חשיבותם של מסדרונות אקולוגיים

בישראל כיום ישנן מספר שמורת טבע כגון: מצוק הצינים, שמורת טבע וגן לאומי הר תבור, שמורת טבע החולה, שמורת טבע חי בר בכרמל ועוד. תפקידן של שמורות הטבע הוא לשמר את סביבתן הטבעית של בעלי החיים והצמחים הנמצאים באזור.

19.07.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
חשיבותם של מסדרונות אקולוגיים

 

בעלי חיים רבים היו נוטים בעבר לצאת משטחים שונים כמו: שמורת טבע ויערות אל שטחים נוספים כגון, שטחים המיועדים לחקלאות. המעבר בין השטחים הללו הובילו לקונפליקט בין בעלי החיים לבעלי שטחים הפתוחים. כתוצאה מכך, הוחלט לאורך השנים לפתח גישה חדשה של תכנון מסדרון אקולוגי.

מהו מסדרון אקולוגי?

מסדרון אקולוגי הינו שטח רחב, רציף ופתוח המחבר בין שני שטחים טבעיים ומוגנים. השטח מאפשר מעבר נוח וחופשי עבור בעלי החיים ומשמש בנוסף לצורך הפצת צמחים. לפני עשור, אנשי שמירת הטבע הציגו את תפישת המסדרונות מאחר והבינו כי שמורות טבע לא יצליחו להגן ולשמור על עולם החי והצומח המקומי המתפתח. כך לדוגמה בעלי חיים שנכחו בתוך שטחים מוגנים צרים, לא הצליחו לשרוד. בשל  כך, מינים רבים של צמחים ובעלי חיים הפסיקו להתרבות או להתקיים ונותרו בודדים.

רעיון המסדרונות לצורך מניעת איום אקולוגי, אומץ ופותח על ידי וועדות תכנון ובנייה שסימנו את השטחים הראויים לבעלי החיים והצמחים. אולם בשנים האחרונות הוחלט לשלב גישה נוספת לתכניות שאומרת כי במסגרת תמ"א 35 תהיה חלוקה בין השטחים, כך שחלקם ייעודו לפיתוח וחלקם ייעודו לשימור. התכנית כוללת את כל שטחי ישראל וכן אזורים נוספים הממוקמים מעבר לקו הירוק.

הגדרת שטחים

התכנית החדשה של החברה להגנת הטבע מציגה סימונים רבים ומסודרים של רשת המסדרונות. לאחרונה הוסיפו לרשת הזו גם את אזורי רמת הגולן שבעברם היו פתוחים למעבר של בעלי חיים. היום, בגלל פיתוח של בנייה ומבנים חדשים, תשתיות ופעילות חקלאית המעברים הללו נחסמים עבור בעלי החיים. מתוך כך, נוצר אתגר חדש בו החקלאיים שמתחזקים אזורי חקלאות רבים, חוששים שהמעבר של בעלי החיים עשוי לגרום לנזק לפיתוח החקלאות שלהם. אך התכנית החדשה התחשבה גם בהם ואף הגיעה לשיתוף פעולה עם החקלאיים הרלוונטיים שפיתחו שטחים חקלאיים באזורים בהם בעלי החיים עוברים  ומתקיימים, לאפשר לחיות לעבור ועדיין לשמור על שטח חקלאי מתפתח.

הסיכונים והאיומים של צמצום אזור המחיה

מלבד האתגר שצוין, בעידן של היום, ישנם איומים נוספים בשטחים פתוחים אחרים שמונעים מבעלי החיים להתנייד ממקום למקום בבטחה:

1. באזורים עירוניים  יש פיתוח רב של כבישים ויישובים, דבר שדוחק את החיות אל הקצה ולא מאפשר להם לעבור בבטחה.

הרשות הציגה שורה של המלצות לפתרון בעיית הבנייה והפיתוח של מגורים והכבישים במטרה להתחשב במסדרון האקולוגי. ההמלצה הראשונה אפשרה לבנות ולפתח מבנים וכבישים חדשים תוך השארת מעבר מינימלי לבעלי חיים. זאת רק אם יש הכרח לבצע את הבנייה באזור המדובר. נוסף על כך, במידה ויש תכנון ופיתוח של בנייה באזורים בהם יש סימונים של מפת מסדרונות בהם עוברים בעלי חיים רבים, שם יש צורך בתכנון מעברים מיוחדים לאותן חיות כדי לאפשר להן לעבור בחופשיות ולא לחסום את דרכן.

2. בעקבות השינוי בו פותחו מסדרונות אקולוגיים עבור בעלי החיים בשטחים פתוחים, ישנה סכנה גדולה לקיומן של שמורות הטבע בישראל. ככל שבעלי חיים ינדדו החוצה, כך השימוש והשימור שלהן יופחת ויעלם.

3. שמורות הטבע מנותקות זו מזו. ואינן מאפשרות מעבר של בעלי החיים, אוכלוסיות שונות וכן צמחים. הדבר בודד את החיות ושאר האוכלוסיות זו מזו, ללא כל אפשרות להתחדשות מאגרי מזון והתרבות תוך תחלופה גנטית שהיא אקוטית ביותר לשמירה על חוסנן וחוזקן של אוכלוסיות בעלי החיים המתגוררות באזור.

למידע נוסף על שמירה על הטבע ומאבקים למען שמירה על החיות המוגנות בישראל אתם מוזמנים לבקר באתר של החברה להגנת הטבע - https://www.teva.org.il/

 

תגובות

מומלצים