התנגדות רחבה להצעה להפחתת שכר המינימום

בדיון מיוחד של ועדת הכלכלה על רקע משבר האבטלה במשק, יו"ר ועדת הכלכלה מרגי: "מי שמעז לומר שהפתרון לאבטלה זה הורדת שכר המינימום הוא אטום", שר הכלכלה פרץ: "צריך להשביח את כוח העבודה ולהעלות שכר".

22.07.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
התנגדות רחבה להצעה להפחתת שכר המינימום


בדיון קראה הוועדה לאמץ את המודל הגרמני, במסגרתו הממשלה מסייעת לעסקים כדי שימנעו מפיטורים; השר פרץ הציג את המודל הגרמני ואמר כי הוא חוסך מיליארד שקל בחודש לעומת מודל החל"ת – אך האוצר מתנגד מחשש שמפעלים ירמו

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ יעקב מרגי, התכנסה לישיבה מיוחדת שעסקה בגל הפיטורים הצפוי במשק, על רקע משבר הקורונה. לבקשת חברי הכנסת מאיר כהן, עוזי דיין ומנסור עבאס דנה הוועדה בתכניות משרד הכלכלה לטיפול עם גל הפיטורים הצפוי, ולבקשת חברי הכנסת מיקי לוי, אנטאנס שחאדה והיו"ר יעקב מרגי קיבלה הוועדה דיווח על היערכות שירות התעסוקה להתגברות באבטלה. כבר בפתח הישיבה הבהיר היו"ר מרגי כי הוא מתנגד נחרצות להורדת שכר המינימום. שר הכלכלה והתעשייה, ח"כ עמיר פרץ, הצטרף גם הוא לדברים ואמר כי צריך להשביח את העובדים ובכך להעלות פריון ושכר.

היו"ר מרגי פתח את הישיבה ואמר כי "המשבר הגדול שיהיה אחרי הקורונה זה משבר אבטלה ותעסוקה, ואם לא נתמודד איתו היום בצורה חכמה נחווה תקופות קשות. מי שמעז לומר שהפתרון לאבטלה זה הורדת שכר המינימום הוא אדם אטום. מי שחושב שמשפחה שמשתכרת שכר מינימום יכולה להרשות לעצמה לוותר על 100 שקלים לא מבין למה הם מיועדים בכלכלת בית שכזה. הפכנו להיות חברה הזויה".

ח"כ כהן אמר כי אנחנו מדווחים על עוד ועוד מפעלים וחברות שעומדים לפטר עובדים וביקש לדעת כיצד הממשלה נערכת. ח"כ עבאס אמר כי האבטלה מקרבת אנשים, גם באוכלוסייה הערבית, לפשע ולכן יש למנוע אותה. ח"כ לוי הוסיף כי נדמה שהממשלה איבדה כיוון מפחד בשל המצב הבריאותי, ובימים האחרונים אנחנו עדים לכך שכל יום ישנם פי 3 מפוטרים מאשר חוזרים לעבודה. ח"כ שחאדה אמר כי משפחה ערבית מרוויחה 50% פחות ממשפחה יהודית, ולכן האוכלוסייה הערבית פגיעה יותר וצריך לסייע לה יותר. ח"כ אחמד טיבי הוסיף כי צריך להתמקד בתעסוקת נשים במגזר הערבי.

שר הכלכלה פרץ התייחס, כאמור, להצעה להפחית את שכר המינימום, ואמר כי אין שום סיבה לעשות זאת. לדבריו, "הרעיון עומד בניגוד מוחלט לאתגרים שלנו. מכל השיחות שלי עם המעסיקים והעצמאים הם אומרים במפורש שכדי לקלוט עובדים צריך להעלות פריון, להשביח את האנשים ולהעלות שכר. דווקא המשבר הזה זו הזדמנות טובה מבחינתנו להשביח את כוח העבודה". הוא התייחס למודל הגרמני, של סיוע למעסיקים כדי שלא יפטרו עובדים, ואמר כי הוא נכון יותר למשק ואף מיליארד שקל פחות בכל חודש לעומת מתווה החל"ת.

ח"כ תמר זנדברג התייחסה למודל הגרמני ואמרה כי בלעדיו המשק יתקשה לגלות גמישות בהעסקה. היא הוסיפה כי אם לציבור לא יהיה כסף אז למפעלים לא יהיה למי למכור, וביקשה לדעת מה התייחסות האוצר להצעה. ח"כ יבגני סובה בירך על כך שאנחנו לומדים ממודלים מוצלחים בעולם. השר פרץ התייחס לכך ואמר כי האוצר מתנגד להפעלת המודל מחשש שהמעסיקים שלא התכוונו לפטר עובדים ירמו ויראו בכך הזדמנות לקבל כספים. על כך אמר השר פרץ: "הגיע הזמן שנתייחס לאזרחים באמינות ובצורה מכובדת".

עוד הוסיף השר כי משרדו הציג תכנית ליצירת 140 אלף מקומות עבודה באופן ישיר ועוד 100 אלף באופן עקיף. הוא אף קרא להשעות לתקופה מסוימת את חוק עידוד השקעות הון, כך שהממשלה תוכל לסייע במענקים למפעלים בפריפריה גם אם הם לא עומדים בתנאי של 25% יצוא. היו"ר מרגי הביע תמיכה בהצעה וח"כ לוי אמר כי ישנה הצעת חוק ברוח הזו. השר פרץ התייחס גם לתעסוקה במגזר הערבי ואמר כי אינו מתכוון לחסוך במאמצים כדי לטפל בסוגיה. "ככל שנצליח בחברה הערבית הכלכלה הישראלית תצא נשכרת", אמר.

יו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית, יאיר כץ, התייחס לכוונת החברה לפטר 900 עובדים ואמר כי מדובר בפיטורים שלא לצורך. לדבריו, התעשייה האווירית במצב טוב מבחינת איתנותה הפיננסית. הוא הוסיף כי בעבר ידעו העובדים להושיט יד ולסייע בהתנהלות וגם בפיטורים כשיש צורך, אך במקרה זה אין צורך. המשנה למנכ"ל החברה, אייל יוניאן, אמר כי החברה לא רוצה לפטר עובדים ותהפוך כל אבן להימנע מכך, והוסיף: "אם מישהו חושב שנוכל להימנע מכך במצב שהכלכלה מתכווצת והתעופה מקורקעת – אנחנו בבעיה". יוניאן ביקש מהשר והוועדה הקלות רגולטוריות, על מנת לסייע בצמצום הפיטורים. השר פרץ אמר כי ישמח למצוא דרכים לסייע לתעשייה האווירית, שכן בתעשייה יש הון אנושי שכל יום שהוא ישב בבית זה הפסד אדיר למשק.

נציגת המכון הישראלי לדמוקרטיה, דפנה אבירם, אמרה כי כדי לקדם הכשרות מקצועיות צריך לתמרץ אנשים לא להישאר בבית. היא קראה לבטל את הקנס של הפחתת 30% מדמי אבטלה למי שיוצא להכשרה מקצועית, ולתת להם דמי קיום ותמרוץ למעסיקים. מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, דוד לפלר, התייחס לכך ואמר כי הכשרות מקצועיות הן בטיפול משרד העבודה והרווחה, והתוכנית של משרד הכלכלה מותנית במציאת מקום עבודה וכוללת סיוע למעסיקים.

היו"ר מרגי סיכם את הדיון ואמר כי "הוועדה רואה בהפחתת שכר המינימום כפתרון שגוי ולא ראוי, ומשבחת את שר הכלכלה על מתן העדפה לפיתוח כלכלי של אוכלוסיות מוחלשות, בפריפריה החברתית והגיאוגרפית. הוועדה קוראת למשרדי האוצר והכלכלה לאמץ את המודל של חל"ת חלקי, לפיו עובדים יועסקו בחלקיות משרדה והמדינה תשלים את שכרם. כמו כן סבורה הוועדה שבעת הזו נכון שדמי האבטלה למקבלי שכר המינימום יועלו מעל 70% מהשכר". עוד אמר היו"ר מרגי כי הוועדה סבורה שיש לבטל את התניית 25% יצוא כמתן מענק לחברות בפריפריה, וכי חברי הוועדה יזמו הצעת חוק בעניין.

באשר להכשרות מקצועיות אמר היו"ר מרגי, כי "הוועדה קוראת למשרד העבודה והרווחה לגבש תכנית להתאמת ההכשרות למובטלים שניתן להסב אותם למקצועות נדרשים, ולבטל את קיזוז 30% מדמי האבטלה למי שיוצא להכשרה מקצועית.​

 

תגובות

2. עספיא לפני 4 שנים
הצעת חמור
1. יוסי לפני 4 שנים
למה לא

מומלצים