סוגיית הרמזור בג'למה הגיעה לעליון

מלחמת החקלאים הדרוזים במפער הקישון לא הסתיימה, עכשיו בית המשפט העליון בפני כבוד השופט עופר גרוסקופף יצטרך לדון בזכות הערעור שהגישו החקלאים לאחר החלטת שופטת המחוזי מרכז שרון גלר על ביטול צוו המניעה להסרת הרמזור, בהיג:"אני פועל להסדרה". לפרטים

18.08.2020 מאת: חסין חלבי
סוגיית הרמזור בג'למה הגיעה לעליון

 

צומת הרמזור היא האחרונה במאבק החקלאים הדרוזים, לאחר סדרת הפקעות שהחלו ב 1953 מטעם משרד הביטחון, ואחר כך בשנות ה 2000 פרויקט קו הגז ורכבת העמק ולאחרונה השלמת כביש חוצה ישראל, בנוסף לתשתיות החשמל ואחרות, היום בפועל המדינה מחסלת את 20 אחוז הקרקעות שנשארו בידי הדרוזים במפער הקישון, ואשר נותרו לאחר ההפקעות.

החקלאים אומרים לנו: "כמו שהמדינה ידעה להשיג הסדרה לכל הישובים בסביבה, יכלה גם לעמוד בהתחייבות שלה לדרוזים, החקלאים לא יסכימו להיות שונים מהישובים היהודים השכנים בסביבה".

מאבק החקלאים הדרוזים במפער הקישון התחיל בשנות 2000 עם התחלת הקמת הפרויקטים הלאומיים, שכולם באו על חשבון האדמות שבבעלות דרוזית מכפרי הכרמל.

זה היה מאבק קשה ומתיש בין משרדי הממשלה והחקלאים שרק רצו לשמור על אדמתם לפרנסתם היחידה וזה מה שהבהירו לאורך כל המאבק והפגישות, שהם לא יודעים לעשות אחרת מאשר חקלאות.

חלק מהאנשים המרכזיים שהתחילו את המאבק כבר לא נמצאים בחיים ועזבו בטרם עת.

כבוד השופטת מבית המשפט המחוזי מרכז בלוד שרון גלר, ביטלה את צוו המניעה להסרת הרמזור המוביל לאדמות של המשפחות הדרוזיות בצומת ג'למה, משמעות הדבר חיסול החקלאים במקום.

לאחר החלטת, המשפחות ביקשו רשות ערעור מבית המשפט העליון, שבהתחלה היה נראה בלתי אפשרי ובמפתיע בית המשפט העליון החליט לדון בזכות הערעור שידון בו כבוד השופט עופר גרוסקופף.

עוד ניתן לציין שכבוד השופטת שרון גלר כתבה בהחלטתה "ויתכן לאחר פירוק הצומת, אם יתברר שחלופות דרך צומת יגור לא אפשרויות, ניתן לחזור לבית המשפט".

המשפחות הביעו בפנינו שהם נאבקים על החיים והאפשרות להתקיים בכבוד.

בהיג מנסור ראש מועצת עוספיה, שנפגש עם חלק מהחקלאים, בעלי הקרקעות תושבי עוספיה, הבטיח לטפל בסוגייה, לפורטל הכרמל והצפון בהיג אמר "אני פניתי במכתב לשרת התחבורה מירי רגב וביקשתי ממנה למצוא פתרון לפני מתן החלטת בית משפט, גם צירפתי את מכתבו של השייך מוופק טריף בנדון".

בפברואר 2020 התקיימה מחאה של החקלאים בצומת ג'למה, תחת בכותרת "מלחמת החקלאים הדרוזים על פרנסתם בגלמה".

סגירת ציר ראשי בכביש 70 באבטחת משטרת ישראל, של מאות מפגינים דרוזים, כמחאה על סגירת הרמזור ואי מתן מעברים חקלאיים לאדמות, ראשי המועצות רפיק חלבי, ראדי נגם נענו להזמנת בהיג מנסורו, גם חלק מהפוליטיקים הגיע.

הבאנו לכם שיחה עם החקלאי הנפגע יעקב סקר שהפעם לא מוכן עוד לשלם מחיר ללא תמורה ומבטיח שימשיך לעבד את הקרקע ואם מישהו ינסה לכנס לאדמה לא אכפת לו למות ולא לאפשר כניסה לקרקע.

בהיג מנסור ראש מועצת עוספיה "כמו שעשו מעברים לאדמות בקיבוצים השכנים, כיגור ואחרים, יכולים גם לעשות מעברים לאדמות הדרוזיות, לא יכול להיות שכל הפרויקטים הם על אדמות דרוזיות".

ראדי נגם ראש מועצת בית גאן, שמכיר מקרוב את מה שקורה במפער הקישון, וכבר ליווה את הפרויקטים הרבים שעברו שם כבעל מקצוע לפני שנבחר לראש מועצה, חידד את הנקודה שצריך להשתמש בכל האמצעים כדי להשיג את טובת החקלאים.

רפיק חלבי ראש מועצת דאלית אל כרמל, אומר לפורטל הכרמל והצפון: "הבעיה היא רחבה וגדולה לגבי כל החקלאים בעמק, ולא רק למשפחת מנסור, כבר שמענו הרבה הבטחות, לא ניתן עוד להאמין לאף הבטחה מאף גורם, יש למצוא פתרון שייתן מענה לדברים שקורים, הדרוזים עד היום נתנו יותר מדי".

במחאה בלטו בעלי עסקים בולטים במגזר הדרוזי, כולל מספר יהודים שבאו לתמוך במאבק החקלאים בעמק, בנוסף להרבה חברים גם צעירים שמצאו לנכון להגיע ולתת כתף למחאה.

 

עוד בנושא : "האם הדרוזים שבים לעימותים באדמות ג'למה?

 

 

 

פורטל הכרמל

תגובות

2. תושב דליה לפני 4 שנים
החקלאים צודקים
1. מהכרמל לפני 4 שנים
מדינה ישראל؟؟؟.

מומלצים