למה תושבים מוכנים לחיות עם ריחות ביוב בסביבתם?

מצב עגום במספר שכונות בכפרי הכרמל כאשר בחום הזה התושבים נאלצים להסתגר בבתיהם ולא לפתוח חלונות, מאחר וריחות חריפים של ביוב ובליטת גזים רעילים מסוכנים לבריאות באוויר, בהעדר הזרמת מעכבי ריחות בצנרת המצב הולך ומתדרדר, מי אמור לתת מענה?

09.06.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
למה תושבים מוכנים לחיות עם ריחות ביוב בסביבתם?

תמונה להמחשה

 

נוכח המצב הזה שבו תושבים סובלים מדי יום מריחות ביוב בסביבה שלהם, השאלה המתבקשת, איך ראשי הרשויות מסכימים למצב זה?

תושבים בשכונה בדליה, דיווחו שהם מתקשים בחודשי הקיץ לפתוח חלונות או לשבת במרפסת, בשל ריחות הביוב שנפלטים ממערכת הביוב, ריחות שקשה להתעלם מהם.

כל מי שעובר בשכונה מתקשה להריח את הריחות הנפלטים ממערכת הביוב, במשך כל שעות היום, הריחות מתחזקות לקראת הערב.

תושבי השכונה כבר התייאשו מהמצב הזה שחוזר על עצמו והרימו ידיים מול הריחות והסבל היומי הנוראי שהם עוברים.

יש לציין שבעבר באותה שכונה בדליה, היו במקום שני מתקנים לטיהור הריחות, ומשום מה המתקנים האלה הוסרו ומאז הריחות חזרו והמצב הפך לבלתי נסבל, בעיקר בשעות הערב שהריחות מתחזקות בצורה איומה.

מערכת פורטל הכרמל והצפון, שמלווה את הנושא, ויודעת מה המצוקות והבעיות שעוברים התושבים, העלתה ולא פעם את נושא המפגעים בכפרים בכרמל.

בתאריך 29-9-2013 כתבנו על מפגע ביוב שעולה לדליה ועוספיה הרבה כסף.

התושבים משכונת ראבעת אלגוז בדליה שפנו לערכאות משפטיות נגד מפגע הביוב והריחות החריפים בשכונה יפוצו ב400 ש"ח ליום ויועברו לבית מלון עד שימצא פתרון עבורם, כך קבע השופט שלמה לבנוני סגן נשיא בית משפט השלום חיפה

מאבקם של תושבי ראבעת אלגוז בדליה הוא שונה מכל מאבק אחר, הם שקועים שנים בתוך בועה ענקית של שבר ביוב, ריחות חריפים, מה שגורם להם עוגמת נפש, התושבים לא יכולים לנהל את חייהם כשגרת התושבים האחרים, במילה יותר עדינה חיים בצנרת הביוב.

מה קורה באמת ולמה המפגע הזה נמצא רק בשכונה הזו?

מערכת הביוב שמחברת את שני הכפרים עוספיה ודאלית אל כרמל תוכננה לתת מענה לשני הישובים ששותפים יחד להזרמת מי הביוב לקדם טיפולי שנמצא לפני סת שרה בדליה ומשם לחוף כרמל.

תכנון לקוי ולא ברור איך הוא נגרם ומי אשם בו, לא המשיך את קו הסניקה עד לקדם טיפולי אלא רק עד מרכז דליה ומשם כל הביוב מתחבר יחד עם הבתים בשכונה, מה שגרם לקריסת כל המערכת וגרם לבקע הזה.

יש לציין שהסיפור הזה נמשך שנים, למרות שבזמן עיריית הכרמל הושקע בתיקון הקו הזה מעל 2 וחצי מליון ש"ח.

המועצה הנוכחית מצאה פתרון לריחות החריפים והציבה מיכלים עם חומרים שהוזרמו לתוך הצנרת, החומר הזה הוא מרדים ריחות חריפים, כל מיכל כזה שמספיק ליומיים נקנה בעלות אלפי ש"ח בכדי לתת פתרון זמני, במצבים מיוחדים שהחומר לא הוזרם הריחות התפשטו בצורה אדירה וקשה לכל עבר, מה שגרם לתושבים קושי לנהל את חייהם בשכונה.

במשך כל התקופה הזו של המועצות בשני הכפרים היו אמורים להמשיך את קו הסניקה ממרכז דליה לעבר הקדם טיפולי וכן לתת פתרון קבע לכל המפגע הזה.

התושבים 10 במספר לא יכלו יותר לחכות להבטחות ופנו לבית משפט השלום בחיפה שדן בעניינם, מספר ישיבות התנהלו ובכל פעם שהריחות חזרו העותרים חזרו לבית המשפט.

כבוד השופט שלמה לבנוני סגן נשיא בית משפט השלום חיפה שהתביעה מתנהלת בפניו בא לקראת התובעים ונתן יותר מפעם הזדמנות למועצות למצוא פתרון ובין היתר קבע לפצות את התושבים בסכום של 400 ש"ח ליום או להעבירם לבתי מלון בכדי לשפר את תנאי מחייתם עד שהמועצות יתקנו את המפגע.

בינואר2013  השנה, לאחר ששוב פנו העותרים שהמצב הולך ומחמיר בשכונה, כבוד השופט שלמה לבנוני קבע  כי שתי המועצות ישלמו 40 אלף ש"ח קנס ודרש תיקון מידי של המצב.

כבוד השופט שלמה לבנוני סגן נשיא בית משפט השלום חיפה, לפי מה שהוצג ע"י חוות דעת מומחים שעוצמת הריחות היא מעל המותר ומוגדרת מעל התקן שעוצמתה מגיעה ל5 מהגבוהות ביותר והמסוכנות לסביבה.

ככל שמעיינים בפרוטוקולים ובדיונים מבינים שאם היתה אכיפה  וניהול תקין לא היו צריכים לחכות לכל ההחלטות של בית המשפט.

דאז ניידת חומרים מסוכנים הגיעה לכרמל, בודקים של המשרד לאיכות הסביבה הגיעו לעמוד מקרוב ולקחת דגימות מהריחות והרעלים שנפלטים ממערכת הביוב בעיקר בדליה

מערכת הביוב המחוברת בין שני הכפרים דליה ועוספיה מתנקזת לצינור אחד שממשיך לתחנת הקדם טיפולי באזור אדמות אום אלשוקף מערבית לדליה.

מזה שנים שתושבי שכונת ראבעת אלגוזה בדליה סובלים מריחות חריפים ומבליטת גזים רעילים מסוכנים לבריאות, תלונות רבות הגיעו למועצה ולמשרד לאיכות הסביבה, המועצה הנוכחית הזרימה כמויות גדולות של חומרים משככי ריחות שלא כל כך עזרו והטענות שעלו שמועצת עוספיה לא הזרימה חומרים דומים זה מה שגורם לריחות בדליה.

לפני יותר משנתיים הושקע בהחלפת קו הביוב כשניים וחצי מליון ש"ח לתקן את הקו שקרס בתקווה שזה יעזור לפתור את בעית הריחות החריפים שהם בעצם חומרים שעשויים מגופרית.

תושבי שכונת "ראבעת אלג'וזה" וסביבתה לא פעם איימו ושלחו מכתבים והסבירו שהם ממשיכים לסבול מאותה בעיה של ריחות ממערכת הביוב שכבר שנים סובלים ממנה.

תושבי שכונת ראבעת אלג'וזה טענו עוד שהם מתקשים בחודשי הקיץ לפתוח חלונות או לשבת במרפסת בשל ריחות הביוב שנפלטים ממערכת הביוב, ריחות שקשה להתעלם מהם.

כל מי שעובר בשכונה מתקשה להריח את הריחות הנפלטים ממערכת הביוב במשך כל שעות היום, הריחות מתחזקות לקראת הערב.

לפני שנה, המועצה המקומית דאלית אל כרמל החלה להזרים לצנרת הביוב חומר אורגני שנועד לנקות את הצנרת במטרה לפתור את בעיית הריחות.

בזמנו סגן ראש מועצת דאלית אל כרמל כרמי מקלדה אמר לנו: "העבודה מתבצעת בליווי אנשי מקצוע, ומעבדה צמודה, אנחנו מקווים שבימים הקרובים כל הריחות יעלמו מהצנרת".

כרמי: "המועצה המקומית עושה להביא בעיה זו לפתרון סופי לרווחת התושבים המכובדים, תהליך זה הינו תהליך מתמשך וימשך עד לפתרון סופי לבעיה".

לפני יותר משנה אזרחים התלוננו על קשיי נשימה וריח רע כי הם נושמים גז הנקרא מימן גופרתי, נוכחות גז ,המימן הגופריתי (הגורם לריח הרע ) בשפכים נובעת ממספר סיבות:

1. תנאים אנאירוביים (חוסר חמצן) המאפשרים היווצרותו באמצעות הבקטריה המשתמשת בסולפט כמקור חמצן ובחומר האורגני המצוי בשפכים כמקור פחמן, לייצור האנרגיה.

2. תכנון לקוי של צנרת אשר מאיצים את קיומם של תנאים אלו.

3. קיום שפכים תעשייתיים/אחרים המכילים סולפטים/סולפידים ,למשל תעשיות המאפה,שפכי המסעדות .

4. תכנון לא נכון של משטר עבודה של משאבות בתחנות שאיבה .

5. חיבור בין צנרת ניקוז לצנרת ביוב.

 

תגובות

6. מן הישוב לפני 4 שנים
התושבים יסבלו
5. דילאווי1 לפני 4 שנים
אין
4. עלי לפני 4 שנים
الله يهدي الجميع
3. هادي לפני 4 שנים
حادت عن ظهري
2. אזרח לפני 4 שנים
דבר כזה לא קרה באף עיר חוץ מאצלנו
1. איום ונורא חיי אדם לפני 4 שנים
תושב השכונה

מומלצים