מעמד האישה בשעת חירום

מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האשה, אוה מדז'יבוז' פנתה לשר האוצר, משה כחלון, בבקשה לתקצב מתווה של סיוע חירום לנשים המתמודדות עם משבר נגיף הקורונה, "בעת משבר, הנשים הן שנושאות את מירב העבודה הטיפולית הנעשית ללא תגמול"

25.03.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מעמד האישה בשעת חירום

צילום: ענבל מרמרי

מנהלת הרשות לקידום מעמד האשה לשר האוצר :"לאור המשמעויות הכלכליות על נשים בישראל בצל נגיף הקורונה, אמץ את מתווה הרשות לקידום מעמד האישה לסיוע חירום"

במכתבה מציינת מדז'יבוז' , כי השפעות משבר נגיף הקורונה משתנות בין סוגי אוכלוסיות שונות, ולכן יש חשיבות גבוהה למתן תשומת לב לפערים מגדריים בעת קביעת מדיניות חירום לתקופה זו.

"בעת משבר, הנשים הן שנושאות את מירב העבודה הטיפולית הנעשית ללא תגמול, סופגות את נטל הטיפול ועלולות להיות בסיכון עצמי, המוביל להשפעות רפואיות ישירות ועקיפות".  מדז'יבוז , מציינת עוד, כי "נשים רבות נאלצות להעדר מהעבודה הן מסיבה של טיפול בילדים והן מכורח שהייה בבידוד למשך זמן של 14 ימים ואף יותר, מה שיכול להביא להפסדים ופגיעה ישירה בשכר העובדות. בנוסף, "רוב העסקים של נשים עצמאיות הינם עסקים קטנים שבמצב חירום זה נאלצות להשבית את העבודה בשל הוראות משרד הבריאות דבר המוביל לסגירת העסקים".

תחום אחר אותו מעלה מדז'יבוז' הוא תחום האלימות במשפחה: "בתקופה זו אזרחי ישראל נדרשים להישאר בבתים ולהימנע מיציאה החוצה. עבור נשים החוות אלימות מקרב בני משפחתן תקופה זו עלולה להוות קרקע פורייה לעלייה בשיעור האלימות המופנית כלפיהן". בעקבות סוגיות אלו הרשות לקידום מעמד האישה מבקשת להפנות משאבים כספיים וסיוע בהתמודדות עם מצוקה כלכלית ונפשית לטובת סיוע לנשים ולמשפחותיהן. בין הצעדים המבוקשים:

  • פתיחת קו חירום ייעודי שיעניק מגוון שירותי תמיכה וסיוע, ביניהם: זיהוי מצבי משבר אצל יחידים ומשפחות והפנייה לסיוע. מתן תמיכה רגשית ונפשית ייעודי לטיפול בנשים מכל הגילאים. מתן הדרכה להורים. פעילות הסברה ומתן מידע .הפעלת מערך מתנדבים ופעילים קהילתיים. הפעלת צוותי חירום. פיתוח מנהיגות קהילתית ורשתות תמיכה חברתיות. פעילות בתחום הכלכלי-תעסוקתי .
  • הטבות לנשים עצמאיות לאור משבר הקורונה – בדגש על עסקים בבעלות נשים אשר נמצאות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית.
  • הטבות לנשים שכירות לאור משבר הקורונה - השהייה הממושכת וכן הצורך להעדר מהעבודה על מנת לטפל בילדים יגרמו להפסדים ופגיעה ישירה בשכר העובדות. בהתייחס לתרחיש הייחוס והמציאות המתהווה (בידוד) הדרישה לימי חופשה תיגבר ועיקר הנטל יפול על כתפי הנשים. כאשר הקושי אף יתעצם בקרב אימהות יחידניות וחד הוריות. לאור זאת, על המדינה

להיערך לסיוע לנשים שכירות בהגדלת ימי חופשה וימי מחלה.

  • יועצות לקידום מעמד האשה ברשויות המקומיות - תקצוב היועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות והכרה בהן כגורמות מסייעות חירום.
  • תקצוב הסברה והעלאה למודעות - במצב חירום נושא ההסברה והעלאת המודעות לחירום ומיצוי זכויות הינן קריטיים.

מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האשה, אוה מדז'יבוז':" המדינה מתמודדת עם משבר שאין לו אח ורע בהיסטוריה של ישראל. אין ספק שההשפעות שלו מגיעות אל כל אחת ואחד מאיתנו אבל דווקא בשל כך חשוב יותר מתמיד להקפיד למנוע פגיעה נוספת על בסיס מגדרי. נשים נושאות גם היום וגם במצבי משבר ברוב האחריות לניהול התא המשפחתי. סגירת מערכת החינוך מקשה עליהן מאוד להמשיך בשגרה מקצועית, גם במקרים של נשים שנושאות בתפקידים חיוניים ובוודאי מבין אלה שעובדות מהבית. ישנה חשיבות גדולה למענה ייעודי לנשים על מנת שלא נמצא את עצמנו ביום שאחרי המשבר חוזרים אחורה למצב של אי שוויון ומבטלים את ההישגים שכבר הושגו".

 

תגובות

מומלצים