חילופי נשיאים בטכניון

התקיים בטכניון טקס חילופי נשיאים, שבו צוינה כניסתו של פרופ' אורי סיון לתפקידו כנשיא הטכניון ה-17. הוא מחליף את פרופ' פרץ לביא, שסיים תקופת כהונה בת עשור.

29.09.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
חילופי נשיאים בטכניון

צילום: שיצו צלמים דוברות הטכניון

 

נשיא הטכניון, פרופ' אורי סיון, שנכנס לתפקידו: "האוניברסיטאות יצטרכו להמציא את עצמן מחדש".

הטקס התקיים במעמד שר החינוך הרב רפי פרץ, ראש העיר חיפה ד"ר עינת קליש רותם, חתן פרס נובל בכימיה פרופ'-מחקר אהרן צ'חנובר, יו"ר קורטוריון הטכניון מר סקוט לימסטר, יו"ר הוועד המנהל של הטכניון מר גדעון פרנק, נשיאי הטכניון לדורותיהם, חברי הנהלת הטכניון וחברי סגל.

פרופ' סיון סיפר בטקס על הוריו, שעלו ב-1936 לארץ ישראל כדי ללמוד בטכניון לאחר שאוניברסיטאות באירופה הלכו ונסגרו בפני יהודים, ואמר כי לפיכך מינויו לנשיא סוגר מעגל אישי עבורו. הוא הוסיף כי "הטכניון היום חזק מאי פעם, ועלינו לנצל מצב זה כדי לבצע רפורמות מרחיקות לכת במבנה המחקרי שלו, בתוכני החינוך, בשיטות ההוראה ובחיים המשותפים עם התעשייה. האתגרים הגדולים של המאה ה-21 - בריאות האדם, אנרגיה, סביבה, קיימות, יצור מתקדם, חינוך לא יֵענו במסגרות חד דיסציפלינריות, והרלוונטיות שלנו תיבחן ביכולתנו לשלב את כלל הדיסציפלינות וליצור את הסינרגיה ההכרחית להתמודדות עם האתגרים הניצבים בפני האנושות. גם החינוך ישתנה ללא היכר. הידע כולו נמצא במרחק לחיצת מקש והאוניברסיטאות יצטרכו להמציא את עצמן מחדש בעולם בו הידע נגיש לכול ומתעדכן בקצב הולך וגדל." הוא הוסיף כי "ערכים אוניברסליים של שוויון, פלורליזם, סובלנות, חופש המחשבה וחופש הדיבור, רדיפת האמת ודחיית השקר הם נשמת אפה של האקדמיה."

שר החינוך הרב רפי פרץ אמר בטקס: "אני מבקש להודות לכם, אנשי הטכניון, על כל הברכה שאתם מביאים לעם ישראל ולמדינת ישראל. העתיד שלנו טמון במחקר ובפיתוח, במדעים המדויקים, בטכנולוגיה, ברפואה ובאדריכלות, ואתם הקטר שמוביל את כל זה. במיוחד בימים אלה, שבהם הכל מתנדנד, יש חשיבות עצומה בקיום איים של ודאות, מצוינות והמשכיות כמו הטכניון." 

נשיא הטכניון היוצא פרופ' פרץ לביא אמר: "הצבתי לעצמי שלושה יעדים מרכזיים: גיוס מסיבי של חברי סגל צעירים מהשורה הראשונה; שיפור דרמטי באיכות ההוראה וביחס לסטודנטים; והפיכת הטכניון לאוניברסיטה גלובלית.

"בהקשר הגלובלי אכן הרחבנו את השפעת הטכניון, ואין ספק ששני השיאים בתהליך זה הם הקמפוסים החדשים בסין ובניו יורק. בהקשר של שיפור ההוראה זינק הטכניון מהמקום האחרון למקום הראשון מבין האוניברסיטאות בישראל בשביעות רצונם של הסטודנטים מאיכות ההוראה. גם בגיוס חברי סגל חדשים רשמנו הצלחה עצומה: כ-270 חברי סגל חדשים הצטרפו לשורות הטכניון בעשור האחרון, והם הפכו אותו לטכניון צעיר יותר ויותר מכך – מצוין יותר. על כך מעידים המאמרים המדעיים, מענקי המחקר והפרסים היוקרתיים."

חתן פרס נובל בכימיה, פרופ'-מחקר אהרן צ'חנובר, אמר כי "יתכן שהטכניון אינו האוניברסיטה הטובה בעולם, אבל הוא המוסד שמדינת ישראל חבה לו את קיומה. הטכניון אחראי לשני העמודים החשובים ביותר שעליהם ניצבת המדינה: הביטחוני והכלכלי. על הטכניון להמשיך להוביל את המדע והטכנולוגיה אך גם להציב לנגד עיניו את ההיבט האתי, כין אין המצאה טכנולוגית שאין לה השלכות בתחום האתי".

ראש העיר חיפה ד"ר עינת קליש רותם הודתה לפרופ' לביא על פועלו בשם העיר חיפה ותושביה והעניקה לו תעודת הוקרה שבה נכתב: "בהערכה על טביעות אצבעותיך שהותרת בפעילות ענפה רבת-שנים בקידום הטכניון למוסד המוביל בתחומו בארץ ובעולם".

פרופ' סיון, 64, תושב חיפה, נשוי ואב לשלושה, שירת כטייס בחיל האוויר. הוא הצטרף לסגל הפקולטה לפיזיקה בטכניון ב-1991 ועומד בראש הקתדרה ע"ש ברטולדו באדלר. מחקריו לאורך השנים התפרסו על פני מגוון רחב של נושאים ובהם פיזיקה של מערכות קוונטיות קטנות ורתימה של ביולוגיה מולקולרית לבנייה עצמית של התקנים אלקטרוניים זעירים. הוא מילא שורה של תפקידים בכירים בטכניון ובמדינת ישראל. בשנים 2010-2005 הוא הקים וניהל את מכון ראסל ברי למחקר בננוטכנולוגיה (RBNI). בשנתיים האחרונות הקים פרופ' סיון את ועדת ההיגוי הלאומית המייעצת לות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה) בנושאי מדע וטכנולוגיה קוונטיים ועמד בראשה.

 

תגובות

מומלצים