מחאת עובדי ענף התיירות מחריפה

המחאה מגיעה בעקבות אי קבלת דמי אבטלה מביטוח לאומי וכן התעלמות מוחלטת מצד בכירי משרד האוצר, אשר לא הכלילו את כלל העוסקים בענף בכלל ואת מורי הדרך בפרט במתווה הפיצויים שמוענקים לכלל העצמאים בישראל. בימים הקרובים תוגש עתירה בנושא לבג"צ.

12.05.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מחאת עובדי ענף התיירות מחריפה

 

הפגנה רבת משתתפים מתארגנת במחאה על הפגיעה הכלכלית החמורה בכלל העוסקים בענף, ההפגנה תתקיים ביום חמישי ה-14.5.20  בשעה 11:00 מול משרד האוצר והכנסת בירושלים בהשתתפות אלפי עוסקים מענף התיירות, בכללם מורי דרך ובני משפחותיהם.

את ההפגנה יזמו כלל הארגונים העוסקים בענף התיירות, ביניהם: עמותת "מורשת דרך" - האגודה למורי דרך בתיירות נכנסת בישראל, ארגון חברות ההסעה, איגוד מפיקי  התיירות ואירועים בישראל, איגוד משווקי התיירות, עמותת האכסניות העצמאיות, איגוד חברות הטיולים בתיירות חינוכית, ארגון מדריכי הטיולים בחו"ל ואגודת מורי הדרך.

מורי הדרך הם הראשונים שנפגעו אנושות ממשבר הקורונה. כבר בתחילת מרץ 2020 הופסקה כמעט לחלוטין הגעתם של תיירים מחו"ל לארץ בעקבות המשבר וסגירת השמיים האוויריים, דבר שפגע באופן ישיר ומיידי בתעשיית התיירות בכלל ובמורי הדרך בפרט אשר אחראים על חווית התייר ועל תדמיתה של מדינת ישראל בעולם.  

כל הגורמים הנוטלים חלק במחאה זו דורשים ממקבלי ההחלטות במשרדי הממשלה: האוצר, התיירות, רוה"מ וביטוח לאומי לתת מענה מידי הולם לאלפי משפחות שמתפרנסות מענף התיירות ומוצאות עצמן בימים אלו במצב כלכלי קשה, על סף פת לחם בחלק מהמקרים. שוק התיירות הנכנסת צפוי לחזור על פי תחזיות מפי כלכלנים מומחים בנושא רק בעוד כשנתיים.  הפגיעה בענף נאמדת באובדן הכנסות בהיקף של 20 מיליארד ₪ לקופת המדינה ובכ- 250,000 מובטלים.

כל הגורמים הנוטלים חלק במחאה דורשים, בנוסף, להקים באופן מידי וללא דיחוי וועדה שבמסגרתה ידונו באסטרטגיית היציאה מהמשבר וכן במתווה פיצויים  שייתן מענה ארוך טווח לכלל מורי הדרך בישראל ללא תנאי סף בפרט ולמתווה פיצויים לכלל ענף התיירות.

חשוב להבין, יש להבדיל בין תיירות פנים  לתיירות נכנסת: מורי הדרך בתיירות נכנסת הם מנוע הצמיחה בענף התיירות – הם מחוללים את חווית התייר, מובילים מדי שנה  מעל לשליש מהתיירות בארץ  (כ-1.5 מיליון איש) שהיא תיירות מאורגנת ועוד מיליון איש  מתיירות הבודדים (שלא באים עם קבוצה מאורגנת) שכתוצאה מביקורם בארץ הם מגלגלים יחד 8.5 מיליארד שקלים מדי שנה ומהווים גורם מכריע ומשפיע על התל"ג במדינת ישראל.

אנו מזמינים את כלל ענפי התיירות להצטרף למאבק על צדקת הדרך ועל עתיד עולם התיירות בישראל בשנים הקרובות.

כאמור, ההפגנה תתקיים ביום חמישי ה- 14/5/20 בשעה 11:00 מול משרד האוצר והכנסת במחאה על התנהלות הממשלה בהתייחסות לענף התיירות כולו.  בימים הקרובים תוגש עתירה בנושא לבג"צ.

מר יוני שפירא, יו"ר "מורשת דרך",  מציין כי: "לצערי הרב ממשלת ישראל מתעלמת ועוצמת עין נוכח הפגיעה הכלכלית האנושה במורי הדרך בתיירות נכנסת שבצל המשבר נאלצו להפסיק עבודתם וכתוצאה מכך נשארו ללא כל הכנסה בשנים הקרובות.

ממשלת ישראל חייבת להכניס ידה לכיס ולתת פתרון כלכלי הולם למורי הדרך. אנו לא נשלים עם המצב ונצא למאבק עיקש עד שיושגו מטרותינו".

 

מצ"ב נייר עמדה שהוכן  על ידי כלל הארגונים עם כל הדרישות

שיקום ומינוף ענף התיירות הישראלי  מסמך דרישות אל ממשלת ישראל ענף התיירות היה הראשון שנפגע כתוצאה ממשבר הקורונה והוא האחרון שיתאושש. הענף מושבת כליל. מדובר על נזק כלכלי של מאות מיליוני שקלים בכל חודש. מרבית העובדים הוצאו לחל"ת ו/או פוטרו והבודדים שנשארו ספגו הורדת שכר דרסטית.

תקופת ההתאוששות של הענף לאחר המשבר צפויה להיות ארוכה ומשמעותית משאר המשק מכיוון שיש צורך בביצוע התאמות חדשות, בהתאם להגבלות של משרד הבריאות והרגולטורים השונים. התאמות אלה יהיו כרוכות בעלויות תפעול נוספות לעומת הכנסות נמוכות על רקע ביקושים נמוכים.

ענף התיירות מסייע בשיפור תדמיתה של מדינת ישראל והיא "כיפת הברזל" התדמיתית של המדינה.

אנו, עובדי ונציגי ארגוני התיירות בכל הסקטורים: תיירות נכנסת, תיירות יוצאת, תיירות פנים, מדריכי תיירות, מורי דרך, חברות הפקות, מסעדנים, ברים, אתרים, חברות השכרת רכבים, חברות הסעות ואוטובוסים, חברות שיט, בתי מלון, אכסניות, חאנים ועוד, בעלי קשר ישיר ותלות הדדית בין כל הסקטורים בענף ופעילותנו כרוכה זה בזו. רק ביציבות כל הסקטורים תובטח פעילות התיירות הנכנסת, תיירות יוצאת ותיירות הפנים.

מעט נתונים ומספרים:

  • ענף התיירות בישראל מהווה כ-4% מהתל"ג השנתי.
  • בשנת 2019 ביקרו בישראל למעלה מ- 4.5 מיליון תיירים.
  • ענף התיירות בעלייה של כ- 60% בשלוש השנים האחרונות עם הכנסות של מעל ל- 23 מיליארד שקל בשנת 2019.
  • התיירות הנכנסת לישראל היא ענף הייצוא השישי בגודלו במשק והוא מהווה קטר כלכלי ותעסוקתי בפיתוח הפריפריות והכלכלה.
  • עובדי ענף התיירות מהווים כ- 250,000 איש מכלל המובטלים במשק.

אנו מאוחדים בהבנה כי ישנה תלות הדדית בין כל הסקטורים בענף ופעילותנו כרוכה זו בזו. רק ביציבות כל הסקטורים תובטח פעילות התיירות הנכנסת, תיירות יוצאת ותיירות הפנים.

לפיכך, תמיכה בכל הסקטורים בענף במקביל הינה קריטית.

עפ"י הפרסומים וההערכות, אין צפי הנראה לעין למועד חידוש הפעילות ופועל יוצא הוא שהתאוששות לענף אולי תבוא לידי ביטוי בסוף שנת 2021 ולפיכך:

ענף התיירות בישראל נזקק בבהילות להזרמה מיידית של תקציבים, התגייסות של ממשלת ישראל והסדרת מתווה יציאה ממשבר הקורונה לפעילות מיידית בשיתוף כלל הגורמים בענף, כדי להבטיח את המשך קיומה של התיירות לישראל וממנה.

אנו מאמינים כי בגיבוי הממשלה ותמיכתה הענף ישוב לפעילות איתנה בעתיד.

אנו דורשים באופן דחוף ממשלת ישראל:

  1. תקציבים ותמיכה כלכלית:

 

  1. יש לתת פתרון מיידי לעובדי ומדריכי תיירות: נכנסת, פנים, תיירות חינוכית ותיירות יוצאת אשר נפגעו מהמשבר ויש ולחזק את מעמדם בביטוח לאומי על מנת שיקבלו דמי אבטלה.
  2. ביטול תשלומים, ביטול ארנונה, ביטול אגרות ושירותי ממשלה לשנים 2020-2021 בענף התיירות.
  3. מורי הדרך בעלי רכב אשכול דורשים לבטל לאלתר את החרגתם מקבלת דמי אבטלה ופיצויים מתוקף צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים –תשל"ב  1972).
  4. פיצוי על אובדן הכנסות על ידי הקמת קרן מס רכוש, בדומה למתווה הפיצויים שניתן בעקבות מלחמת לבנון השנייה.
  5. הענקת תקציבי סיוע ישירים לעסקי התיירות: מענק העסקת עובדים, מענק צמיחה לכל עסק שיגייס יותר עובדים חדשים ברבעון הראשון של 2021.
  6. הקמת קרן הלוואות ייעודית לענף התיירות בערבות מדינה עם תנאים מועדפים.
  7. הרחבת חוק מע"מ אפס באופן גורף גם על תיירות הפנים על בסיס מודל התיירות הנכנסת למשך שלוש שנים.

 

  1. הפחתת מס חברות לענף התיירות לשלוש השנים הקרובות לשיעור 20%! ביטול תשלומי אגרות: כשרות, מצילים, רישיונות רכבי אשכול, רישיונות הדרכה, רישיונות: מלונאי, כיבוי אש, אבטחה, עסקים ועוד. ובנוסף, הורדת נטל המס על מחירי הדלקים בתחבורה.
  2. השקעת תקציבים ומשאבים:
  3. בניית תכנית עבודה רב שנתית עם כל גורמי התיירות הנכנסת הרלבנטיים להחזרת התיירים ארצה, במקביל לקידום תקציבי תמיכה לתיירות חינוכית ויוצאת.
  4. שקיפות בעבודת משרד התיירות ושיתוף ענף התיירות בתוכניות העבודה ובקבלת ההחלטות: בניית לוחות זמנים ותוכנית עבודה בתיירות בשיתוף הארגונים המקצועיים.
  5. הקצאת תקציבי שיווק לידי מפעילי התיירות הנכנסת לקידום התיירות בחו"ל באמצעות הפעלת מדרג שיפעל על פי הכנסות.
  6. הפעלת קמפיין שיווק מיידי יחד עם לשכת הפרסום הממשלתית: "דווקא עכשיו חופשה בישראל".
  7. הקמת קרן חירום לתחום התיירות וביצוע פרויקטים מסובסדים בתיירות.
  8. הגדלת תקציבי השיווק לקידום התיירות הנכנסת והפנים של ישראל דרך סוכני התיירות, מורי הדרך, מארגני התיירות, משווקי התיירות חברות הטיולים והסיטונאים.
  9. התאמת מערכת החינוך להפעלת התיירות החינוכית ותמיכה בקידומה ופתיחה מיידית של התיירות המאורגנת.
  10. הכנת תכנית מהירה ומסודרת לפתיחת שערי ישראל לצורך עריכת בדיקות לתיירים בכניסה למדינת ישראל (דרכון COVID 19) בכל שערי הכניסה ארצה בשיתוף עם משרד הבריאות.
  11. הקמת ועדה בין משרדית אשר שותפים לה כל המשרדים הרלבנטיים בהובלת בכירי הממשלה, במטרה למצוא פתרונות הולמים ומדידים אשר יבריאו את ענף התיירות בארץ, אשר על פי הערכות מומחים נפגע אנושות והצפי הוא חזרה לשגרה עוד כשנתיים.

אנו דורשים את התערבות הממשלה וח"כים בדחיפות וללא שיהוי. על החתום, חברי האגודות המקצועיות:

MDTGU מורשת דרך, עמותת מורי הדרך בתיירות נכנסת בישראל

איגוד המפיקים תיירות ואירועים בישראל

ארגון חברות ההסעה בישראל

ITM איגוד משווקי התיירות בישראל

ILH עמותת האכסניות העצמאיות בישראל

איגוד חברות הטיולים בתיירות החינוכית

ITLA הארגון הישראלי למדריכי טיולים בחו

ארגון עובדי תיירות נכנסת, יוצאת, פנים, בתי מלון

מסעדנים חזקים ביחד - עמותת בעלי המסעדות בישראל

איגוד הלילה - עמותת הברים והמועדונים

ועד עובדי ענף התיירות בישראל

ITGA אגודת מורי הדרך

אגודת מדריכי הטיולים בישראל

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים