אוכלוסיות היהודים והערבים בין הירדן לים ישתוו עד לשנת 2065

כך מתברר מדיון שקיימה ועדת המשנה לתכנון לאומי בכנסת, בראשות ח”כ נחמן שי, בנושא הערכת מצב דמוגרפית וגאו-אסטרטגית לישראל על פי הערכות שהוצגו היום לוועדת החוץ והביטחון.

10.05.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אוכלוסיות היהודים והערבים בין הירדן לים ישתוו עד לשנת 2065

ועדת המשנה לתכנון לאומי, בראשות ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני), קיימה דיון בנושא הערכת מצב דמוגרפית וגאו-אסטרטגית לישראל בשנת 2050 והמשמעויות הנגזרות מהערכה זו.

 ח"כ שי פתח את הדיון: "כאן בחדר הזה שמענו לאחרונה נתונים מעניינים על גודל האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה שומרון ועזה, אבל אנחנו רוצים לראות את התמונה המלאה יותר, ולהסתכל קדימה ולטווח הרחוק. המצב הגאו - אסטרטגי והשינויים הצפויים בו צריכים להטריד כל אחד מאתנו, הם הבסיס לתכנון אסטרטגי שקול וארוך טווח. המדינה שלנו צפופה ועל מנת לשמור על איכות החיים של אזרחיה, עלינו לתכנן את פעולותינו באופן מושכל ובראיה עתידית".

 ד"ר אחמד חליחל, סגן מנהלת אגף דמוגרפיה ומפקד בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הציג בפני הוועדה שורה ארוכה של נתונים אודות אוכלוסיית ישראל כיום, ולאחר מכן עבר לתחזית אשר גיבשו מומחי דמוגרפיה עבור הלשכה, אשר מבצעת הערכות עד לשנת 2065, אז יהיו בישראל, להערכתם, כ-20 מיליון איש.

ההערכות מביאות מספר אומדנים, בשל המשתנים הרבים מהם הן מורכבות, וד"ר חליחל אמר לוועדה כי הם סבורים שההערכה הבינונית היא הסבירה ביותר, ועל כן יציג את המספרים שלה. נתוני הלשכה חילקו את אוכלוסיית ישראל לשלוש קבוצות עיקריות: ערבים, חרדים וקבוצה שלישית אשר כוללת את היהודים שאינם חרדים, נוצרים שאינם ערבים, בני דתות אחרות ואנשים ללא סיווג דת, וכונתה "יהודים ואחרים ללא חרדים".

 בשנת 2065 הקבוצה האחרונה תמנה כ-9.6 מיליון איש, תהווה 48.4% מכלל האוכלוסייה, והפריון שלה יהיה 2.25 לידות לאישה (כיום הפריון הוא 2.6 לידות). קבוצת החרדים תמנה ב-2065 כ-6.4 מיליון איש, תהווה 32.3% מכלל האוכלוסייה, והפריון יהיה 5.21 לידות לאישה (כיום הוא 6.71). קבוצת הערבים תמנה כ-3.8 מיליון איש, תהווה 19.3% מהאוכלוסייה, והפריון שלה יהיה 2.25 לידות לאישה (כיום הוא 3.13).

 פרופ' סרג'יו דלה-פרגולה אמר כי הלמ"ס עוסקים רק באוכלוסיית ישראל ואת הנתונים לגבי האוכלוסייה הפלסטינית כדאי לקחת מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפלסטינית, אשר פועלת במקצועיות ונתוניה נבחנים גם ע"י גורמים בינ"ל. "אם מחברים את נתוני שתי הלשכות", אמר פרופ' דלה-פרגולה "אז מספר בני האדם החיים בין הירדן לים יגדל מכ-13.5 מיליון איש כיום, באופן די מדהים, ל-30 מיליון איש ב-2065, לפי ההנחה הבינונית. כמו כן, בדיכוטומיה בין יהודים וערבים, הרי שעד שנת 2065 המצב בישראל ישמר באופן די דומה 80% לעומת 20%, הרי שאם מוסיפים את הגדה המערבית זה כבר 60-40, ואם מוסיפים גם את עזה, הרי שבשנת 2065 בין הירדם לים יהיו 50% יהודים ו-50% ערבים. זהו נתון דרמטי כאשר באים לדון בגבולותיה של מדינת ישראל, והמשמעות של דמוקרטיה עם רוב מוגדר של לאום ושפה".

 פרופ' דלה פרגולה ביקש גם לשים לב לנושא האוכלוסייה החרדית בשנת 2065 "אנו רואים שהם מהווים למעשה שליש מכלל האוכלוסייה בישראל, ומכאן חלק משמעותי ביחס בין אוכלוסייה יהודית לאוכלוסייה ערבית בין הים לנהר. כיום יש מגמה של שילוב החרדים בתעסוקה ושיפור מצבם הכלכלי, אך יש לזכור כי שיפור במצב כלכלי גם מביא איתו ירידה בילודה, מה שיכול להשפיע על ההערכות באופן דרמטי".

 אל"מ אורי מנדס, סגן ראש המנהל האזרחי: "מאז הסכמי הביניים ב-1995 הלמ"ס בישראל אינה עוסקת באוכלוסייה הפלסטינית, והרשות הפלסטינית מעבירה לנו את נתוניה. מרשם האוכלוסין הפלסטיני, נכון לאתמול בבוקר, כולל 3.09 מיליון איש באיו"ש. אנו הצגנו כאן בעבר את ההערכות שלנו, כי בפועל נמצאים שם 2.5-2.7 מיליון. בשבועות האחרונים התפרסם מפקד הלמ"ס הפלסטיני, שפרופ' דלה-פרגולה אמר שהוא מקצועי, ושם הם אמנם הכלילו את תושבי מזרח ירושלים עם תעודת זהות כחולה, אבל בניכוי נתון זה, הרי שהמפקד קבע כי ביו"ש חיים כ-2.6 מיליון פלסטינים. התבקשנו להעריך את האוכלוסייה בשנת 2050, ואם כיום קצב גידול האוכלוסייה הוא 3% בשנה, אבל הולך ויורד, אז נעריך כי בשנת 2050 יהיו 6 מיליון פלסטינים ביו"ש לפי גידול של 2% ממוצע בשנה או 7.2 מיליון לפי גידול של 2.6%"

 לגבי רצועת עזה אמר אל"מ מנדס "יכולת הנתונים שלנו שם, מטבע הדברים, מוגבלת בהרבה. מרשם האוכלוסין כולל 2.1 מיליון איש כיום שם, אבל אין הערכה מבוססת של מספר האנשים ברצועה בפועל. ההערכה שלנו לשנת 2050 נעה בין 4 מיליון ל-4.3 מיליון פלסטינים בעזה".

 מיכל סחייק-סורוקה מהמרכז למחקר מדיני במשרד החוץ, התבקשה להתייחס להיבטים מרכזיים באוכלוסייה העולמית בשנת 2050, ואמרה "חשוב לבחון בכל מדינה האם כמות האוכלוסייה בה מהווה יתרון ומכפיל כח או נטל על המדינה. מגמת גידול האוכלוסייה העולמית תימשך, בעיקר במדינות בהן כבר היום האוכלוסייה גדלה, ובהחלט ייתכן מצב, בעיקר באסיה ואפריקה, בהן משאבי מדינות לא יספיקו לכלכל את צרכי תושביהן. במזרח התיכון, בכל המדינות, תימשך מגמה של ירידה בקצב גידול האוכלוסייה".

 "בשנת 2050, מתוך 10 המדינות המאוכלסות ביותר, שלוש הן מוסלמיות ועוד שלוש הן בעלות מרכיב מוסלמי משמעותי. האוכלוסייה המוסלמית בעולם צפויה לגדול, עד 2050, בקצב כפול משיעור גידול האוכלוסייה הלא מוסלמית", אמרה סחייק סורוקה, וביקשה לחדד כי "ברור שלאסלאם פנים רבות, במקומות שונים בעולם, וזו סטטיסטיקה נקייה, ללא ניתוח משמעיות פוליטיות מדיניות".

 ח"כ שי סיכם את הדיון: "קיבלנו פה תחזיות שונות, אך לא שמענו מספיק כיצד המדינה נערכת אליהן. כיצד הנתונים שלפנינו משפיעים על התכנון הלאומי, האזרחי, המדיני והביטחוני? למרות הפיתוי לעסוק בשוטף ובמידע, חייבת המדינה להביט קדימה ולהשקיע בעתיד. ננסה להשיג תשובות לכך בדיונים הבאים".

 

תגובות

מומלצים