להקפיא את העלאת הארנונה על רקע המשבר הכלכלי

בועדת הכספים נדונה העלייה הצפויה והאוטומטית של מס הארנונה ב-1.1 אחוזים בשנת 2021, יו"ר הוועדה, ח"כ עודד פורר, דרש ממשרדי הפנים והאוצר לבטל את ההעלאה: "מכניסים את היד לכיס האזרחים", האוצר: "זו אחת ההתייקרויות הנמוכות, לוחצים על הרשויות להתייעל".

27.05.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
להקפיא את העלאת הארנונה על רקע המשבר הכלכלי

 

ועדת הכספים הזמנית, בראשות ח"כ עודד פורר, קיימה היום (ג') דיון בנושא ייקור הארנונה לשנת 2021, במסגרת העדכון האוטומטי.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ עודד פורר הביע בפתח הדיון התנגדות להעלאת הארנונה לשנת 2021: "אם רציתם לראות איך מכניסים את היד לכיס של האזרח, הנה לכם. המוני אנשים מפוטרים או צריכים להתקיים במקרה הטוב מ-70% משכרם, שלא לדבר על העצמאים שלא מקבלים סיוע. הנה דרך נוספת לשימת אצבע בעינו של הציבור. ראינו את זה בשנה שעברה והשנה הדבר בולט".

איתי טמקין, רכז פנים, משרד האוצר: "החוק לא סתם נבנה 50 אחוז מדד, 50 אחוז שכר, כי זה משקף את מבנה ההוצאות של הרשויות, אם הן תידרשנה לשלם יותר על הקניות או הכנסות שלהן וההכנסות שלהן לא יעלו, האלטרנטיבה היא העברות מהמדינה, כאשר בסופו של דבר הכסף לא גדל על העצים. אנחנו לוחצים על הרשויות להמשיך להתייעל. למזלנו, זוהי לא התייקרות מהגבוהות שהיו-להיפך, זו אחת מההתייקרויות הנמוכות. אנו מודעים לכך שזה פוגע באנשים, ואנו יושבים עם הגורמים הרלוונטיים כדי לדון בזאת".

אוריאל לוין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "אם אנו מדברים בכזאת שלוות נפש, מה עם החריגות במגזר הציבורי? האם אתם דואגים לעקר את החריגות? לא יכול להיות שידברו אתנו במונחים כל-כך כלליים באי-מוכנות שכזאת. העלאת הארנונה תגרום לסחרור שלא יהיה ניתן לעצור אותו. אני מציע שני תיקונים עיקריים: א'-ביטול ההצמדה למדד של שכר המגזר הציבורי- הדבר יפלג את העם. ב'-כל רשות מקומית שתבקש העלאה חריגה תהיה חייבת לבוא לדיון בוועדת הכספים בכנסת. זאת, על מנת שזה יהיה ציבורי ופתוח".

ד"ר יוסי בנישתי, משרד הפנים: אין לנו מה לחדש כל עוד אין שינוי בנוסחה. אנו כרגע עובדים על קווים מנחים לגבי הארנונה של 2021. בגלל המשבר של שנות ה-80, אנו בהקפאה. הרשויות לא יכולות לעשות שינוי בצווים שלהם ללא אישור שר האוצר ושר הפנים. הרבה מהן נכנסו לגירעונות, ואז הבינו גם הממשלה וגם המחוקקים, שצריך איזה טייס אוטומטי. מס ההכנסה הוא אחוז מההכנסות, וזה רק עולה. כולנו שמענו שישנם דברים שיידחו ל-2021, ופירוש הדבר הוא שכולנו נשלם יותר. גם הרשויות המקומיות נדרשו להוציא הוצאות מעבר לימים רגילים, והן הוכיחו באירוע הזה שהן אלה שבסוף מחזיקות את הדברים בשעת חירום".

בתגובה לדברי ד"ר בנישתי ציינה ח"כ יוליה מלינובסקי: "משנה לשנה, וכבר יותר מ-20 שנה, יש אפשרות לשלטון מקומי להקים חוקי עזר בקשר לאגרת שמירה. ממתי שלטון מקומי צריך להתעסק בביטחון?"

ח"כ פורר: "הרשויות צריכות להתייעל, ובתקופת הקורונה היה צריך פחות שמירה".

טמקין: "האגרה מממנת הוצאה רלוונטית וחשובה, שהרשויות המקומיות באמת צריכות אותה, היא תרמה לרמת השירותים לתושב. אני לא חושב שזה מצריך בחינה מחודשת".

ח"כ עופר כסיף: כל פעם שיש איזה משבר, קל וחומר משבר הקורונה-שאנו רק בתחילתו, ישר מנסים לנצל אותו כדי להשתלח במגזר הציבורי. המגזר הזה הוא העשיר?! השמן?! המגזר הפרטי הוא המסכן, הטייקונים מסכנים?! כל פעם משתמשים בתירוץ אחר. המגזר הציבורי משתכר במשכורת נמוכה. מי שמבין בחשבון פשוט, יודע שהממוצע לא אומר כלום. תבדקו את החציון, לא את הממוצע. בושה! העלאת הארנונה היא בגדר גזל, אבל זה לא צריך לבוא על חשבון המגזר הציבורי".

פנינה בן דוד, התאחדות המלונות: "אצלנו בענף יש התרסקות טוטאלית. אחרי החג הכל נסגר, ואנו לא רואים איך המלונות ייפתחו למרות שיש אישור לכך. אנחנו לא חושבים שנכון להעלות את הארנונה. כולם צריכים ללכת לקראת, להראות סולידריות ולא לאשר את הנוסחה כמות שהיא".

יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "התחושה גם בציבור וגם פה היא שאתם חיים בסרט שנגמר האירוע, ושאתם מרשים לעצמכם לא לקיים מה שהבטחתם: דמי אבטלה לעצמאים עד תום מאי, קרן הלוואות בסיכון.. הודעות לעיתונות יצאו עוד לפני שזה נאמר פה, ואין קרן. אגלה לכם סוד, עסקים שהיו בסיכון בחודש אפריל, לא יהיו כבר. הבטחתם 6 מיליארד ₪ להחזרת עובדים, איפה זה? נראה שהבעיה המרכזית במדינת ישראל, היא הקליטה. אתם מנותקים ולא מחוברים למציאות. אני מודיע לכם: אתם הולכים למצוא את עצמכם באירוע כלכלי שלא הכרתם. חגגתם על צריכה פרטית שלא תהיה פה, אנשים בחל"ת לא יחזרו, עסקים יסגרו, והמלונות לא יכולים לחזור. השלטון המקומי בלי העדכון הזה של הארנונה ידע לחיות, ידע להתייעל ב1.1 אחוז. אתם לא מבינים שאנשים יפסיקו לשלם לכם מיסים כי הם לא מקבלים תמורה על כך, והם ראו את זה. במשך 3 חודשים אתם מחלקים בוטנים לעצמאים, ועל זה הם ישלמו מיסים? איך אתם יכולים לומר שאתם מעלים שכר למגזר הציבורי בשנה הזו? כולם צריכים לתת כתף, ומי שמשלם כרגע את המחיר זה רק העצמאים".

בהמשך קיימה הוועדה דיון בנושא תשלום דמי אבטלה למקבלי הקצבאות מהמוסד לביטוח לאומי, שהוצאו לחל"ת בתקופת הקורונה.

יו"ר הוועדה, ח"כ עודד פורר: "הנושא הזה כבר עלה פה, לא רק שהובטח לנו שהוא יפתר, נאמר לנו שהוא שנפתר כבר, וכבר מגיע החוק לעניין כך. גורלה הבטחה עלה כגורל שאר ההבטחות. אולי עכשיו עם השר החדש דברים יזוזו".

אייל מדן, רפרנט ביטוח לאומי, משרד האוצר: "הגענו להסכמה עם משרד הרווחה לפיה הצעת החוק של ביטוח לאומי תקודם. ההתלבטות שלנו הייתה בגלל שלא היה מקור תקציבי, כרגע יש מקור, אך הוא תלוי בחוק יסוד משק המדינה, שאמור לעבור. ההצעה אומרת שהקיזוזים לא יעשו עבור קצבאות נכות, זקנה, לנשים בין 62 ל-67, הבטחת הכנסה ומזונות, בין החודשים מרץ אפריל ומאי – עבורם יקבלו רטרואקטיבית את הקיזוז, וגם בחודש יוני – שם יקבלו את התשלום בפועל. נכון לנתונים כרגע, שאמורים להתעדכן, מדובר על כ-260 מיליון ₪, זו ההערכה כרגע".

ח"כ קארין אלהרר: "זו תוספת של האוצר, או שאלה מקורות של משרד הרווחה? יש לזכור גם שלגבי ההמשך יש רבים שלא יחזרו למקומות העבודה. יש לדאוג גם להמשכיות".

מדן: "זו תוספת מהאוצר".

אלעד זכות, יועץ למנכ"ל הביטוח הלאומי: "מדובר ב-2 תזכירי חוק – חוק הבטחת הכנסה שנוגע לזכאי מזונות וזכאי הבטחת הכנסה ותזכיר חוק הביטוח הלאומי –  שנוגע לזכאיות אזרח ותיק, זכאי נכים עם תלויים ושיירים. פרסמנו את זה להערות הציבור, וזה לא התקדם עד עכשיו עד להסכמות בין שר הרווחה ושר האוצר. שחוק תקציב המדינה יעבור, נוכל לקדם זאת דרך, כדי להגיע לכנסת כמה שיותר מהר, ולתקן זאת בהקדם".

אביבה וידל, סייעת בחינוך המיוחד: "אני בת 66, אני מקבלת קצבת זקנה בסך 2100 ₪, עבדתי כסיעת בחינות המיוחד, הרווחתי כ-3,100 ₪, יצאתי לחל"ת והבנתי שאני אמורה להתקיים מ-2,100 ₪ של הביטוח הלאומי. פה התחיל השבר הגדול, והבנתי שכמוני עוד 40 אלף איש, שלא קיבלו את דמי החל"ת שלהם, בגלל כפל קצבאות".

ח"כ פורר: "אם תוך שבועיים מאשרים את כל החקיקות, מתי היא תוכל לקבל את הכסף?".

מדן: "מרגע שזה מאושר, זה תלוי רק בתיקון של הביטוח הלאומי".

זכות: "אנחנו נערכים לתיקון המערכת הדרוש, יש הנחיה ברורה של ההנהלה, לעשות את זה כמה שיותר מהר".

ח"כ פורר סיכם את הדיון: "אני שמח שהגעתם להסכמות האלה, אני חייב לומר שאנחנו עם אופטימיות זהירה, לא יכול לומר לכם שכל מה שנאמר פה ע"י משרדי הממשלה באמת קרה. אני יכול להודות על נכונות הביטוח הלאומי, משהתקבלה הסכמת האוצר, אני מקווה שזה יקרה. גם פה יש משמעות גדולה לקצב, לקבל את הכסף בעוד חצי שנה, לא דומה שהאנשים יקבלו אותו בעוד חצי שנה. תעשו את העבודה במהירות במקביל, אנחנו נתמוך כאופוזיציה בהצעה הזו שתגיע, רק שתגיע".

 

תגובות

מומלצים