תביעות נגד משרד הביטחון

​​​​​​​במידה ונפצעתם או סבלתם מבעיה בריאותית במהלך שירותכם הצבאי, עומדת בפניכם אפשרות להגיע תביעה להכרת זכות בנכות. הכרה בנכות עשויה לסייע לכם בקבלת תגמול והטבות שונות המיועדות לנכי צה"ל.

31.03.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תביעות נגד משרד הביטחון

 

תביעות בגין נכות מוגשות לאגף השיקום במשרד הביטחון ונחלקות לשני סוגים: חבלה או מחלה. מה ההבדל בין השניים וכיצד ניתן להעלות את הסיכויים להשגת הכרת זכות נכות מטעם משרד הביטחון וכיצד עו"ד משרד הביטחון יכול לסייע לכם בתהליך המורכב?

פגיעה במהלך השירות הצבאי – איך תזהו האם זו חבלה או מחלה?

תביעה בגין חבלה מתייחסת לחבלה שארעה במהלך השירות הצבאי, שירות חובה, קבע, מילואים, שירות בתי הסוהר, משטרה או שירות בטחוני. על פי חוק נכם (תגמולים ושיקום), חבלה מתייחסת ל"נזק אנטומי לגוף שנגרם במישרין מגורם פיזי חיצוני באירוע מסוים, לרבות מכת חום, מכת קור וכן הפרעת בתר חבלתית, שנגרה בפעילות מבצעית או באימון לפעילות כאמור, או באירוע אחר שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות הצבאי".

תביעה בגין מחלה אפשרית כאשר מגיש התביעה סבור שנותרה לו נכות בעקבות מחלה או החמרה של מחלה בזמן ועקב שירותו הצבאי. על פי החוק, מחלה מתייחסת לליקוי, מוגבלות, תזמונה או הפרעה גופנית, נפשית או שכלית, לרבות קוגניטיבית ובלבד שנגרמה עקב אירוע שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות הצבאי או עקב תנאי השירות. למשל, מחלה כתוצאה מחשיפה לחומר מסוכן, לקרינה מייננת או לקרינה אינפרא-אדומה, הידבקות במחלה כתוצאה מחשיפה למוצרי דם ונוזלי גוף במסגרת טיפול רפואי בתנאי שדה, פגיעה באברי השמיעה כתוצאה מאירועי רעש או מחשיפה לרעש בלבד שמקור הרעש הוא באמצעי לחימה.

הגשת התביעה לאגף השיקום מתבצעת באמצעות מילוי טופס ייעודי לחבלה או למחלה ובצירוף מסמכים רלבנטיים, כמו למשל,  אישור מהיחידה לתנאי השירות אשר גרמו או החמירו את המחלה, תצהיר בשבוע מפורט מעו"ד או בית משפט אשר יעיד על נסיבות האירועים או תנאי השירות שהיה בכוחם לגרום להופעת המחלה, מסמכים רפואיים הממעידים על המצב הרפואי טרם השירות, סיכומי מחלה ובמקרה של חבלה מסמכים כגון דוח פציעה, תצהיר על נסיבות הפציעה, דוח רפואי מפורט העיד על המצב כיום מהרופא המטפל ועוד.

התיישנות וערעורים ומי יעזור לכם להציג את הטיעונים?

הגשת התביעה מגיעה לדיון בוועדות של אגף השיקום, כשזמן הטיפול עד קבלת התוצאות תלוי בסוג התביעה, החבלה והפציעה. למשל במקרה של חבלות ופציעות בהן הקשר לשירות חד משמעי וברור תוכלו לקבל תשובה עד 14 יום מיום הגשת הבקשה ואילו בתביעה של חבלה ופציעה בה אין קשר משמעי ייתכן ויעברו עד 4 חודשים מיום הגשת החומר ובתביעה שמאפיינה העיקרי הוא מחלה עד 9 חודשים מיום הגשת התביעה.

חשוב לדעת שהזכות להגיש בקשה מתיישנת בתום שלוש שנים מיום שחרורו של הנכה משירותו הצבאי שבזמנו אירע המקרה שגרם לנכותו, אך קצין התגמולים רשאי להאריך את המועד להגשת הבקשה בנסיבות הקבועות בחוק הנכים וכאשר מדובר ב"חבלה רשומה" כהגדרתו של מונח זה בחוק הנכים: "חבלה שנרשמה סמוך ליום האירוע שגרם לה, ברשומות של צה"ל או ברשומות אחרות המנוהלות על ידי המדינה, או על ידי מוסד ציבורי שאושר לעניין זה על ידי שר הביטחון". כמובן שתובע הרואה עצמו נפגע מההחלטה של קצין התגמולים רשאי לערער עליה בפני ועדת ערעורים.

על מנת להעלות את הסיכויים בקבלת ההכרה ובתכנון התביעה כדאי לפנות לעורך דין משרד הבטחון בעל הכרות מעמיקה עם הליכי המשפט הצבאי ובמיוחד עם הגשת תביעה להכרה בנכות, קביעת דרגות הנכות וייצוג בוועדות הרפואיות וייצוג בערעורים. פנו מראש למומחה בנושא ותיהנו מליווי מקצועי לכל אורך הדרך.

לפרטים נוספים בנושא דין צבאי ומשרד הבטחון, היכנסו לאתר ARMY -עורך דין צבאי: https://www.army.co.il/

 

תגובות

מומלצים