מה זה דינמומטר ולמה הוא משמש?

דינמומטר הוא מכשיר פשוט למדי מצד אחד ומצד שני כזה שמשמש למגוון רחב של מטרות ומציע רמת דיוק גבוהה מאוד. התכלית העיקרית שלו היא מדידת מתח. התוצאות מאפשרות שימוש יעיל להפליא ובטוח לחלוטין בשלל מכשירים.

23.05.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה זה דינמומטר ולמה הוא משמש?

 

איך בנוי המכשיר?

הדינמומטרים הם כאמור מכשירים פשוטים. הם מורכבים מקפיץ, מסרגל ומוו תלייה – על הוו נתלה את האובייקט שאנחנו רוצים לדעת את משקלו, בהתאם לכך הקפיץ יתארך (ובאופן טבעי ככל שהמשקל גדול יותר כך הקפיץ מתארך עוד ועוד) ובעזרת הסרגל נוכל למדוד בדיוק עד לאן הגיע הקפיץ ולתרגם זאת למשקל.

בהקשר זה כדאי להזכיר שיחידת המידה של משקל אינה קילוגרמים כפי שנהוג לחשוב (ק"ג, גרם וטון הם יחידת המשקל של מסה) – אלא קילוגרם כוח, שכן משקל הוא בעצם הכוח שפועל על גוף במערכת מסוימת ובהתאם לכוח הכבידה ששורר בה (מאחר שבמרבית המקרים אנחנו לא יוצאים מגבולות כדור הארץ, יש יחס קבוע בין המשקל למסה ואנחנו יכולים להשתמש גם במשקל כדי לדעת מהי המסה).

מתי נעצר הקפיץ?

הפעלת דינמומטר מבוססת כאמור על קפיץ שמתארך כשמניחים על וו התלייה אובייקט כזה או אחר. התארכות הקפיץ היא עד לנקודת שיווי המשקל, וזו נקבעת בהתאם לשני כוחות – מצד אחד כוח הכבידה ומצד שני כוח המתיחה של הקפיץ.

כשמגיעים לנקודת האיזון הנ"ל ניתן כאמור למדוד את המשקל, וזוהי המהות של הדינמומטרים השונים.

אילו סוגי דינמומטרים יש?

באופן טבעי ישנם מספר סוגים של דינמומטרים, כשההבחנה היא על סמך השימוש, לפי אופן המדידה וגם בהתאם לרמת דיוק.

סוג אחד הוא דינמומטר אינרציה שאותו ניתן למצוא באופנועים. זהו מכשיר יחסית פשוט וזול והוא מתאפיין בעיקר במתן תוצאות מהירות. החישוב שהוא מבצע הוא של התאוצה הזוויתית ביחס למומנט האינרציה.

סוג אחר הוא דינמומטר דיגיטלי. כמו בתחומים אחרים גם כאן הדיגיטלי הפך לסטנדרט, בעיקר בזכות רמת הדיוק הגבוהה במיוחד שלו והטווח הנרחב של המשקלים שניתן למדוד בזכותו. מאפיין בולט נוסף הוא נוחות השימוש בזכות הצג הדיגיטלי שמציג מיד את התוצאות של כל מדידה ומדידה, לכל מטרה שהיא.

איך בוחרים דינמומטר?

הבחירה בין אינספור האפשרויות של הדינמומטרים הקיימים מחייבת שיקול דעת מעמיק והבנה מלאה של הצרכים הספציפיים שלכם.

פרמטר משמעותי אחד הוא רמת הדיוק, כשלמשל רמת דיוק 0.5% נחשבת טובה. עוד שיקול הוא מידת העמידות של המכשיר, כך שגם בשימוש אינטנסיבי וממושך הוא יספק את התוצאות הרצויות. בפרט נדרשת עמידות בפני לחות, אבק וחום, שכן ישנם מקרים שבהם המדידה מתבצעת גם בטמפרטורות גבוהות יחסית.

כמו כן נדרשת עמידות של הקפיץ כך שהוא לא יתעוות וכמובן לא יישבר. באופן טבעי לכל מכשיר טווח מרבי של משקלים שהוא יודע למדוד, וגם נתון זה נלקח בחשבון בעת הבחירה.

 

תגובות

מומלצים