תושבים פוחדים לצאת מהבית

נתונים מדאיגים לפיהם 60.5% מהאזרחים הערבים מרגישים חוסר ביטחון אישי ביישוב מגוריהם בגלל אלימות, 22% דיווחו כי הם או בני משפחתם נפגעו מאלימות, 29% חוו איום באלימות כלפיהם או כלפי מי מבני משפחותיהם, צניחה באמון במשטרה לצד עלייה במקרי אלימות.

29.06.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תושבים פוחדים לצאת מהבית

צילום דוברות הכנסת

 

מדד הביטחון האישי והקהילתי -2019

אחוז האזרחים הערבים שאינם חשים בטוחים ביישוביהם, כמעט הוכפל בשנת 2019

רמת הביטחון של האזרחים בחברה הערבית פחתה כמעט במחצית משנה שעברה, ורמת האמון במשטרה צנחה בכ־9 נקודות – בשנת 2019 עמדה על 17.4 לעומת 26.1 בשנת 2018. כך עולה מהצגת המדד לביטחון אישי לשנת 2019 שהציג במליאת הוועדה הבוקר ארגון יוזמות אברהם.

הנתונים מעוררי הדאגה הביאו את יושב ראש הוועדה מנסור עבאס לפתוח את הישיבה בהתייחסות לאירועים מהלילה האחרון: "לילה אחד מספיק בכדי לתת לנו תמונת מצב למתרחש ביישובים הערבים, כסרא סמיע, ובו זמנית ביישוב שעב. צעיר בן 32 נרצח ורק לאחר מאמצים מצד המשטרה נעצרו שני חשודים. יש לנו משבר חמור בחברה הנובע מפשיעה ואלימות". יש לציין כי הנתון המדאיג לצניחה באמון במשטרה מגיע לצד העלייה באחוזי הדיווח אודות מקרי האלימות בשנת 2019 – כך לפי נתוני המעקב המוצגים במדד.

יו"ר הוועדה הוסיף שהוא מוקיר ומעריך את תרומתם של העומדים מאחורי המיזם והתייחס לחשיבותו לטובת הוצאתה לאור של התכנית הממשלתית שעתידה להתפרסם בקרוב: "אני מעריך ומוקיר את תרומתם של יוזמות אברהם".

לפי ממצאי הסקר המרכזיים שהציגו אנשי יוזמות אברהם, תופעות אלה מדאיגות את האזרחים הערבים יותר מסוגיות הנוגעות למעמדם האזרחי כגון חקיקה גזענית, אי-שוויון בין ערבים ליהודים במדינה וקיפאון בתהליך השלום.

מנכ"ל שותף ביוזמות אברהם ד"ר ת'אבת אבו ראס, פתח את הדין בנושא: "זו השנה השלישית שמפרסמים מדד כזה, זה משמח שאנחנו שותפים עם מוסד שמואל נאמן מהטכניון. טענו ועודנו טוענים, שיש צורך להתייחסות לגורמי עומק ולא רק למשטרה, צוות המנכ"לים הבין משרדי הכיר בחשיבות ודחיפות הטיפול בתופעה, ובצורך לתת מענה לגורמי העומק כולל חינוך, תעסוקה ורווחה. ישנה גם חשיבות לחברה הערבית ומנהיגיה לשותפות במיגור התופעה". ד"ר אבו ראס פנה ליו"ר הוועדה והתייחס לחשיבות קיום הדיון: "אני רוצה להודות לך היושב בראש, שאתה מציף את הנושא החשוב הזה, ואנו רואים בך שותף מרכזי במאבק להצלחת מיגור התופעה".

בהמשך לדברי ד"ר אבו ראס המשיכה מנהלת שותפה של מיזם קהילות בטוחות בארגון, רות לוין חן: "שיעור הערבים מסך כל הקורבנות הולך ועולה משנה לשנה. והפעם הוא כולל פילוח גיאוגרפי על מנת להבין את המוקדים והמצוקות. שאדם ערבי נשאל באופן טלפוני הנטייה היא ליפות את הדברים. לכן בחרנו במפגשים פרונטאליים."

לוין חן הציגה את ממצאי המדד וציינה כי "במהלך 2019 קיפחו את חייהם כתוצאה מאלימות 89 אזרחיות ואזרחים ערבים, 79 מהם גברים ו-10 מהם נשים."

 60.5% מהאזרחים הערבים מרגישים חוסר ביטחון אישי ביישוב מגוריהם בגלל אלימות – גידול חד משנת 2018, אז 35.8% דיווחו על תחושת היעדר ביטחון. זאת, לעומת 12.8% בלבד בקרב האזרחים היהודים (הנתון זהה עבור 2018 ו-2019).

כמה נפגעו מאלימות בשנה האחרונה? 21.9% מהאזרחים הערבים מדווחים כי הם או מי מבני משפחתם נפגעו במהלך השנה האחרונה מעבירת אלימות, כמו מכות, דקירות או ירי.

כמה חוו איומים? 29% חוו איום באלימות כלפיהם או כלפי מי מבני משפחותיהם או חוו אלימות מילולית כלפיהם – עליה של 6 נקודות ביחס ל-2018, אז 23.5% דיווחו על איומים כלפיהם.

החשש להיפגע מתופעות שונות של אלימות ופשיעה בחברה הערבית גדול מזה שבחברה היהודית: 73.1% מהאזרחים הערבים חוששים כי הם או מי מבני ביתם ייפגעו מעבירות אלימות, לעומת 19.3% מבין האזרחים היהודים.

בהשוואה לחברה היהודית, שיעור הערבים אשר הם או מי מבני משפחתם או חבריהם נפגעו מביטויים שונים של אלימות, גבוה בכל התופעות מזה שבחברה היהודית: למשל, 15% מהנשאלים הערבים ציינו כי הם או מכריהם נפגעו משימוש בנשק קר או חם (עליה מ־11% ב־2018) בהשוואה ל־1% בלבד בקרב היהודים (כמעט ללא שינוי מ־2018).

יישוב המגורים צוין בקרב האזרחים הערבים כמקום אשר בו נחווה האיום הגדול ביותר על תחושת הביטחון האישי (42.2% ציינו כי תחושת האיום ביישוב המגורים גדולה או גדולה מאוד) ומקומות הבילוי הם הבאים אחריו (33.8%). לעומת זאת, בדומה ל־2018, הבית נתפס כמקום הבטוח ביותר (רק 6.2% מקרב הנשאלים הערבים חשים בביתם איום על ביטחונם האישי). נתון זה מעיד על כך שבשנים האחרונות ביתם של האזרחים הערבים נעשה למבצרם ונתפס כמקום היחיד היכול להגן עליהם מפני אלימות ופשיעה.

נציג המשטרה שנכח בדיון, יונס אבו ליל: לפי סקר עמדות שלנו במשטרה 30% לא חשים בביטחון, הסקר שלנו עוסק ברמת הביטחון במקום המגורים, אני מברך על התכנית 922ב' ועל כל תהליך לחיזוק החוסן".

 

תגובות

מומלצים