות עם בני מערוף ועמדה בפני השיכים בסווידה השאלה איך מתייחסים לשליט העותמאני שמתנהג לבני העדה יפה, המועצה הדרוזית החליטה שאנחנו הולכים איתו עד הסוף ונאמנים לואלי העותמאני שמתייחס אלינו טוב. מכאן אני מסיק אם מדינת היהודים מתנהגת אליכם הדרוזים טוב תגמלו לה בהתאם".

יואל דר מציין שאחת הבעיות של הדרוזים היתה שלא היו מאוחדים והיו גם הרבה אינטרסנטים.

עזרו בהכנת התכנית: חסין חלבי, סמיר חלבי, חנן חלבי. 

לתכנית

{YouTubeVideo id=haIbUFZs4KU}

העיתונאי יואל דר אחד העיתונאים הקרובים ביותר להיסטוריה הדרוזית, יואל הכיר וידע על כולם בכל כפר וכפר יותר מכל האחרים.

בסדרה בעלת 3 פרקים אנו נחשפים לסיפורים יחודיים ולמנהיגים של העדה, איך נהגו בעדה הדרוזית, תרבות, חברה כלכלה ועוד.

בפרק הראשון אנו עוסקים בהכרתו של יואל דר כילד שהיה מסתובב עם אביו שמכר שטיחים בשפרעם והסחורה שהיה משאיר אצל שיך חוסין עליאן.

יואל מדבר על הקשר עם שיך אמין טריף ז"ל ושיך לביב אבו רוכן ז"ל על הקשר הראשוני עם היהודים בקיבוץ יגור והמסע של הדרוזים לסוריה עם אבא חושי ושיך סאלח חניפס אותם אנשים שסיכנו את עצמם למען אבא חושי.

המחיר הכבד ששילמה העדה הדרוזית לפני קום המדינה ע"י הכנופיות וערבים שהתגוררו באזורי חוף כרמל ובגליל.

יואל מציין את ההכרות שלו עם שיך נגיב אסעד ומשפחת קבלאן מבית ג'אן והקשר הטוב בין הדרוזים לנוצרים במיוחד בעוספיה.

יואל דריואל מספר לנו על אותה תקופה ראשונית של קום המדינה בה כל הכפרים והערים ללא יוצא מהכלל חגגו את יום העצמאות של ישראל.

באותה תקופה בדלית אל כרמל כיהן שיך קופטאן חלבי כראש המועצה, יחד עם מזכירו נזיר חסון, דאז היה סכסוך בין שיך קופטאן חלבי לראש עיריית חיפה אבא חושי שהיה לפי עדותו של יואל, איש שהטיל אימה על כל מי שהיה מתנגד לו.

יואל:"בזמן ההוא הגיעה אלי ידיעה, ע"י איש שעד היום חי, לכן אני לא מזכיר את שמו, שקופטאן חלבי אמר שלא יחגוג את יום העצמאות, התבקשתי לכתוב על הסוגיה ואז פרסמתי את הידיעה בעברית, ערבית ואנגלית, אז היה קריין מפורסם ברדיו קול הערבים "קול אלערב" ששידר ממצרים אחמד סעיד שהאזינו לו בכל העולם הערבי, הוא פתח את השידור שלו בשבחים לשיך קופטאן חלבי".

יואל: ההודעה של אחמד סעיד חוללה סערה שהפכה את הידיעה שלי לידעה שולית, לעומת ההודעה של אחמד סעיד, אז שיך קופטאן חלבי באמצעות עו"ד גורוביץ תבע את קול ישראל, עיתון דבר ועיתון אלאנבאא, אז הציעו בעיתון דבר פתרון, שאבא חושי יבקר בדאלית אל כרמל ואז תבוטל התביעה, אז אבא חושי לא היה מוכן להיפגש עם בן גוריון ראש הממשלה, ואז באה הצעה שמשה רופא האיש השני בחיפה חברו ושליחו של אבא חושי, יגיע לדאליה, זה היה הפתרון לתביעה".

ככל שמעיינים בארכיון העדה הדרוזית מתוך העיתונות של אז, מגלים עדה שלמרות שלא היתה משכילה ומלומדת אבל היתה מבוססת על עקרונות.

יואל בשבוע הבא יקח אותנו למאבק האדמות ולמשפחת חיר באבו סנאן, בית ג'אן, מ'עאר, ראמה, פקיעין, כסרא סמיע, ירכא ועוד

בהכנת הכתבה וצילום הסדרה עזרו חנן חלבי, סמיר חלבי.

 

לפרק הראשון בסדרה עם יואל דר

 

{YouTubeVideo id=q61CWqarAJo}

תגובות

מומלצים