עוד מכה לתעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה

מתקצרת הדרך לסגירת חוות המכלים של תש"ן, ישיבת מועצת העיר חיפה שלא מן המניין בהשתתפות המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה, בנושא סקירת הליכים ופעולות בעקבות מפגעי ריח ודלקים מחוות המכלים בקרית חיים.

09.09.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עוד מכה לתעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה

צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה.

 

ממצאי השימוע שערך המשרד להגנת הסביבה לחברת תש"ן.

תש"ן הינה חלק ממארג מאוד גדול וסבוך במשק האנרגיה של התעשיה הפטרוכימית הממוקם במפרץ חיפה ועם הרצון להזיזם ממפרץ חיפה ובהקדם, יש לבחון את הדרכים באופן נכון וחכם בכדי לא להביא להשלכות ולנזקים חמורים יותר באזור. המטרה העיקרית בישיבה זו מבחינת איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה היא להביא לידי תכנון וביצוע את האפשרויות הקיימות לניקוי מפרץ חיפה מהפטרוכימיה והתעשיות הכבדות המזהמות.

תש"ן הינו גוף אחד מיני כמה גופים וצריך להבין את המארג השלם, אך כל עוד מארג זה עוד ממוקם במפרץ חיפה באיגוד ימשיכו לפעול בכל הדרכים האפשריות על מנת לצמצמם את הנזקים אל מול התושבים.

יו"ר איגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה – עו"ד שרית גולן שטיינברג: "הדיון החשוב שנעשה בישיבת המועצה הוא צעד משמעותי נוסף בדרך לפתרון , אלו הם נושאים מהותיים שמצריכים ישיבה מיוחדת שכזו. הדרך היחידה להילחם בתעשיית הפטרוכימית המזהמת במפרץ חיפה, ולהגיע למצב שאנחנו מקבלים החלטת ממשלה להוציא את התעשייה ממפרץ חיפה היא באמצעות שילוב כוחות בין המשרד להגנת הסביבה ועיריית חיפה כגורמים שנותנים את רישיון העסק והיתר הרעלים, וכמובן בליווי וחיזוק של איגוד ערים. שלושת הגופים צריכים לשלב ידיים ולעבוד בממשק שלא מייצר ניגוד עניינים אלה מייצר אינטרסים משותפים. החובה של כולנו יחד הוא לקדם את מפרץ החדשנות".

תוכנית קרקעות הצפון אושרה בשנת 2017 לאחר 12 שנות תכנון, והנה יוזמה של חברת תש"ן ובתמיכת משרד התשתיות הלאומית, האנרגיה והמים, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות וכן בתמיכת גורמים מוניציפליים בחיפה. במסגרת תוכנית זו הרצון היה שחלק מאתרי האחסון הקיימים בחיפה, ובניהם חוות המכלים בחיפה ובאלרואי יועתקו לחווה חדשה שהייתה אמורה להיבנות בשטח הצפוני של קרקעות הצפון, ובכך להביא להרחבת בז"ן. בדצמבר 2018 נעצרה התוכנית.

"תוכנית קרקעות הצפון נעצרה למרבה המזל עם העבודה על תכנית מפרץ החדשנות. זו תכנית של רשות מקרקעי ישראל המאפשרת עתיד למפרץ חיפה על ידי פינוי התעשייה הפטרוכימית המזהמת והמסוכנת לתושבים, ניקוי הקרקעות וקידום פיתוח אורבני מוטה מים. להבראת מפרץ חיפה ושמירה על חייהם של אלפי ישראלים המתגוררים באזור. ובעקבות תכנית זו צריך לסגור את חוות המכלים וצריך לעשות זאת כמה שיותר מהר, אך עם הסתכלות על משק האנרגיה. התפקיד של כולנו בנושא זה הוא להפעיל לחץ מול הממשלה ולקדם את תכנית מפרץ החדשנות שתעשה שינוי בכל מערך משק האנרגיה".

בדצמבר 2019 החלו להתקבל תלונות על מפגעי ריחות המלווים בבעיות פיזיולוגיות קשות. התלונות שהתקבלו בחודשים דצמבר  ועד מרץ היו בסמוך לתקופות גשמים עזות שהסברה העיקרית היא שהם שהביאו למפגעי הריחות.

"למרות הסברה שאכן מקור הריחות המתמשכים בזמן הגשמים הוא ממכלי תש"ן, לבקשת המשרד להגנת הסביבה האיגוד ערך בדיקות מקיפות גם בתחנות הדלק בסביבה, בכדי לשלול גורמים אחרים. לאחר שנשללו אופציות אחרות התחזקה הסברה שהקרקע בחוות המכלים מאוד מזוהמת והגשמים מציפים את פסולת הדלקים כלפי מעלה, לכן דרשנו מרשות המים והמשרד להגנת הסביבה לעשות סקר קרקעות, בימים אלו הסקר התחיל בפעולה ואמור להמשך מספר חודשים.

התהליך שנעשה בחודשים אלו הוא כמחט בהרמת שחט של אין ספור אופציות לפליטות לא מוקדיות. המכלים החשודים בחווה נבחנו בהתחלה ונמצאו תקינים, ומרות זאת ביקשנו ממנהלי תש"ן להקדים את בדיקת הציוד שלהם שהוא אינו מכלי, וגם שם לא נמצאו אמצעים לריחות. ולבסוף, בסיור האחרון שבו נמצאו המכלים עם הדליפות והליקויים המייצרים את הפליטות עדיין בתש"ן לא יכולים להסביר את עוצמת הריחות, את תדירות הריחות ואת כמות התלונות שאנחנו ממשיכים לקבל בכל יום. ולכן אני ממליצה לעירית חיפה לזמן גם כן את מנהלי תש"ן לשימוע נוסף".

איגוד ערים- יש לעשות עוד

"תוצאות השימוע של המשרד להגנת הסביבה מול חברת תש"ן הן מבורכות. יחד עם זאת אנו סבורים שהסיורים שביצענו יחד עם המשרד להגנת הסביבה אינם מספיקים. יש צורך לבדוק יותר לעומק ומעבר לטכנולוגיה של מצלמה תרמית את שאר המכלים הפעילים. ישנם חברות שמתמחות בבדיקת מכלי נפט וחייבים להביאם לערוך בדיקות קפדניות למכלים הפעילים, לחייב את חברת תש"ן במימון בדיקה זו במסגרת היתר הרעלים, וכמובן לדאוג לפיקוח וליווי של עיריית חיפה, המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים. כמו כן, אפשר וצריך לפרק את מרבית המכלים בחברת תש"ן שאינם פעילים ולהתחיל לנקות את הקרקע תחתיהם, ישנם מכלים שניתן היה לפרק אותם לפני שנים וחבל שהדבר לא נעשה עד כה.

בכל נושא תלונות הציבור, אנו פונים לציבור ומבקשים מהם שימשיכו להתלונן במוקדי הטלפונים של איגוד ערים, המשרד להגנת הסביבה ועיריית חיפה. הטלפונים מהציבור חשובים לרישום ולמיצוי תהליכים מנהלים ופלילים בבוא העת אם לא כבר עכשיו, הם חשובים לנו להמשך פעולות ישירות מול חברת תש"ן ומעקב. החשש הגדול הוא שהטלפונים לחברת תש"ן יחליפו את הטלפונים לאיגוד ערים ולכן צריך להיזהר בכך. כמובן שבכל תלונה שתתקבל יצאו לבדיקה בשטח נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציגי חברת תש"ן ונציגי האיגוד.

כך גם לגביי הקמת מערך הניטור הנדרש מתש"ן, הדרישה אכן מבורכת כדבר שנחמד שיהיה אך לא כאופציה להסתמך עליה להליכים משפטים ואחרים. כמו שיצא לנו כבר לראות זאת בעבר במערכת שהותקנה בבז"ן, שבזמנו לא איתרה את חריגות הבנזן שהתגלו בניידת 5 ו-6.

המשרד להגנת הסביבה צריך לפרק את המכלים בחברת תש"ן שאינם פעילים ולהתחיל לנקות את הקרקע תחתיהם, ישנם מכלים שניתן היה לפרק אותם לפני שנים וחבל שהדבר לא נעשה עד כה. ובנוסף לדרוש ולחייב את חברת תש"ן בהיתר הרעלים להקים כ- 12 מוקדים לדיגומים על הגדר. האיגוד עשה באמצעים הדלים שלו דיגומים אך יש לחייב בהיתר הרעלים דיגומים נוספים אלה.

איגוד ערים ממשיך וימשיך לפעול בנושא זה, מבחינתנו הטיפול לא תם בסגירת כמה מכלים, מבחינתנו ישנה עוד הרבה עבודה ואופציות משפטיות נוספות לברר ולבחון. אני קוראת לציבור שוב להמשיך ולדווח לנו על כל מפגע, עד כה עזרתכם בדיווחים תרמה רבות לביצוע הפעולות והתוצאות.

אין ספק שחוות תש"ן היא מסוכנת מאוד לגור באזורה ,ולא צריך לפנות את התושבים אלה את החווה עצמה, לשקם את השטח ולהביא להתיישבות באזור. תפקידנו הוא לקדם עתיד טוב יותר ובטוח יותר לדור העתיד, שגם להם יהיו הזדמנויות שוות בדיוק כמו לשאר האזורים בארץ".

 

תגובות

מומלצים