כאשר החרדה משתקת ומונעת פעילות תקינה

מתח וחרדות פוגעים במבוגרים ובילדים בחברה בצורות שונות ובעוצמות שונות ויכולים לגרום לקשת רחבה של תופעות, ולא תמיד מודעים לזה שנמצאים במצב של חרדה, איך להחזיר את תחושת השליטה, על חרדה והתמודדות.

19.12.2017 מאת: דוקטור עמיר ביראני
כאשר החרדה משתקת ומונעת פעילות תקינה

מתח נפשי  לא תמיד  דבר רע , אם המתח במינונים קטנים, זה יכול לעזור ולהניע לעשות את המיטב ולעמוד באתגרים.  למשל המתח שאכשל בבחינה מביא שעדיף ללמוד ולהתרכז בחומר הלימודים במקום לצפות בטלוויזיה,  והוא גם מחדד  את הריכוז ולהתכונן טוב  יותר לראיון עבודה  על מנת לקבל את המשרה הנחשקת.

המתח בעבודה נותן לעבוד כראוי, זה עוזר  להישאר ממוקד, להיות אנרגטי, ערני במצבי חירום . המתח יכול להציל גם את החיים ונותן כוח נוסף כדי להגן ולשמור על עצמך, למשל בעת נהיגה המתח  דוחף  לטרוק על הבלמים כדי למנוע תאונה. 

עד כאן בסדר , אך  מה קורה כאשר החרדה משתקת ומונעת פעילות תקינה בתפקוד היומיומי?.

למשל שהמחשבות על האירוע "לא יוצאות מהראש " -מתחיל לדמיין שמה היה קורה והרכב היה פוגע בי והייתי נהרג ,  מה היה קורה לילדים , מה יקרה לבן זוג , מה יקרה להורים ,לאחים , כאשר התמונה הזאת לא יוצא לי מהראש  ומשבשת את התנהגותי היומיומית מצב זה נקרא בשפה מקצועית "מחשבות בלתי פוסקות וטורדנית"  שמביא להפרעת הסתגלות ופגיעה בתפקוד יעיל בגלל אותם מחשבות ,  גם כאשר  בהרגשה שזה עשוי לקרות לי שוב ובמידי,  ומתחיל להרגיש  בגוף דופק מואץ בלב  ,הזעת יתר , קוצר נשימה,  הימנעות מלעשות דברים , עליה בלחץ הדם , תחושת רעד בגוף , חולשה כללית ,  שיתוק וחוסר אונים , כול אלו תסמינים  וסימפטומים של חרדה .

החרדה גם גורמת לחוסר ריכוז, בעיות בזיכרון , יכולת השיפוט לא טובה, דאגה מתמדת המביאה למצב רוח ירוד, עצבות , דיכאון , תחושת בדידות , כאבי ראש, כאבי בטן , חוסר תיאבון , הפרעות בשינה , תחושת עייפות כללית , במקרים מסוימים מביאה גם להתנהגות הרסנית כמו התמכרות לסמים או לאלכוהול על מנת לברוח מהמציאות .

ישנם עוד מצבים שיכולים לגרום לחרדה  שיכולים לתת את אותה הרגשה - כמו עומס יתר בעבודה , מצוקה כלכלית , בעיות בתוך המשפחה , גירושין ,  מחלה קשה של אדם קרוב , מוות של אדם קרוב .

בנוסף יכולים להיות  תהליכים ואירועים קהילתיים - ( ריב בן משפחות , שינויים פתאומיים וקיצוניים במוסדות הקהילתיים , אירועי טרור , רצח  ,פגיעה בביטחון האישי ותחושה שאין לי על מי לסמוך במסגרת החיים בקהילה ,וכו..) 

החרדה גם יכולה להיגרם  מאירועים ברמה לאומית כמו ( שריפות גדולות , הריסת בתים , הפקעת אדמות , הכרזה על מלחמה  וכו,,)   
בשונה לכך ישנם מצבים  מלחצים שהם אירועים חיוביים שעלולים לגרום לחרדה כמו - נישואין, שיפוץ או בניית בית, התחלה של עבודה חדשה או השתלבות  במסגרת  לימודים חדשה .

ניתן לסווג סוגי חרדות לשלוש קטגוריות:
חרדה קיומית , הרגשה מתמדת של סכנת מוות.
חרדה מוסרית, הרגשה מתמדת של  דכדוך , ייאוש, חוסר אונים , ואשמה.
חרדה רוחנית, הרגשה  של חוסר רצון לחיות , חוסר חשק והנאה מהחיים.

החרדה מקורה בהרגשה  של חוסר שליטה על האירוע של החרדה ,  מכאן שניתן לטפל בחרדות, שמטרת הטיפול החזרת תחושת השליטה לאדם על החיים חייו , ושהוא ינהל את חייו ולא שהחרדה תנהל לו את החיים . על מנת להתמודד עם החרדה חשוב מאוד שהמעגל הראשון של האדם המתמודד עם החרדה יבינו את מצבו ולהוות לו תמיכה ולתת לו הרגשה שיש על מי לסמוך .

במידה ועדיין אין התמודדות טובה עם החרדה ניתן לפנות לרופא משפחה והוא יפנה את המטופל לגורמי מקצוע מומחים  ( פסיכיאטר, פסיכותרפית, פסיכולוג ואנשי בריאות הנפש נוספים ) .

מטרת הטיפול  להחזיר את תחושת השליטה ואת רמת האמון לאדם ולאפשר דרך אחרת להסתכל  על החיים ועל האתגרים בחיים ולתת את היכולת להתמודד עם החרדה בצורה טובה יותר . 

הטיפול נעשה או ע"י טיפול תרופתי , טיפול שיחתי או ע"י שילוב בין טיפול תרופתי ושיחתי המאפשרים לאדם לחזור לחיים טובים , רגועים ותקינים יותר. 


ד"ר עמיר ביראני, עובד סוציאלי ופסיכותרפיסט. בעל קליניקה פרטית, טיפול פרטני זוגי ומשפחתי, מומחה לשיקום תעסוקתי.

פורטל הכרמל

תגובות

1. תושב לפני 6 שנים
כל הכבוד

מומלצים