תקשורת בין הגננות לילדי הגן והוריהם בתקופת הקורונה

תקופת הקורונה היתה תקופה לא קלה לגננות. לצד החשש הבריאותי נוספו חוסר הוודאות בשל החלטות והנחיות שהשתנו השכם והערב, ומסגרות חינוך שנסגרו לתקופות ארוכות עקב סגרים ובידודים.

23.03.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תקשורת בין הגננות לילדי הגן והוריהם בתקופת הקורונה

באדיבות מכללת אורנים

 

הקורונה הביאה שינוי בתקשורת בין הגננות להורים. המפגשים עם ההורים מתקיימים בשער הגן, כאשר גם ההורים וגם הגננת עוטים מסיכה, כניסת הורים לגן אינה מותרת ורב התקשורת מתקיימת באמצעות המדיה הדיגיטלית.

שתי גננות/סטודנטיות לתואר שני בגיל הרך במכללת אורנים חקרו  את דרכי הקשר של ההורים עם הגננות בתקופת הקורונה.

שי רגב, מנהלת גם טרום חובה-חובה 'סביונים' במושבה יוקנעם, בדקה ביטויים של קשר ודרכי ההוראה בסרטוני וואטסאפ שגננות שלחו בתקופות הסגר, ואילו איריס הורניק, מנהלת גן טרום חובה 'אורן' בעיירה שלומי, בדקה את תגובות ההורים בוואטסאפ.

ממצאי המחקר הראשוניים מראים את העיסוק של הגננות בקרבה-ריחוק ביניהן לבין ילדי הגן. ניתן להרגיש מהסרטונים את הרצון לשמור על שגרה (כגון מעקב אחר ימות השבוע, התבוננות בטבע) בדומה למה שעושים בגן. הגננות בסרטונים מציעות לילדים רעיונות לפעילויות המאפיינות את הלמידה בגן - למידה תוך התנסות ועידוד לסקרנות, אך בולט מאוד הצורך בשותפות ההורים בשמירה על הקשר ובלמידה.

הורניק שבדקה את תגובות ההורים לסרטונים שנשלחו אליהם המתעדים את הילדים בפעילות בגן, מצאה כי תגובות בווטסאפ של ההורים קצרות, ואינן אישיות, אלא כלליות ('איזה תמונות מרגשות'. 'מקסים, כל הכבוד'). ישנו שימוש נרחב בריגשונים וסמלונים (אימוג'ים), ישנה חזרה רבה על אותיות סופיות ('תודה ענקיתתתת', 'פשוט מהמםםםם', 'מתוקיםםם') ושימוש במילים בעלות משמעות הפוכה, כמו 'משוגעת עליה' 'שרופה עליו').

השתיים מסכמות כי הקורונה איתגרה מאוד את הגננות, שדאגו לצד הסגרים, הבידודים, החששות, הצהרות הבריאות ועוד, לשמור על קשר עם הילדים וההורים באמצעות שיחות וידאו וסירטונים, וכי הן חשות כי הקורונה, חיזקה אותן כנשות חינוך, וכי הן רכשו במהלך השנה הזו כלי עבודה חדשים ומיוחדים.

מחקרים אלו הוצגו ביום עיון מקוון שקיימה התוכנית לתואר שני בגיל הרך במכללת אורנים, שבחן את אתגרי ההורות והתקשורת בין גננות והורים בימי קורונה, כמו כן התקיימו הרצאות מרתקות ופאנל בהשתתפות גננות, הורים ופסיכולוגים.

 

תגובות

מומלצים