50 אחוז מבני הנוער מאשרים אנשים שאינם מכירים

לרגל יום הגנת הפרטיות הבינלאומי, הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים מפרסמת ממצאי סקר שערכה לראשונה, אשר נועד לבחון את מודעות הציבור לאיומים ולסיכונים לפרטיות ברשת ומה עושה הציבור למען שמירה על פרטיותו. בני הנוער מורידים ישומונים מבלי להתייחס למדיניות הפרטיות.

28.01.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
50 אחוז מבני הנוער מאשרים אנשים שאינם מכירים

עו"ד גילי בסמן ריינגולד, היועצת המשפטית של הרשות: "הצלצול הזה הוא בשביל כולנו. חייבים לחדד את הגבולות בין העולם האמיתי לעולם הדיגיטלי".

מהסקר עולים פערים משמעותיים באשר למודעות חשיבות השמירה על הפרטיות בהשוואה בין בני הנוער למבוגרים. בשימוש באפליקציות הפערים בשמירה על הפרטיות התגלו כמשמעותיים ביותר.

הסקר נערך בקרב מדגם מייצג בו השתתפו 803 גברים ונשים בגילאי 14 ומעלה. מהסקר עלה כי קרוב למחצית מבני הנוער מאשרים גם אנשים שאינם מכירים כחברים ברשתות החברתיות.

48% מבני הנוער בגילאי 14-17 מאשרים גם אנשים שאינם מכירים כחברים. לעומת 26% בגילאי 18-34 ו- 22% בגילאי 35- 55.
עוד עולה מהסקר כי בני הנוער מורידים אפליקציות מבלי להתייחס למדיניות.

רק 21% ציינו שמדיניות הפרטיות מהווה עבורם שיקול. ככל שרף הגילאים עולה כך מדיניות הפרטיות הופכת לשיקול משמעותי יותר בהורדה.

שימוש ברשתות חברתיות:

60% מבני הנוער מעלים תכנים לרשתות החברתיות בתדירות כלשהי, 14% מעלים תכנים בתדירות גבוהה (שבועית ויותר).

בהתייחס לביצוע פעולות שמירה והגנה על פרטיות ברשת, רק 3% מבני הנוער מעדכנים סיסמאות בתדירות גבוהה, בעוד שכאשר מדובר במבוגרים (בני 35-55), 19% מהמבוגרים העידו כי הם מעדכנים סיסמאות בתדירות גבוהה. מדובר בפער ניכר. 

רק כמחצית מבני הנוער קוראים את מדיניות הפרטיות באפליקציות. מדובר בפער ניכר לעומת המבוגרים (בני 55 ומעלה) שמרביתם העידו כי הם קוראים את מדיניות הפרטיות באפליקציות ( 76% מהנשאלים). ניתן לראות גם פערים בהתייחס לשיקול היבט הפרטיות בהורדת האפליקציות, רק 21% מבני הנוער העידו כי מדיניות הפרטיות מהווה עבורם שיקול בהורדת אפליקציות, בעוד שכאשר מדובר במבוגרים, הדבר מהווה שיקול של 43% אחוז מהנשאלים בני 35-55, נתון דומה גם בקרב המבוגרים בני 55 ומעלה (42%).

עו"ד גילי בסמן ריינגולד, היועצת המשפטית של הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים: "הצלצול הזה הוא בשביל כולנו. אנחנו חייבים לחדד את הגבולות בין העולם האמיתי לעולם הדיגיטלי, ולבחון את עצמנו בכל פעולה דיגיטלית שאנו עושים. רשתות החברתיות, אפליקציות ובכלל הרשת היא סביבה שטמונה בה הזדמנויות רבות ללמידה ולהתפתחות וליצירת קשרים, אך יחד עם זאת חשוב שנהיה מודעים גם לסיכונים. בני הנוער הם הילדים שלנו, הם אזרחי העתיד שיאלצו להתמודד בעתיד עם ההשלכות של מעשיהם היום ברשת. מהתפקיד שלנו הוא לסייע להם להבין את המשמעויות הסיכונים וההשלכות. כל תוכן שהם מפרסמים, כל תמונה יישארו שם לתמיד, מה שבהמשך חייהם הבוגרים עשוי לפעול שלא לטובתם. עלינו לזכור כי מה שלא היינו עושים בעולם האמיתי לא נעשה גם בעולם הדיגיטלי וכי מה שנעשה בעולם הדיגיטלי נשאר שם לנצח. חשוב שהמידע האישי שלהם, יישאר שלהם ולא יגיע לידיים הלא נכונות. המפתח בראש ובראשונה הוא המודעות וההבנה שלכל אחת ואחד אפשרות לקחת שליטה על הפעולות הנעשות ברשת".

המלצות לשמירה על הפרטיות בשימוש באפליקציות

השימוש באפליקציות הופך בשנים האחרונות לפופולרי ונפוץ. יחד עם הנוחות והיתרונות, נלווים לכך גם איומים חדשים לפרטיות המשתמשים. היעזרו בהמלצות הבאות במטרה למזער את הסיכונים ולשמור טוב יותר על פרטיותכם.

לפני תחילת השימוש באפליקציה, הניחו כי המידע אודותיכם עלול לזלוג החוצה
בטרם תזינו מידע שהוא רגיש מבחינתכם (או בכלל) לתוך האפליקציה, עליכם לשאול את עצמכם: האם מדובר במידע שהייתם רוצים שאחרים ידעו עליכם או מידע שיהפוך להיות נחלת הכלל? האם מדובר במידע שרגישותו עלולה "לקרוץ" לסוחרים במידע?

בדקו את איכות האפליקציה ואת רמת אבטחת המידע שלה בטרם תתחילו לעשות בה שימוש
על אף הקושי להעריך זאת, נסו להעריך את האיכות והתוכן של האפליקציה באתר של מפתח היישום. חפשו ביקורות משתמשים באמצעות חנות האפליקציות או באינטרנט. השתדלו להוריד אפליקציות רק מחנויות אפליקציות רשמיות של מערכות ההפעלה הגדולות ואפליקציות רשמיות.

קראו בעיון את מדיניות הפרטיות של האפליקציה (אם קיימת אחת כזאת)
לרוב, ניתן לאתר את המדיניות לפני ההורדה או באמצעות קישור לאתר המפתח או היצרן. שימו לב! אם אין אתר אינטרנט, ייתכן שלא תהיה מדיניות פרטיות. מצאו את כל הפרטים הרלוונטיים ליצירת קשר ובמידת הצורך פנו למפתח עם שאלות.

נסו להגביל את כמות המידע האישי שאתם מוסרים במסגרת השימוש באפליקציה
חלק מן האפליקציות מאפשרות לכם לנסות את היישומים שלהן מבלי להזין פרטים אישיים. נצלו את ההזדמנות הזו כאשר היא מוצעת כדי להחליט אם ברצונכם להמשיך להשתמש באפליקציה.

בכוונתכם לשתף את המידע ברשתות החברתיות או בפורומים מקוונים של משתמשי האפליקציות? עצרו!
אפליקציות רבות מאפשרות, ואף מעודדות משתמשים לשתף מידע רגיש באמצעות הרשתות החברתיות או בפורומים סגורים של משתמשי האפליקציות . שימו לב, כי ברגע שהחלטתם לשתף את המידע, הוא יהיה נגיש לעיני אנשים רבים (בהתאם להגדרות הפרטיות שלכם ברשתות החברתיות), ולמעשה ייצא משליטתכם לנצח.

נוהגים לעשות שימוש בצ'אטים קבוצתיים? חשבו פעמיים לפני שתפרסמו מידע הנוגע אליכם! 
אפליקציות רבות מאפשרות קיום דיונים בין משתמשים בצ'אטים קבוצתיים. לפני מסירת המידע בצ'אט, חשבו על ההשלכות של שיתוף אחרים במידע כה רגיש.

שקלו האם עדיף לשלם בכסף ולא בפרטיות שלכם
לשם הגנה טובה יותר על פרטיותכם, שקלו להשתמש באפליקציות בתשלום או יישומים רשמיים של יצרנים מוכרים. זכרו - אין מתנות חינם!

הפסקתם להשתמש באפליקציה? מיחקו אותה
באופן זה, יפסיק היישום לבצע פעולות כמו לשדר את המיקום שלכם או לקיים אינטראקציה עם יישומים אחרים במכשיר.

זכרו! באפליקציות רבות המידע שלכם נשמר גם לאחר מחיקת החשבון 
אם חדלתם להשתמש ביישום, בדקו אם באפשרותכם למחוק הן את הפרופיל האישי שלכם והן את ארכיון הנתונים שיצרתם באמצעות היישום. אם ברצונכם לשמור נתונים שכבר הזנתם, אפליקציות רבות מציעות את האפשרות להוריד את הנתונים שלכם ולשמור כקובץ.

הקפידו להטמיע עדכוני אבטחה שמפרסם מפעיל האפליקציה
כך תבטיחו שהיא מוגנת מפני סיכונים חדשים.

השתדלו לעקוב אחר הרשאות הגישה של האפליקציה, גם בעת הורדת עדכוני תוכנה
אם הורחבו ההרשאות במידה המנוגדת לרצונכם - שקלו למחוק את חשבון המשתמש ואת האפליקציה.

השתדלו לבחור סיסמה שונה לכל אפליקציה
כך שבמקרה של דליפה מאחת, לא יושפעו לרעה שאר האפליקציות והחשבונות הדיגיטליים שלכם.

 

תגובות

מומלצים