מגד תאבת על המשימה הלאומית להנחתת חללית על הירח

מג'ד ת'אבת, דרוזי במיזם של עמותת SPACEIL להנחית חללית ישראלית על הירח ואחראי על העברת הרצאות חינוכיות לתלמידי ישראל בתחום החלל, מספר על המיזם איך התחיל, הצעדים של החללית בחלל ומה היעדים של המיזם.

25.02.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מגד תאבת על המשימה הלאומית להנחתת חללית על הירח

 

מג'ד ת'אבת, מנכ"ל עמותת המדעים ומנהל מרכז החלל. מהנדס מכונות MBA מנהל עסקים, יזם בתחום ההדפסה תלת ממד, מנהל קהילת מחנכי החלל בצפון, על החלק שלו בפרויקט הנ"ל.

מג'ד: " ההתרגשות היא גדולה לי ולכל המחנכים של המדעים בארץ, אנחנו שותפים בזה. המסר שלי לצעירים, לשאוף ללמוד ולהיות סקרנים, אם מדינה כמו ישראל קטנה ויכולה להיות בשורה  הראשונה בתחום הזה, אין ספק שזה עוד יביא להרבה התפתחות בארץ והרבה עבודה בתחום המדע".

ביום שישי בבוקר בשעה 03:45 באירוע היסטורי מיוחד ומרגש המריא משגר פלקון של חברת SPACEX מכן השיגור בקייפ קנאוורל אל מחוץ לאטמוספרה ועליו החללית בראשית יחד עם עוד לווינים, החללית הישראלית הראשונה אשר שוגרה לירח.

לאחר כ- 32 דקות מהשיגור בגובה כ- 350 ק"מ התקבלו אותות קשר מהחללית לחדר הבקרה בתעשייה אווירית ביהוד. התנתקה החללית מהמשגר ופתחה את רגלי הנחיתה והתחילה במסלול מעגלי סביב כדור הארץ והמשיכה במסלולים אליפטיים סביב כדור הארץ כאשר כל הזמן תגדיל את המסלול, החללית מתוכננת לנחות על הירח ב- 11.4, כמו כן אחר הניתוק החלה החללית בעריכת בדיקה למערכות השונות.

חשוב לציין שהחללית מאוד ייחודית במשקל הקטן וללא יתירות במערכות.

וכך החללית עברה 3 אתגרים : שיגור ,ניתוק ותקשורת ונותרו שני האתגרים מורכבים : לכידה ע"י הירח ונחיתה רכה.

עם הנחיתה החללית תבצע תמונת סלפי ותשלח לכדור הארץ בנוסף תבצע מדידות לשדה המגנטי באזור הנחיתה ותשלח לכדור הארץ במטרה לפעניח סיבת תכונת המגנטיות לאבנים שעל פני הירח.

עם הנחיתה והשלמת המשימה , תהיה החללית הקטנה שנוחתת על הירח  הזולה ביותר כ- 100 מיליון דולר והראשונה שנבנתה כיוזמה פרטית ע"י עמותת SPACEIL ועם קבת סיוע מהממשלה כ-10 % כתנאי למשתתפים בתחרות.

איך זה התחיל ?

למרות שמדובר בהישג היסטורי לאומי, הרי שבבסיסו הינו יוזמה פרטית שהגו לפני כ-8 שנים שלושת מייסדי עמותת SpaceIL שלה שתי מטרות עיקריות – האחת להנחית חללית ישראלית ראשונה על הירח והשנייה לעורר השראה בקרב הדור הצעיר ללימודי המדע והטכנולוגיה.

היזמים הצעירים יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב, שאפו להגשים את חלומם ונרשמו לתחרות המאתגרת Google Lunar XPRIZE. התחרות הסתיימה ללא זוכה במרץ 2018, עם זאת הודיעה SpaceIL כי היא תמשיך במשימה.

שותפים ותורמים התעשייה האווירית שותפה מלאה לפרויקט מתחילת דרכו. במהלך השנים נוספו שותפים נוספים מהמגזר הפרטי, חברות ממשלתיות ואקדמיה. הבולטים מבניהם: מכון ויצמן למדע, סוכנות החלל הישראלית, משרד המדע, בזק ועוד.

בין התורמים המרכזיים לפרויקט: מירי ושלדון אדלסון, סמי סגול, לין שוסטרמן, סילבן אדמס, סטיבן גראנד ועוד. מי שלקח על עצמו את ההובלה להשלמת המשימה ורואה בה כשליחות, הוא הפילנתרופ ואיש העסקים מוריס קאהן שממן כ-100 מיליון שקל ומכהן כנשיא SpaceIL.

הנחתת החללית על הירח הוא הישג משמעותי בפני עצמו, הן עבור מדינת ישראל והן לתעשיית החלל בכל העולם. אם אכן המשימה תוכתר בהצלחה, היא תהווה פריצת טכנולוגית בקנה מידה בינלאומי.

קישור לשידור ישיר

 

פורטל הכרמל

תגובות

3. גמאל לפני 5 שנים
גוליס
2. עדן א.ט לפני 5 שנים
מגד ת'אבת אתה גאווה، מודל לחיקוי ומנהיג גדול לכולם
1. סמיח ביראני לפני 5 שנים
איש אשכולות

מומלצים