מתי ילדים מתחילים להבחין בשונות בין בני אדם?

מאחר וילדים מפתחים רגשות כלפי שונות כבר בגיל הרך, קבוצה של צעירים חדורי מוטיבציה, יצאו במיזם חברתי מדהים לגיל הרך לקידום הסבלנות בחברה הישראלית, המיזם החדשני ייצר תמונה חיובית לפני יצירת הסטראוטיפ.

06.05.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מתי ילדים מתחילים להבחין בשונות בין בני אדם?

עמותת משחקים לעתיד מפתחת בשנתיים האחרונות בליווי פרופ' מרגלית זיו וגב' דפנה דינרמן מיזם חדשני לגיל הרך שנועד לייצר תמונה חיובית ראשונה אצל ילדים בישראל לפני התמונה השלילית.

אחת השאלות המרכזיות בשיח בנושא הייתה מתי ילדים מתחילים להבחין בשונות בין בני אדם? מחקרים רבים מהעולם ומישראל מראים כי ילדים כבר מגיל 6 חודשים יודעים לזהות הבדלים בין אנשים המדברים שפות שונות. וכי תינוקות מגיל 20 חודשים כבר נוטים לשייך אנשים לקטגוריות חברתיות המקובלות בחברה בה הם גדלים. בגילאים מאוחרים יותר רואים כי חלה התפתחות משמעותית יותר של ילדים כלפי אנשים עם הבדלים ברקע אתני, גזע לאום ומעמד חברתי. בגילאי 4-6 ילדים כבר יכולים לפתח עמדות שליליות על פי מה שספגו מהסביבה.

גם בישראל נערכו מחקרים בנושא בין השאר על ידי פרופ' גיל דיזנטרוק מאוניברסיטת בר אילן שבחן את הנושא  והראה כיצד סיפור על דמויות מרקע ערבי ורקע יהודי בהם מודגשות סטראוטיפים הובילו אצל ילדים לתפיסות שליליות.

ממחקרים אלו ניתן להבין שהמשימה העיקרית היא לנסות להגיע לילד לפני שהוא פוגש את המסרים השלילים.

כדי להתמודד עם הסוגיה עמותת משחקים לעתיד פיתחה ערכת בובות שמייצגת את הגיוון בחברה הישראלית לגני הילדים (בשלב הראשון לגני טרום חובה וחובה). כך הילדים יפגשו את נור שאוהבת לראות תכניות על מדע ולערוך ניסויים בבית ואת נעם שאוהב מאוד לשחק כדורגל, מהם ילמדו על הדומה והשונה בצורה חיובית.

 כמו כן, משחקים לעתיד בשיתוף עם החוקרים פרופ' גיל דיזנטרוק, פרופ' מרגלית זיו ודר' מיטל נשיא יערכו באישור המדען הראשי של משרד החינוך מחקר בגני ילדים כדי לבחון את השפעת המתודה של הבובות בגני הילדים.

משחקים לעתיד שואפת להגיע לכל גן ולכל בית בישראל כדי לקדם את הסבלנות. בשלב הראשון מתכוונת העמותה להתחיל פיילוט בגנים בשנת הלימודים הבאה ועל כן  העמותה מנהלת בימים אלו קמפיין גיוס המונים בכיכובם של לוסי אהריש, מהרטה ברוך רון, מאור זגורי, מלך זילברשלג, וחני נחמיאס.

 

תגובות

מומלצים