האוצר יקצה למשרד הבריאות 40 מיליון ₪ להערכות חירום לחורף

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני: "אי הקצבת הכסף תסכן בני אדם" שר הבריאות קרא לציבור הרחב להתחסן נגד שפעת, וקרא לסיעוד ממלכתי על רקע המשבר בביטוחים הפרטיים. ח"כים קראו לתגבור מידי של תקצוב מערכת הבריאות, ומענקי בריאות לפריפריה.

04.11.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
האוצר יקצה למשרד הבריאות 40 מיליון ₪ להערכות חירום לחורף

 

ועדת הכספים קיימה דיון בהשתתפות סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן לעניין תוספת תקצוב למערכת הבריאות במסגרת היערכותה לחורף, והמדיניות לגבי סל התרופות. במסגרת הדיון הציג שר הבריאות כי השיג סיכום הבוקר עם שר האוצר, לעניין תקצוב חירום למערכת הבריאות על רקע החורף הקרב.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני פתח את הדיון: "הדיון הזה התחיל בכך שיש אמירה של משרד הבריאות, של המנכ"ל, שעם 40 מיליון ₪ שהתקבלו בסיכום עם האוצר, אפשר להיערך לחורף. במידה ולא יוקצב הכסף, תהייה סכנה לבני אדם. במצב בו אנו היום, אין ממשלה, אין קואליציה, אין כנסת. תמונת המצב שאנחנו עלולים למצב שמדינה נורמלית ומסודרת אסור לה להגיע לשם, והדיון הזה מתקיים על רקע הדברים האלה. זה לא תלוי בשר הבריאות, אלא במצב בו המערכת נמצא".

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן: "מערכת הבריאות זה לא חדש, זה לאורך כל השנים, כל פעם בתת תקצוב. 3 מיליארד שקל אמורים להיכנס למערכת הבריאות, ולתת מענה לכל מיני צרכים. הדבר הראשון זה סל התרופות, להעלות אותו, ועוד דברים. כרגע אין ממשלה, אז הכל עומד. מה שכן קרה, אני לא הסכמתי למחוק את הסל. סל התרופות נותן מענה בהרבה כסף לחולים, יהיה סל. הבטחנו הסל לא יפחת מ-500 מיליון שקל, זה מה שהיה בשנתיים האחרונות, שר האוצר אמר את זה גם בקולו. הורתי למנכ"ל לנהל את הסל כאילו יש לנו 500 מיליון שקל, אני בטוח שכל שר אוצר יקבל את זה, אני מקווה שזה יעלה ל-700 מיליון שקל".

סגן השר הוסיף כי הושג הבוקר סיכום עקרוני עם האוצר, שאמור להיסגר ביומיים הקרובים: "לעניין החורף, הבעיה היא חדרי מיון בעיקר. משרד הבריאות בכל מיני בתי חולים ברחבי הארץ, החליט לבנות חדרי מיון חדשים, חלקם כבר החלו לפעול. אנחנו בהיקף הזה עושים. לא אומר לכם שאני מרוצה, אבל אנחנו פועלים ככל שניתן. הבעיה שאין תקציב כרגע, שר האוצר הביא 40 מיליון ₪, אני חושב שנגיע להסכם בתוך יום יומיים לשימושים בכסף, ישבנו היום על הנושא".

לעניין החיסונים ציין סגן השר כי אלה "התעכבו השנה בגלל ארגון הבריאות העולמי, הוא צריך לומר איזה זן נכון לחיסון, בסופו של דבר הם החליטו, הגיע רבע אחד, השבוע יגיע הרבע השני, שבוע הבא יגיעו עוד. אנחנו צופים חורף לא קל. עם החצבת נוצרו לנו בעיות גדולות, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לאוכלוסיות וערים שלא להתחסן".

סגן השר התייחס גם למשבר בביטוחים הסיעודיים: "אני תומך נלהב של סיעוד ממלכתי, ראינו שאי אפשר לסמוך על הסיעוד הפרטי. לכן נצטרך לעשות את זה ממלכתי".

ח"כ גפני: "אני שמח על 40 מיליון השקלים, ואני מקווה שתוך יומיים יהיה פתרון. הדבר הזה הוא דבר שבראש מעייננו".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "אני מקווה שנסגור עם האוצר תוך יומיים על תגבור לקראת החורף. 40 מיליון לתגבור בחירום" המנכ"ל הציג כי הכסף צפוי לתת מענה לתגבור מוקדים בקהילה, והארכת שעות פעילות, לטיפולי בית לאוכלוסיות בסיכון, לתגבור חדרי המיון, כוח אדם (רופאים ואחיות) ופתיחת צוואר בקבוק (דימות, מעבדות). בר סימן טוב ציין כי מידי שנה חל גידול באוכלוסיית בקשישים בישראל, מה שמצריך משאבים מוגברים: "אם היינו ב-3,500 גידול נטו בבני ה-75 פלוס מידי שנה, אנחנו נהייה ב-2020 ב-15 אלף גידול, וב-2022 במעל 30 אלף איש. קשיש עולה למערכת הבריאות הרבה יותר, לכן זה דורש הכנה מערכתית".

לעניין אי החיסון, ציין בר סימן טוב כי "בין 4 ל-5 אחוזים לא מתחסנים, יש כיסים בהם שיעורים גבוהים של אי התחסנות והמחלה פוגעת בזה. 

חברי כנסת שונים דרשו תקצוב מוגבר של מערכת הבריאות, ושל מענקי הפריפריה.

ח"כ איציק שמולי: "איך מציינים ש-40 מיליון ₪ מספיקים, זה כמו תרופה למת"

ח"כ אורית פרקש הכהן: "אני מבקשת לדעת לאן הכסף הולך, לאיזה מטרות".

ח"כ קארין אלהרר: "הועבר כסף לקופות החולים למענים לקהילה. לאן הכסף הלך? אין טיפול שורש וכל שנה  זה חוזר על עצמו".

ח"כ אחמד טיבי: "כל שנה לפני החורף מקיימים ישיבת חירום וכל מי שמבקר בבתיה"ח רואה שהם על סף קריסה. לגבי מענקי הפריפריה יש להמשיך לעודד רופאים בפריפריה ויש מצב מיוחד בבתיה"ח בנצרת. בכל מחלקה פנימית חסרים תקנים לציבור הרופאים הערבים ויש להוסיף תקנים למתמחים".

ח"כ אורלי לוי אבקסיס: "אנחנו בסוג של תיאטרון בובות שמטרתו לשלוט בסדר היום התקשורתי. כשזה עולה לסדר היום התקשורתי מנסים להקטין את זה בשיתוף המשרד ופקידי האוצר. כ-190 מיליון ש"ח נוספים הוסתו ממשרד הבריאות למשרד התחבורה ולכן במהות זו אחיזת עיניים ששותפים לה פקידי האוצר. השורה התחתונה תהיה שהשיגו את 40 מיליון השקלים אבל יבריחו את ה-190. אנחנו מוותרים על כמעט חצי מיליארד במשרד הבריאות".

ח"כ מוטי יוגב: "בפריפריה משלמים אותם סכומים אבל מקבלים פחות. יש פערים גדולים ביחידות להתפתחות הילד. המציאות היא שבנגב ובפריפריות נוספות עלה זמן האבחון וזמן הטיפול וילד בגילים צעירים של שנה עד שלוש שהטיפול בו יכול לקחת גם שנה הוא דרמטי".

ח"כ גדי יברקן: "אם הגדלת סל הבריאות תיקבע בחקיקה אפשר יהיה להתאים אותו לגידול באוכלוסייה. לא חשוב איזה שר יהיה מאיזו מפלגה אם לא יהיה תכנון ארוך טווח תהיה קריסה. ביחס לפריפריה".

ח"כ תמר זנדברג: "40 מיליון זה ממש כלום ושום דבר. ההסתדרות הרפואית מזהירה מקריסת שירותי הבריאות. פה מדובר על הוספת תקנים, היערכות לחורף ורק זה עולה על הסכום. איך אפשר לעבור את החורף הזה בשלום". 

ח"כ קטי שטרית: 20" אלף ילדים אלרגיים יקבלו את המזרק שלהם ועל כך מגיעה ברכה ותודה לשר ולמנכ"ל. חשוב למלא את המלאי מראש לפני שיתרוקן".

ח"כ קרן ברק: "מצטרפת לזעקה של כל חברי הוועדה על הסכום. הבוקר חיכיתי למעלה משעה לבדיקת דם פשוטה. יש לטפל בחדרי מיון קדמיים ובאשפוזי בית וכמובן לקדם את הפריפריה לא רק במענקים. זה צו השעה".

פרופ' ציון חגי, מנכ"ל ההסתדרות הרפואית: "יש פה קואליציה גדולה מאוד בעד מערכת הבריאות והמסר שלא יהיה קיצוץ במערכת הבריאות חשוב כי זה אסון למערכת. כל מי שמתאשפז מבין מה קורה. אנחנו באים פרקטית להגדיר מצב של השפעת. זו מכה שיכולה להיות קשה לאזרחי ישראל. עלינו להתכונן לגרוע מכל. לקחת תקציב ולהוסיפו ל-49 המיונים בישראל וכן למחלקות הפנימיות מדובר על 80 מיליון שקלים".

ראובן קוגן, סמנכ"ל כספים קופת חולים כללית: "אנחנו מפעילים 30% ממערכת האשפוז, ואנחנו עומדים לסיים בגירעון של 2.5 מיליארד ₪, ולא נצליח להמשיך להפעיל את מערך הסיעוד בחורף הזה. עד שיגיעו להסכמים חייבים פתרון שנוכל לעבור את החורף".

מנכ"ל משרד הבריאות: "אנחנו מדברים על 40 מיליון רק כמענה מידי לחורף, ולא מעבר לכך. כל יתר הצרכים מצריכים תקציבים נוספים".

 

תגובות

מומלצים