מתי כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי?

כדאי או לא כדאי? למען האמת שבעוד שהשאלה נדמית כשחור ולבן, הרי שהמציאות היא הרבה יותר סובייקטיבית ומורכבת. יש מי שיחוש מוצף בפרק זמן מסוים בחייו עקב אירוע שאותו יתפוס למשנה מציאות, דוגמת פיטורין מן העבודה; אירוע שמאיים עליו או שמציב אותו בעמדת חוסר אונים.

20.07.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מתי כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי?

תמונה מהאתר pixabay

 

לעומתו, יש מי שיגיב גם הוא ברגשות שליליים לאור פיטוריו, אך תגובותיו יהיו מתונות יותר. ייתכן שהוא יתפוס את המאורע כעצוב או מדכדך, אך בדרגה פחותה. ויתכן שיראה זאת כהזדמנות לערוך שנוי מבורך בקריירה.

איכות חיינו ותפקודנו

לצד החששות הבריאותיים והכלכליים, מגפת הקורונה הביאה עמה מצוקה נפשית גדולה. מצוקה שכזו היא איננה אחידה בין כולם; יש מי שיתמודד עם הבדידות בעקבות הריחוק החברתי בצורה טובה יותר מאשר אדם אחר, יש מי שיתמודד בצורה שלילית יותר עם החשש הגדול מפני התחלואה הגוברת מאשר חברו.

אמנם ראיית העולם היא סובייקטיבית, אולם המכנה המשתף בין כולנו הוא לא אחר מאשר איכות חיינו. האם התחושות הפנימיות שלנו משפיעות על תפקודנו היומיומי באופן ניכר? האם אנו חשים מצוקה רגשית דוגמת דכדוך? או אולי רגזנות המקבלת ביטוי על האנשים הקרובים אלינו? חוסר יכולת להתרכז? ישנוניות יתר? או חוסר יכולת להירדם? האם אנחנו לא מצליחים ליהנות מאותם הדברים שקודם לכן הסבו לנו שמחה?

ערנות פנימית וחיצונית

אין זה משנה במי מדובר, הרי שתחושות דוגמת אלו שצוינו לעיל, תחושות אשר יכולות לפגוע בתפקודנו היומיומי ובאיכות חיינו, הן נורה אדומה שמוטב יהיה לשים לב אליה, וכל שכן בתקופות מאתגרות.

מאמר זה יכול לפנות למי שחש את המצוקות הללו אך עודנו לא שם את האצבע על כך, או לא הבחין שמבלי לשים לב והנה איכות חייו השתנתה באופן ניכר לאחרונה. דברי מאמר זה יכולים גם לפנות למי מכם אשר הבחין בהתנהגות שונה מצד חבר, מכר או קרוב משפחה.

חשוב להבין שלעתים המצוקה הרגשית תנבע מתוך גורם מידי אשר הוביל למצב רוח ירוד, דוגמת התגובה לפיטורין או אובדן. מנגד, לעתים המצוקה תלך ותגדל באופן הדרגתי עד שייעוץ עם איש מקצוע בהחלט יוכל להוות צעד ראשון אל עבר הפתרון.

אפשרויות טיפול

כל עניין הוא לגופו, ואין זה אפשרי לספק קביעה נחרצת באשר למי זקוק ומי לא לטיפול פסיכולוגי. ועם זאת, באם אתם חשים שתפקודכם או של חבריכם ומכריכם השתנה, הרי שניתן לבחון אפשרויות שונות.

ראשית, ישנן עמותות שונות המספקות מענה מידי להתייעצות דוגמת סה"ר וער"ן. שנית, ניתן לבחון גופים ומטפלים המספקים טיפול פסיכולוגי מקצועי אונליין לצורכי התייעצות ואף לקיום מפגשים סדירים. לסיום, ניתן לבחון אפשרויות שונות המוצעות מטעם קופות החולים והמרפאות הציבוריות.

חשוב לזכור: התייעצות עם גורם מקצועי היא איננה מושא למבוכה או בושה. לעתים, גורמים מקצועיים יוכלו לספק זווית ראייה חדשה ואף כלים שטרם הכרנו. כלים אלו יוכלו לסייע בהתמודדות היומיומית.

תקופתה של מגפת הקורונה הצטרפה אל תוך מציאות ישראלית שהיא בין כה וכה מלחיצה, ורוויה בדאגות. אם אתם חשים שהמצוקה הולכת וגוברת עד לתחושה סובייקטיבית של חוסר אונים או תסכול, דעו שאינכם לבד, ויתרה מזאת שאינכם צריכים או מוכרחים להתמודד עם זאת בכוחות עצמכם.

 

תגובות

מומלצים