להנגיש את כל התקציב החינוכי לאזרח

בועדת השקיפות ח"כ שפיר:"יש רשויות שנותנות תקציבים לבתי ספר מסוימים ולאחרים לא, ולציבור אין כל  אפשרות לפקח ולעקוב אחר התקציבים הללו", ​מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב:"נצטרך לייצר פלטפורמה מול משרד הפנים לקבלת המידע".

04.01.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
להנגיש את כל התקציב החינוכי לאזרח

יו"ר ועדת השקיפות ח"כ סתיו שפיר: "התקציב לכל ילד עדיין לא שקוף ומה שמתפרסם הוא הטעיית הציבור, כל עוד לא חושפים את נתוני הרשויות המקומיות והעמותות".

מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר בוועדת השקיפות כי 90% מתקציב החינוך במדינת ישראל מונגש באתר משרד החינוך. "איננו יודעים מהי התוספת התקציבית שמעבירות הרשויות המקומיות, ההורים או הארגונים הפילנטרופיים. אני מעריך שגם לשם נגיע". עופר רימון, מנהל מינהל תקשוב וטכנולוגיה במשרד, והאחראי על חופש המידע הוסיף שהמשרד יצטרך לייצר פלטפורמה לקבלת המידע ממשרד הפנים. 

יו"ר הוועדה ח"כ שפיר שאלה מדוע החלטת הממשלה מ-2013 להשקפת תקציבי החינוך אינה מתקיימת, ונציגת משרד הפנים בתשובה טענה שמשרד החינוך "לא פנו אליהם מעולם" לקבלת הנתונים. בתגובה ענה נציג משרד החינוך שדווקא התקיימו "עשרות ישיבות בנושא, אך ללא תוצאות".

יו"ר ועדת השקיפות ח"כ שפיר אמרה כי האפליה הגדולה ביותר בין התלמידים במדינת ישראל נמצאת בתקציבי הרשות המקומית והגופים החיצוניים, שאינם שקופים, ובהיעדרם נוצר מצג שווא של נתוני התקציב בכלל  לציבור. "יש רשויות שנותנות תקציבים לבתי ספר מסוימים ולאחרים לא, ולציבור אין כל  אפשרות לפקח ולעקוב אחר התקציבים הללו". 

בדיון עלו גם שאלות לגבי עמותות וארגונים הרשאים להכנסת לבתי ספר. מנכ"ל המשרד השיב על השאלות ואמר כי "במשרד החינוך כ-. 3000 תוכניות שמעבירים כאלף גורמים חיצוניים. הגורמים הללו עוברים סטנדרטיזציה על ידינו ומקבלים תו איכות.  אנחנו ממשיכים לעשות בדיקות כדי לפקח על העמותות שנכנסות לבתי הספר, ובכל מקרה לא יכנס גוף ויהווה חלופה למקצועות הלימוד והליבה ". 

ח"כ שפיר הוסיפה כי ישנם בתי ספר לבנות במגזר הממלכתי דתי שלא מאפשרים לצה"ל להיכנס ולהעביר מידע לקראת צו ראשון , או  בתי ספר שלא מאפשרים לארגוני להט"בים להיכנס ולדבר. "לעומת זאת", אמרה שפיר "יש בתי ספר שמכניסים עמותות כמו  "אחים לנשק" שמדברת בגנות גיוס נשים לצה"ל ונגד נשים לוחמות". שפיר שאלה האם למשרד החינוך יש פיקוח על העמותות הללו והתכנים שלהן, והיכן מתפרסמות ההוראות לגביהן. כמו כן, שאלה מיהם בתי הספר שלא מאפשרים לצה"ל להיכנס ולערוך הדרכות לקראת גיוס - בשעה שהמשרד מתפאר בתכנית להרחבת הגיוס. המנכ"ל השיב שמשרד החינוך סומך על המנהלים שעומדים בכללי חוזר המנכ"ל בנדון, ועל שיקול דעתם בכל הנוגע לכניסת ארגונים חיצוניים לבתי הספר. 

לסיכום דרשה שפיר ממשרד החינוך ליזום מהלך מול משרד הפנים ולהנגיש את כל התקציב החינוכי לאזרח.  "אם משרד הפנים לא רוצה למלא את תפקידו כרגולטור ולהבין כמה הרשויות המקומיות משקיעות בכל תלמיד, לא ניתן יהיה לנהל תקציב שלם או ליישם תקציב דיפרנציאלי ולצמצם פערים. אנחנו מצפים למצוא דרך שמשרד החינוך והציבור יקבלו את המידע השלם". עוד ביקשה ממשרד החינוך נתונים על מספר ושמות בתי הספר שסירבו לאפשר לנציגי צה"ל להיכנס לתחומם ולהדריך לקראת צו ראשון, ולקבל נתונים על תכניות העבודה של המשרד למען ילדים עם מוגבלות, ולמען יוצאי אתיופיה. 

תגובות

מומלצים