לפני שהרכבת יורדת מהפסים

"רכבת ההנהגה של ישראל יורדת מהפסים ודוהרת להתרסקות כשכולנו עליה, יהודים וערבים. רכבת השלום של הנשים בישראל לא תניח לממשלה עד שתחזור לנהוג באחריות ותגיע ליעד - הסכם מדיני הוגן ומכבד, המקובל על שני הצדדים"

27.11.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
לפני שהרכבת יורדת מהפסים

כך נכתב במכתב שנשלח הערב לראש הממשלה בנימין נתניהו על ידי תנועת "נשים עושות שלום"

למעלה מ- 1,000 נשים עלו הבוקר על רכבת ישראל ונסעו להסתער על "כנס שדרות לחברה וידידות 2014" כדי להגיד לפוליטיקאים ולקובעי המדיניות בישראל - עד כאן!

דרמה נרשמה בפתיחת מושב הערב בכנס שדרות, כשתנועת "נשים עושות שלום" נדהמה לגלות שבמושב הפתיחה, שהוקדש ל"נאומים חברתיים", כל הנואמים היו גברים, וכך גם במושב הדן בלקחי צוק איתן. לאור זאת, בנות התנועה עזבו את האולם במחאה והשאירו את הגברים לדבר עם עצמם

להלן המכתב שתנועת "נשים עושות שלום" שלחו הערב לראש הממשלה בנימין נתניהו:

לפני שהרכבת יורדת מהפסים

מכתב גלוי לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרי הממשלה

רכבת ההנהגה של ישראל יורדת מהפסים ודוהרת להתרסקות כשכולנו עליה, יהודים וערבים. רכבת השלום של הנשים בישראל לא תניח לממשלה עד שתחזור לנהוג באחריות ותגיע ליעד - הסכם מדיני הוגן ומכבד, המקובל על שני הצדדים.
ביום שלישי 25.11.14 רכבת השלום יצאה לשדרות במסע שיסתיים רק כשייחתם הסכם.
תנועת נשים עושות שלום קוראת למנהיגי המדינה - התעוררו! ביטחון איננו כוח ועוד כוח. עוד בטונדות, צבא ומשטרה לא יביאו ביטחון. ביטחון הוא מנהיגות חכמה ואמיצה שמחזקת שותפויות וממעיטה בהתנגשויות, שיוזמת הזדמנויות ולא מנציחה איומים, שדואגת לאזרחיה ולא לאינטרסים קואליציוניים.
לו הייתם מנהלים עסק פרטי, הייתם פושטים את הרגל בשל יצירת עוינות בקרב שותפים, יריבים, ותומכים. ישראל אכן קרובה לפשיטת רגל – הביטחון מתערער, הכלכלה נחלשת, הלכידות החברתית מתפוררת, ידידינו מאיימים, יריבינו מקצינים, שותפינו מתייאשים. גם תחזית דירוג האשראי של ישראל ירדה בשל העלויות של צוק איתן. אלא שאת המחיר על הידרדרות זו משלמים כל אזרחי מדינת ישראל ולא ה"מנהלים" שלה.
לאן אתם מובילים אותנו? מה התוכנית שלכם?
מאות הנשים שהצטרפו לרכבת השלום מייצגות רבבות נשים מכל רחבי הארץ ומכל מגזרי האוכלוסיה.
אנו מודיעות לכם: מעתה ואילך – לא נניח לכם לרגע!
מרגע שתפקחו את עיניכם בבוקר, ועד שתעצמו אותן בערב, אנו נהיה שם. בכל יום נדרוש מכם תשובה: מה עשיתם הבוקר, הערב, היום, כדי לקדם הסדר מדיני?
את הילדים שלנו לא ניתן יותר כמובן מאליו; לא נמשיך להפקיד את חיי ילדינו בידי מי שלא שואל את עצמו כל דקה ודקה: מה עשיתי כדי לעצור את מעגל המלחמות?
לא תוכלו להפריד בין שדרות לירושלים;
לא תוכלו להפריד בין נהרייה לתל אביב;
לא תוכלו להפריד בין דם לדם;
"מלחמות ניתן למנוע, אך השלום הוא בלתי נמנע" אמר המנהיג האמיץ, מנחם בגין. וזה מה שאנו דורשות מכם.
תנועת נשים עושות שלום קוראת למנהיגים בשני הצדדים לגלות יוזמה ואומץ לב ולזכור שתפקידם הוא לייצר עבור אזרחיהם מסלול שמוביל לתקווה ושלום במקום לדרדר את כולנו להתנגשות ואלימות.
נשים עושות שלום קוראות לך, ראש הממשלה, נתניהו, ליזום מיד ועידה אינטנסיבית של הדרגים הבכירים ביותר בשני הצדדים ובהשתתפות נציגות ונציגי החברה האזרחית, שתסתיים רק כאשר יושג הסכם.


======================


דרמה נרשמה בפתיחת מושב הערב בכנס שדרות, כשתנועת "נשים עושות שלום" נדהמה לגלות שבמושב הפתיחה, שהוקדש ל"נאומים חברתיים", כל הנואמים היו גברים, וכך גם במושב הדן בלקחי צוק איתן.
לאור זאת, בנות התנועה עזבו את האולם במחאה והשאירו את הגברים לדבר עם עצמם.

להלן ההצהרה שהשמיעה השופטת בדימוס סביונה רוטלוי, ממקימות תנועת "נשים עושות שלום" במושב הערב בכנס:

"בשם נשים עושות שלום אני מודה למנהלי הכנס על שאפשרו לנו להשיק את התנועה החדשה שלנו כאן במכללת ספיר בשדרות.
יחד עם זאת, בשם חברותיי הנשים, ובשם תנועת נשים עושות שלום, אני מביעה את תדהמתנו ומחאתנו על כך שבמושב הפתיחה של כנס שדרות לחברה, שמוקדש ל״נאומים חברתיים״, כל הנואמים הם גברים! וכך גם במושב הדן בלקחי צוק איתן.
מוזרה ומקוממת לא פחות היא העובדה שהנואם הראשון ב״נאומים החברתיים״ הוא שר הביטחון, שמייצג את התקציב העיקרי שמתחרה בתקציבים החברתיים.
כנראה שלדעת מארגני הכנס, החברה הישראלית מורכבת מגברים בלבד!
אנו רואות בזה ניסיון להדיר את הנשים מן הנושאים שקובעים חיים ומוות ולדחוק אותן למקומן המסורתי - חינוך ורווחה.
הנה,  אנו שוב עדות לאופן שבו מובנה בישראל השיח שממנו מוכתבת המדיניות: גברים מנהלים אותו בינם לבין עצמם מתוך שותפות לדעה שביטחון הוא בעיקר צבא.
בטחון הוא לא רק צבא ומשטרה. חברה אזרחית הוגנת ושוויונית היא הערובה לביטחוננו.
אנו כאן כדי להודיע לכם שהעידן הזה הסתיים.
נשים מהוות 51% מהאוכלוסיה ואנו דורשות להשתתף בכל  המהלכים וההחלטות בנושאי ביטחון וחברה, מלחמה ושלום.
לאור ההחלטה להשאיר את המושב על טהרת הגברים, השיח במושב הזה בעיננו אינו רלבנטי, ולכן אנו עוזבות את האולם ומניחות לכם לדבר עם עצמכם".

תנועת 'נשים עושות שלום' היא תנועה חדשה שהוקמה לפני כשלושה חודשים לאחר מבצע 'צוק איתן'. בתקופה הזו אנשים דיברו בשנאה ובפחד, התותחים רעמו, הפוליטיקאים ואנשי הצבא נאמו, עד שחבורה של נשים בעלות דעות פוליטיות מגוונות, יהודיות וערביות, חילוניות ודתיות, מכל רחבי הארץ, הבינו שהן לא יכולות לשתוק עוד והקימו תנועה, שמיועדת להביא את הנהגת המדינה להניע מחדש את תהליך ההסכם המדיני.

על רקע האירועים של הימים האחרונים ואובדן תחושת הביטחון, גובר הצורך בעשייה מלכדת המשקפת את רצון אזרחי המדינה לחיות כאן בביטחון. 'נשים עושות שלום' היא תנועה בלתי מפלגתית, רחבה וצומחת, של אלפי נשים הפועלות ומשפיעות במרחב הציבורי והפוליטי. מה שמניע אותן זה הרצון להחזיר את התקווה ולהעלות את האזור על מסלול של חיים שפויים בדור הזה ובדורות הבאים.

בין הנשים שהקימו את תנועת 'נשים עושות שלום': מיכל ברק, עו"ד, עוסקת בחינוך לאזרחות ולדמוקרטיה, סביונה רוטלוי, שופטת בדימוס, מיכל שמיר מנהלת בית הספר לאמנות, חברה ותרבות במכללת ספיר, עליסה עשת, פעילה חברתית, מנהלת ומפיקת אירועים, שירי לוינס עוסקת בהתמרת סכסוכים ופיתוח מודלים לשינוי תודעת סכסוך, ד"ר מרליין סמג'ה חוקרת ומרצה לחינוך במרכז ללימודים אקדמיים באונ' תל-אביב, אמאל רייחן, מורה לערבית, ורדית קפלן מנהלת שיווק ופיתוח עסקי של מוזיאון ארץ ישראל.

למעלה מ- 1,000 נשים וגברים עלו על רכבת ישראל מכל רחבי הארץ ונסעו יחד לשדרות, לדרוש מהפוליטיקאים להגיע להסדר מדיני.

בנוסף, התנועה קיימה בכנס שדרות פאנל "נשים עושות שלום" שעסק בתפקידן של נשים בישוב סכסוכים ככלל ובהובלת תנועה אזרחית למען השלום בישראל בפרט. ב- 15 השנים האחרונות המאפיין המשותף לכל הסכסוכים שנפתרו ברחבי העולם הוא שנשים היו מעורבות בפתרון הסכסוך. בישראל, החלטות על תגובה צבאית מתקבלות רק על ידי אנשי צבא ומנהיגים פוליטיים. אין שיח אזרחי חברתי שלוקח בחשבון את צרכי הציבור הרחב ומציע אלטרנטיבות. הפאנל בחן כיצד יכולות נשים להוביל מהלך אזרחי למען השלום, תוך ניסיון לשבור חלוקות מיושנות של שמאל וימין ולהביא את קולה של החברה בישראל על מגוון הצרכים והשאיפות שלה.
הדוברות בפאנל ייצגו מגוון קהילות בחברה הישראלית והן מובילות תנועות נשים לשינוי אזרחי וחברתי.

בהנחיית את הפאנל הנחתה מיכל שמיר, ראש בית הספר לאמנות, חברה ותרבות במכללת ספיר, ובו השתתפו:
שירי לוינס, יו"ר הפאנל, עוסקת בהתמרת סכסוכים ופיתוח מודלים לשינוי תודעת סכסוך. דיברה על המשמעות והחשיבות של שילוב נשים בתהליכי מלחמה ושלום.

הבמאית רונית איפרגן, חברת התנועה לעתיד הנגב המערבי, תושבת כפר עזה. דיברה על התהליך שעברה מתחושת הקרבן עד להנעת פעילות אקטיביסטית חברתית למען עתיד טוב יותר בעוטף עזה. השגת היעד המרכזי שלה והוא חתירה להסכם מדיני.

עו"ד עדי גולדינר, עמותת איתך-מעכי, משפטניות למען צדק חברתי. דיברה על הפרויקט לקידום תכנית פעולה כוללת ליישום החלטה 1325 של מועצת הביטחון של האו"ם בישראל לשילוב נשים בתהליכי משא ומתן לשלום.

אחלאם אבו ג'עפר, פורום הנשים של רהט. דיברה על חשיבות ההסדר המדיני בקרב נשים ערביות בנגב.

הנשים

אתר התנועה: http://womenwagepeace.org.il/ 

עמוד פייסבוק: https://www.facebook.com/WomenWagePeace

ד"ר מרילין סמדג'ה, אומרת: "אנחנו מאמינות בכוחן של נשים להוביל את השינוי בציבור הישראלי ובקרב הפוליטיקאים. הכוח הנשי מסמל עבורנו את השאיפה לחיים ולתקווה. אנו רואות עצמנו כבעלות יוזמה, נחישות ועשייה. בדומה לארגון "ארבע אמהות" אנחנו מאמינות בכוחנו לשנות דפוסי חשיבה מקובעים ולחבר בין קהילות וקבוצות".

שירי לוינס, אומרת: "אנחנו מבקשות להציג קול אחר ששם במוקד צרכים ולא עמדות. בחברה הישראלית יש מגוון רחב של צרכים שרק הסדר מדיני יוביל להשגתם. רק הסדר מדיני יוביל לרווחה, לחינוך, להגנה על זכויות אדם".
סביונה רוטלוי, אומרת: "המלחמות לא רק גוזלות חיים ומביאות הרס אלא הן פצע מדמם ומתמשך על זהות החברה בישראל ,על מעמדן של נשים, על דורות שמתחנכים לאורו של כוח החרב .הן מונעות מאיתנו  להפנות משאבים לצרכים חברתיים חיוניים ומגדילות את הפערים החברתיים."

מיכל שמיר, אומרת: "אנחנו לא ניתן לנושא ההסדר המדיני  לרדת מסדר היום הציבורי . עתיד הנגב המערבי הוא העתיד של כולנו ופניו הם פניה של החברה הישראלית .הירידה ההמונית של מאות נשים דרומה, מכל הארץ מסמלת את התקווה אבל היא גם הפגנת כוח שמביאה איתה דרישה חד משמעית להתחיל משא ומתן מיד ולשלב נשים בכל מהלכיו...."

תגובות

מומלצים