1 מכל 5 ילדים בישראל חווה התעללות פיזית

הצעת חוק של ח"כ קרן ברק תחייב הכשרת מורים, עוס"ים ורופאים לאיתור ודיווח על פגיעות בילדים; ח"כ טלי פלוסקוב: "צריך לפתוח לאנשים את העיניים, משרדי הממשלה חייבים לתמוך", לפי הנתונים 1 מכל 5 ילדים בישראל חווה התעללות פיזית, מינית או אחרת על ידי מבוגר.

31.07.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
1 מכל 5 ילדים בישראל חווה התעללות פיזית

 

הצעת חוק של ח"כ קרן ברק תחייב הכשרת מורים, עוס"ים ורופאים לאיתור ודיווח על פגיעות בילדים; ח"כ טלי פלוסקוב: "צריך לפתוח לאנשים את העיניים, משרדי הממשלה חייבים לתמוך"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת קיימה הבוקר דיון בצורך להכשיר מורים, עובדים סוציאליים ורופאים לזיהוי ומניעת התעללות בילדים. ח"כ קרן ברק, מיוזמי הדיון אמרה: "אחד מכל 5 ילדים עובר התעללות כזו או אחרת בביתו ואם אין מישהו בחוץ שמזהה את זה ההתעללות יכולה להימשך שנים. מדובר בדיני נפשות והאנשים שפוגשים את הילדים חייבים לדעת איך לזהות וגם איך ולמי לדווח. הצעת חוק שהגשתי מבקשת לחייב הכשרה של אותם גורמי מקצוע בתחומי החינוך, הבריאות והרווחה זיהוי פגיעות מיניות בקטינים. משרדי הממשלה עוצרים את החקיקה ולא נותנים תשובות. אני לא מצליחה להבין את ההתנגדות, כולנו מסכימים שמדובר בהצלת חיים".

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ טלי פלוסקוב אמרה: "הנתונים קשים מאוד, צריך לפתוח את העיניים וללמד אנשים לראות את מה שלפני כן לא ראו. ההחלטה צריכה להיות מיידית, אי אפשר לחכות לחקיקה או לוויכוחים בין משרדים". לצד זאת, הביעה תמיכה בקידום הצעת החוק של ח"כ ברק ואמרה "משרדי הממשלה חייבים לתמוך בהצעת החוק הזאת וקשה לי לראות איזה משרד יגיד לכך 'לא'. עיגון החובה בחקיקה תיתן לנושא משמעות גבוהה יותר בכל המישורים וגם תייצר הרתעה".

ח"כ סעיד אלחרומי, גם הוא מיוזמי הדיון אמר: "התעללות או הזנחה שחווים ילדים גורמת להפרעות נפשיות, מחלות וגם להידרדרות לפשיעה, זנות, ועוד. ילד שהמערכת הזניחה אותו בגיל 13-14 יהיה בעוד כמה שנים עבריין ואותה מערכת תסבול ממנו, כמו גם כל החברה. המפגש עם מורים, יועצים, או אחיות זה המקום לזהות את המקרים הללו והכשרה של אנשי המקצוע לכך היא בגדר הצלת נפשות".

שרית צרפתי, עו"סית ארצית לחוק הנוער במשרד העבודה והרווחה: "ב-2018 קיבלו עו"סיות ברשויות מקומיות מעל 50,000 פניות חדשות על פגיעות בקטינים. 30% בגין הזנחה, 25% על פגיעה פיזית , ו-17% על אלימות רגשית ומעל 11% על אלימות מינית. 70% מהפגיעות נעשות בתוך המשפחה.

המשרד מפעיל בכל שנה עשרות הכשרות לאנשי מקצוע שבאים במגע מתוקף עבודתם עם ילדים ובני נוער ובני משפחותיהם, בהן אנחנו נותנים ידע וכלים לאיתור וזיהוי סימנים שמעלים חשד שילד חווה התעללות או פגיעה וגם כלים איך לגשת לדבר עם הילד ולעודד חשיפה, לצד טיפול הגנתי אם נידרש".

הילה סגל, מנהלת אגף תכניות סיוע ומניעה במשרד החינוך ציינה כי: "כבר היום חלק מרכזי וגדול מאירוע ההתעללות והפגיעה מזוהים ומדווחים דרך מערכת החינוך. מדובר בתהליכים מורכבים מאוד. לא רק בזיהוי ואיתור אלא גם טיפול וליווי שכולל קשיים רבים לילדים, למשפחות ולצוותים החינוכיים. כיום קיימת חובה של הכשרה ליועצות חינוכיות בנושא הזה. מבחינתנו גם כל מורה צריך לקבל את הידע ותפקידינו לדאוג לכך. לכן, לקראת הדיון היום התקבלה החלטה כי החל מהשנה הבאה המשרד יעביר הנחייה ברורה לכלל מוסדות החינוך לבצע השתלמות בנושאים של שיח רגשי, איתור, זיהוי ודיווח לפגיעות בילדים. מעולם לא הייתה הנחיה כוללת זאת לכלל בתי הספר. זה ייעשה על ידי אנשי המקצוע מתוך ביה"ס ובשיתוף גורמים מקצועיים נוספים מהמשרד ומהרשויות המקומיות".

לשאלת מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ טלי פלוסקוב וח"כ קרן ברק אודות עיגון ההחלטה במסמך רשמי השיבה סגל כי בימים הקרובים יועבר לוועדה מסמך הכולל פירוט של תוכן ההחלטה ואופן יישומה מול מוסדות החינוך.

 

תגובות

מומלצים