5 דברים שצריך לדעת לפני שכורתים עץ

למרות האקלים המורכב, ישראל היא אחת המדינות הירוקות במזרח התיכון. מודעות גבוהה לסביבה והשקעת משאבים גדולים מביאים לכך שאנו אחת המדינות הבודדות בעולם שאחוז העצים נמצא בעליה במאה השנים האחרונות.

31.01.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
5 דברים שצריך לדעת לפני שכורתים עץ

תמונה (מאתר pixabay)

 

יחד עם זאת, כשיש הרבה עצים, אנו עשויים להיתקל באופן טבעי במגוון מקרים שבהם האינטרס שלנו מתנגש עם הימצאותו של עץ.

העניין יכול לבוא לידי ביטוי במגוון מצבים – החל מעץ שגדל ללא פיקוח ומהווה סכנה בטיחותית לתשתיות החשמל או הביוב, עצים שמלכלכים את הסביבה, כאלה שמשמשים כמקומות קינון לעטלפים או מזיקים אחרים ולעתים אפילו מפריעים בתכנון ופיתוח אזורי.

אם חשבתם שכל מה שצריך על מנת לפתור בעיות מעין אלה הוא להניף את המסור ולהתחיל לכרות, עליכם לחשב מסלול מחדש. לפניכם טיפים ועצות שכל מי שרוצה לכרות עץ חייב להכיר.

  1. חוק אילנות מוגנים

אם חשבתם שכל אחד יכול לכרות עצים, נכונה לכם הפתעה. בישראל רואים בעצים משאב חשוב מאין כמותו וככזה, ישנן הגבלות חוקתיות שמונעות כריתה של עצים ללא פיקוח.

אתם לבטח חושבים שהחוק מתייחס ליערות וחורשות ומה זה קשור אליכם אך בפועל מדובר בחוק עם שיניים שתקף בכל ישראל – אפילו בחצר פרטית ואפילו לגבי עצי נוי שנטעו על ידכם!

מה בכל זאת עושים כשצריכים לכרות עץ? פונים אל העירייה ומגישים בקשה להיתר ורק כאשר מקבלים אותו, אפשר לכרות את העץ. הגשת בקשה לקבלת ההיתר כרוכה בעלות כספית אף היא.

  1. כריתת עצים תיעשה על ידי מי שהוכשר לכך

כריתת עצים היא הרבה יותר מהנפה של מסור וחיתוך הענפים ועל מנת לעסוק בתחום הזה, חובה על בעל המקצוע לסיים מספר הסמכות כגון קורס לעבודה בגובה של משרד העבודה וקורס גוזמי עצים.

הגנן שלכם לצורך העניין אינו יכול לכרות עצים ומעבר לכך, מאחר שמדובר בעבודה עם סיכונים רבים, יש לבחור בכורת עצים מוסמך שמחזיק בביטוחים מתאימים.

  1. חלופה זולה

לאחר שמבינים שכריתת עץ מורכבת יותר ממה שנדמה תחילה, עולה השאלה האם קיימות חלופות לכריתה של העץ. באופן כללי ישנן שתי חלופות מומלצות. הראשונה היא גיזום של העץ והאפשרות השנייה היא העברה של העץ למקום אחר ובעוד שמחיר גיזום עץ זול יותר, בהעברה המחיר פחות או יותר נשאר זהה.

  1. עץ שנטוע בשטח משותף נמצא באחריות משותפת

לאחרונה שמעתי על מקרה שבו שכן שנטע עץ בחצר המשותפת, התבקש על ידי הפיקוח העירוני להסיר אותו מאחר שהוא מסכן את הסביבה. ברור שמדובר בהליך יקר למדי ומעבר לכך, הוא מטיל אחריות מאוד כבדה על דייר יחיד – זה שנטע את העץ.

בפועל, לאחר בירורים שערך האזרח, התברר שמאחר שהעץ נטוע בשטח המשותף – הוא באחריות משותפת של כל הדיירים ולכן כולם אחראים לו וצריכים להשתתף בעלויות של כריתתו.

  1. עץ של שכן שחודר אל השטח הפרטי

לאחרונה נתנה פסיקה לעניין זה כשבבסיסה עומד העיקרון שכל אחד זכאי ליהנות מאור ואוויר שמגיעים אל דירתו או אל החצר הפרטית שלו ועל כן יש לשכן אחריות מלאה על הצמחייה שגדלה בחצר שלו ובאחריותו להסיר כל מפגע על פי הקבוע בפסיקה. למרות שהדבר נשמע פשוט וברור, מדובר בפסיקה מהפכנית.

 

תגובות

מומלצים