פתרון משרד החינוך לילדים האלרגיים סייעת סביבתית

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ שאשא ביטון, למשרדי החינוך והבריאות: "אתם מצפים שחוזר המנכ"ל יגן על הילדים?! בטלו את ההחלטה האומללה ושובו לשולחן הדיונים"

08.05.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
פתרון משרד החינוך לילדים האלרגיים סייעת סביבתית

הוועדה לזכויות הילד, בראשות ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו) קיימה היום (ב') נוסף בסדרת דיוני המעקב אודות המענה הניתן ע"י המדינה לילדים הסובלים מאלרגיות.

יו"ר הוועדה פתחה את הדיון ואמרה: "אנו פותחים היום את הדיון בתחושה צורמת במיוחד נוכח ההחלטה החד צדדית של משרד החינוך. במהלך השנה וחצי האחרונות קיימנו מדי חודש דיון בנושא ועשינו כברת דרך ביחד, משרדי הממשלה, ההורים והארגונים השונים. ופתאום אנחנו מוצאים כולנו בוקר אחד איזושהי הודעה שמתעלמת לחלוטין מכל המורכבות, שלא לדבר שהיא מייצרת פאניקה ובצדק בקרב ההורים. אבל מה שהכי מכעיס בסיפור הזה הוא שעבדנו כל כך קשה כדי שלילדים האלה יהיה מענה מיטבי, לאורך כל שעות הלימודים בתוך מערכת החינוך, שהילדים יהיו מוגנים וההורים ירגישו בטוחים לשלוח אותם למערכת החינוך, ואז, באבחה אחת ובאופן חד צדדי, מוציא משרד החינוך הודעה שקובעת כי הסייעות בגנים ובכיתות א-ב יבוטלו. נבקש לשמוע ממשרד החינוך וממשרד הבריאות מה קרה כאן?"

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "אנחנו בעיצומו של תהליך מסודר, בבית הזה, עם כלל גורמי המקצוע, ופתאום בא משרד החינוך וקובע עובדה בשטח, ללא הסבר ראוי, אף שמדובר בדיני נפשות. זה פשוט מצער שבחרו בהודעה לעיתונות במקום בתהליך המסודר שלנו, והחזריו אותנו צעדים רבים אחורה".

עירית ליבנה, מפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך: "משרד הבריאות הוא הגורם המנחה אותנו מבחינה מקצועית ואנו מקיימים איתם ועם הגורמים הרלוונטיים דיונים כל הזמן. פרסמנו חוזר מנכ"ל על איך הסביבה צריכה לפעול מבחינת תנאים, הכשרה והדרכה. לא נאמר שאין גורם במוסד החינוך שייקח אחריות במצבי חירום, אלא, קיבלנו הנחיה ממשרד הבריאות, כי שנת הלימודים הבאה תהיה שנת מעבר, בה יהיה גורם בית ספרי, אחד, ייעודי, שיצטרך להסתובב בין הילדים הרלוונטיים, ולהטמיע את ההתנהלות שחייבים בסביבה, וגם לתת מענה במצב חירום. אותו גורם יהיה אחראי לבדוק את צוות המוסד והתנהלותו, שהשטח משולט, שישנם מרחבים בטוחים , שנוקו השולחנות וכל המהלכים שקיבלנו בהנחיה בכדי לעשות מניעה. תהיה סייעת אחת לכל בי"ס, ובד"כ כלל בבית ספר יש ילד אלרגי אחד או שניים, וזה מספיק לתקן. גם בגני הילדים אין שתי סייעות רפואיות, ובבית ספר יסודי הילדים יותר בוגרים וניתן לתת להם יותר אחריות".

ד"ר ליזה רובין, מנהלת המחלקה לאם ולילד במשרד הבריאות: "נתנו את המלצותינו המקצועיות והיינו שותפים לניסוח חוזר מנכ"ל משרד החינוך, אשר נותן מענה טוב, במידה והוא מיושם. זה לא מגיע נקודות אפס, צוותי חינוך כבר עוברים הכשרות ויהיו אנשי מקצוע שיוודאו שאלה ממשיכות, וגם ישגיחו על המוסד ויהיה נותני מענה בחירום".

יו"ר הוועדה הגיבה לדברים: "העובדה שזה כתוב בחוזר מנכ"ל אמורה להגן על הילדים?! בשטח זה לא קורה, ובמקום להוציא את הסייעות לאט לאט, ממקומות שברור שהמערכת ערוכה לכך, מחליטים לבטל את כולן בבת אחת. פתרון 'הסייעת הסביבתית' לא עלה פה מעולם על השולחן, בכל הדיונים".

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה): "כגודל ההשקעה של הוועדה הזו, כך עוצמת הפגיעה שאנו מרגישים מההחלטות החד צדדיות הללו. משרדי החינוך והבריאות, אתם פגעתם רבות באמון ההורים בכם, שהוועדה השקיעה רבות ליצור. ההורים כבר גילו גמישות רבה כל כך בנושא, ואתם הבאתם על עצמכם את כל הביקורת הציבורית הקיימת וזו שעוד תיגבר".

עו"ד רחלי הכהן, המועצה לשלום הילד: "נדהמנו לשמוע על ההחלטה מאמצעי התקשורת אחרי כל התהליך. בפועל, המצב בשטח רחוק מאוד מיישום הוראות חוזר המנכ"ל על סביבה סטרילית ושיתוף הורים, אז בוודאי שלא הגיוני ואי אפשר לדבר על לעבור לשלב הבא".

נעמה קציר שמואלי, עמותת יה"ל: "יש כאן חורבן של תהליך ועשייה הטובים ונכונים. משרד החינוך מתחבא מאחורי משרד הבריאות, אבל אפילו הרופאים האלרגולוגיים הוציאו מכתב שבמצב הנתון אי אפשר לוותר על הסייעות. אם באמת רוצים למצוא פתרון, אז קודם כל דנים באפשרויות ובוחנים את הפתרון המוצע נקודתית, ורק אז מוציאים הנחיה ליישמו בכך הארץ. שנת מעבר זה מקסימום פיילוט, לא מידית, על הגב של כל הילדים שלנו".

מיכאל פינטו, הסתדרות המורים: "הסתדרות המורים לא תסכים להטלת האחריות הרפואית על המורים. הכרזנו על סכסוך עבודה בנושא זה ונעשה כל מה שהחוק מאפשר לנו כדי לעמוד מאחור ולתת רוח גבית". עדי מן, יו"ר ועד הגנים הארצי, הגיבה: "אנחנו מנסים להשיג את הסתדרות המורים שבועות כדי לשתף פעולה במקום לנקוט באיומים ומקווה שעכשיו הם יועילו לדבר איתנו. משרד החינוך הורי כאן הנחיה חסרת אחריות, מבלי לדבר עם הצוותים החינוכיים, שהם האנשים בשטח".

הורים ובני משפחה רבים של ילדים אלרגיים הגיעו לדיון להביע את מחאתם העזה כנגד החלטת משרד החינוך. סבתא לילד אלרגי סיפרה לוועדה כי לאחר 28 שנים כמורה בחינוך המיוחד, נאלצה לפרוש בכדי להיות הסייעת הצמודה של הנכד. אם אחרת, העובדת כסייעת לילדה שאינו שלה, סיפרה שהיא אינה מורשית לעזור בכלל לילד אחר בבית הספר אם יקרה משהו. מעל כולם בלטה אם אשר סיפרה כי ילדים בבית הספר תקפו את בתה וניסו להאכילה בכח בשוקולד, ואף אחד מהצוות החינוכי לא ראה את הדבר "בנס ילדה מכיתה גבוהה יותר עצרה אותם! אף אחד מהצוות לא ראה אותם בחצר, ואתם עוד מדברים על להשאיר סייעת מקצועית אחת על כל בית הספר?! אתם כנראה באמת לא מבינים כמה הדבר מסוכן".

יו"ר הוועדה, ח"כ שאשא ביטון, סיכמה את הדיון: "אני דורשת ממשרד הבריאות ומשרד החינוך לחזור בהם מההחלטה האומללה הזו, ולחזור לשולחן הדיונים כאן בוועדה. הנושא דורש פתרון מורכב: גם התאמת סביבת הלימוד וניקיונה, גם הכשרת צוותי החינוך, גם מודעות של ההורים וגם ההיבט החברתי של שילוב הילדים האלרגיים. אנחנו צריכים להביא לכך שכל אלה יקרו ויתגייסו, ורק אז נוכל לדבר על הוצאת הסייעות. ההחלטה החד צדדית היא כל כך מקוממת ונראה שהיא פשוט מתעלמת מכל אלה ומסתפקת בהפצת חוזר מנכ"ל".
 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים