כפר הילדים הדרוזים בחורפיש תקווה לילדים

המוסד היחיד בעדה הדרוזית ובכלל, כפר ובית חם חינוכי לעשרות בנים ובנות שנולדו להורים קשיי יום, נכים, גרושים ולאלו שנמצאים בצו בית משפט, מנהל הכפר מדיין אבו עיסא עם הצוות המקצועי הצליחו להפוך את הכפר למקום בטוח מלא בחום ואהבה והצלחות באקדמיה ובחיי החברה.

07.04.2020 מאת: חלא חלבי
כפר הילדים הדרוזים בחורפיש תקווה לילדים

 

מדיין אבו עיסא מנהל כפר הילדים הדרוזים בחורפיש, מילא מספר תפקידים בשירות הצבאי, בוגר תואר ראשון ושני בחינוך וניהל מוסדות חינוך, בשיחה לפורטל הכרמל והצפון, על כפר הילדים הדרוזים בחורפיש וההישגים שנרשמו בשנים האחרונות ובעיקר על אופן התנהלות הכפר גם בימי משבר הקורונה.

חשוב לציין שכפר הילדים פועל במסגרת מפעל להכשרת ילדים במדינת ישראל, הכפר נפתח באוגוסט 1998, והנו כפר הילדים היחיד מסוגו בארץ ובעולם שקולט ילדים דרוזים מהכפרים.

בכפר נמצאים 72 ילדים, מגיל שנתיים וחצי עד 18, בנוסף לעוד 10 בוגרים שמהווים סטודנטים באוניברסיטאות בנוסף בנות השירות וצוות עובדי הכפר שמספרם 30 עובדים.

מדיין:"בימים אלו של משבר הקורונה, ירד מספר החניכים בכפר ל 36, חלק מהחניכים הלכו הביתה מדאגה וחשש של ההורים ואנחנו נמצאים בצוות עובדים מצומצם של 20 עובדים, אנחנו מנסים ללמד את החניכים ולהשתלב במערך הלמידה מרחוק, בנוסף מנסים לעשות להם תכנית חינוכית ביצועית כדי לשמור על קשר חינוכי עם כל החניכים".

"השמירה על הקשר זה מתבטא בשוברי מזון ביגוד ומעקב צמוד, מי נמצא מה עושים ואיך הם מרגישים גם שהם בבית, כל זה נעשה בשיתוף פעולה עם הרווחה והאחראים על הדבר בשיתוף הנהלת הכפר".

ילדים מחולקים לשלושה פלחי אוכלוסייה, הראשון אלו הילדים שההורים שלהם בעלי צרכים מיוחדים וחלקם יתומים והפלח השני אלו הגרושים שנמצאים אבל לא מחזיקים בילדים והפלח השלישי זה צו בית משפט שנמצא בעיקר בכפר לאורך כל התקופה של הצו, הם שונים מאלו שההורים שלהם נמצאים בסטטוס אחר והחלק של החניכים שנמצאים במשפחות אומנות שמלוות את הכפר לאורך שנים בחינוך החניכים.

מדיין:"אין שום בעיות משמעת לא בכפר ולא בבתים של החניכים שלנו, הילדים האלה נמצאים אצלנו בעיקר בשל קושי כלכלי של ההורים להחזיק בילדים, ולא בגלל עבירות משמעת, יש לפעמים תפקוד הורים לקוי והילדים לא נשמעים להורים, דרך הצוות הטיפולי עובדות סוציאליות, ופסיכולוגים, אנחנו מנסים לעזור להם מרחוק".

"הצוות שנמצא בכפר 4 צוותים, צוות טיפולי שמורכב משני פסיכולוגים ו4 עו"סיות, פסיכיאטר ורופא, מטפלים, ריפוי בעיסוק וריפוי בדיבור. צוות שני הוא צוות חינוכי שמורכב מ 6 זוגות הורים, אלה מנהלים את המשפחתונים. צוות מורים, שמגיע אחרי הצהריים ונותן שיעורי עזר, הכנה לבגרויות ולפסיכומטרי לתלמידים. צוות השפים שמבשל לילדים את הארוחות, ומתחזק את הבית".

מדיין: "אנחנו מודדים את ההצלחות שלנו לפי ההישגים של התלמידים, יש לנו 100 אחוז שמסיימים בגרות מלאה, מאה אחוז בגרות למי שמסיים בית ספר טכנולוגי, יש לנו תלמידים ותלמידות שנמצאים בי"ג וי"ד, באוניברסיטה, מלימודי הנדסאים ומהנדסים ועד מורות, המדד השני מדד הנשירה, שאין לנו נשירה במהלך השנה, הילדים כל הזמן איתנו, ואנחנו מצליחים לחבר אותם ולבנות עבורם בית".

"מבחינתנו צו הרחקה צו בית משפט שמורה לנו להחזיק ילד או ילדה בכפר, כרגע יש לנו 8 ילדים שמורחקים מההורים, לתקופות שונות, כפר הילדים הוקם לתת מענה לכל לשכות הרווחה ובתי המשפט, שאמורים לטפל בילדים שלנו".

מדיין: "זאת שנה 6 שאני מנהל את הכפר, אנחנו מתוקצבים ככפר חינוכי ששייך למשרד החינוך, אבל אנחנו מתנהלים ככפר טיפולי ששייך לרווחה, אנחנו הכפר היחידי במדינה שמחזיק תינוקות מתחת לגיל חמש שנים, אנחנו הכפר היחידי שמחזיק תלמידים שנמצאים באוניברסיטה, עקב היחודיות שלנו אנחנו צריכים משאבים נוספים בנוסף לתקציב הקיומי של משרד החינוך, שזה החזקת התלמידים ומתן משכורות לצוותי העובדים, התקציב הנוסף הוא תרומות, יש לנו עמותת ידידים שעומד בראשה ד"ר אסעד עראיידה, ועוד אנשים נכבדים, ראשי רשויות ונציגים מכלל הכפרים שעוזרים לנו לתת את הכי טוב לילדים שלנו".

מדיין: "העדה הדרוזית היא עדה נאמנה מעודדת ותומכת, אבל המשאבים שלה מאוד דלים, ולא רבים, אנחנו מצליחים בעזרת ימי התרמה, כמו 3 הימים שעשינו לאחרונה, בירכא, מגאר ובית ג'אן, אנחנו ככפר מודים לכלל הכפרים שתומכים ותורמים לנו ולא רק בימי התרמה, זה נותן לנו את האוויר לנשימה, לשפר את תנאי המחייה של החניכים שלנו".

"בכפר יש לנו 3 בנות מאורסות שאנחנו צריכים להכין לחתונה, מדליה יש את ספואן מריח מקרן הידידות שגם עוזר, אנחנו מצליחים די יפה, בחצי השנה האחרונה נקלענו לקשיים בשל פרויקט הבניה שאנו מבצעים והממשלה לא העבירה תקציב, והיינו צריכים לצאת להתרמות ולשמחתי השגנו את הסכומים הנדרשים".

מדיין: "המסר שלי בימי קורונה, תעשו טובה ותשמרו על החוקים והנהלים ובואו נשאר בבית ונשמור על הבריאות, לגבי כפר הילדים המסר שלי לעדה, כפר הילדים הוא תחנה בחיי הילדים, אני מבקש מנכבדי העדה, אנשי דת ופוליטיקה, ילדים נולדו כדי שהמשפחות ישמרו עליהם, וילוו אותם, מי שיש לו מצוקה כלכלית הכפר נועד לתת שירות, אנחנו כהנהלה וצוות עובדים בכפר מבטיחים להמשיך לתת לשנים הבאות את כל המענים לילדים, אנחנו תחנה בחיי הילדים שהם הילדים של ההורים שלהם, אנחנו נהיה פה בכל זמן כדי לתת את המענה ההולם לילדים".

מדיין: "הכפר אמור לקבל השנה תקציב של 4 מיליון ש"ח סיוע ממנהלת התקציבים של המועצות הדרוזיות שמוביל מנכ"ל המשרד האשם חסין תקציב זה מיועד לבנייה ושיפוץ מבנים בכפר".

כפר הילדים בחורפיש הוקם הודות למאמץ מתמשך של ד”ר אסעד עראיידה, יו”ר המפעל להכשרת ילדי ישראל, הנהלת הארגון, משרד החינוך התרבות, והמועצות המקומיות הדרוזיות ובראשן המועצה המקומית חורפיש.

הכפר ממוקם במרומי הרי הגליל ובסמוך לקבר נביא סבלאן עה"ש בקרבת ביה”ס היסודי הקהילתי ובלב אוכלוסייה דרוזית. הפעילות בכפר בנויה על התפיסה החינוכית והמודל המשפחתי חינוכי, בדומה לשאר כפרי הילדים תוך התייחסות למסורת, למנהגים ולמורשת הדרוזית.

 

פורטל הכרמל

תגובות

2. אבא לפני 4 שנים
כל הכבוד להנהלת הבית
1. ג'מאל עאמר לפני 4 שנים
הכפר

מומלצים