איך השתלטו ארגוני הפשיעה על החברה הערבית בישראל

מישל חדאד, קצין חקירות לשעבר שהתפרסם כשפיצח את פרשת רצח מלה מלבסקי, "התביישתי שהייתי במשטרה ברגע שראיתי את המשטרה מודה לג'רושי שהחזיר ילד חטוף... המשטרה הפכה להיות חממה לפושעים".

15.01.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
איך השתלטו ארגוני הפשיעה על החברה הערבית בישראל

 

לאור עיניה הפקוחות של המשטרה, ולפעמים בשיתוף פעולה עמה, ארגוני הפשיעה בחברה הערבית מקיימים "מדינה בתוך מדינה", שולטים בטריטוריות, מנהלים פעילות כלכלית ענפה, חוקית ולא חוקית, וצוברים כח פוליטי עצום. עם מעל 90 הרוגים בשנה שעברה כתוצאה מפשיעה ואלימות בחברה הערבית, סדרת כתבות חדשה של הבמאית והעיתונאית סוהא עראף באתר "שיחה מקומית" חושפת את עומק התופעה ואת אוזלת ידה של המשטרה המשמרת את המצב.

משיחות עם עשרות ראשי רשויות, קציני משטרה בעבר ובהווה, קרימינולוגים, עורכי דין העוסקים בתחום, פעילי חברה אזרחית, ואפילו "חיילים" של ארגוני פשיעה עולה כי המשטרה מודעת ואף משתפת פעולה עם ארגוני הפשיעה ודוחפת לקיום "סולחות" שבמקרים רבים מנוהלות על ידי מקורבים לארגונים ול"משפחות פשע". במקרה מסוים המתואר בכתבה אף פנתה לעזרתם ארגוני פשיעה כדי לאתר ניידת משטרה שנגנבה. נביל דאהר, ששירת כקצין שמטרה בצפון במשך שנים ארוכות, אומר שהוא ממליץ לאזרחים ערבים לא לפנות למשטרה כי "היא לא עושה דבר".

מישל חדאד, קצין חקירות לשעבר שהתפרסם כשפיצח את פרשת רצח מלה מלבסקי, אומר לשיחה מקומית כי הוא מתבייש ששירת במשטרה. לדבריו, המשטרה יודעת מיהם העבריינים, יודעת איפה הנשק, חלק גדול מהמודיעים שלה הם עבריינים בעצמם.

בעוד המשטרה מתגאה ומשקיעה כספים אדירים בפתיחת תחנות משטרה בישובים הערבים, בנתונים שהצליבו ב"שיחה מקומית" נראה בבירור כי התחנות לא מורידות את שיעור מקרי הרצח, ובחלק מהישובים בהם נפתחו תחנות אף נרשמה עליה בשיעור הרציחות.

"תופעת הפשע בישובים הערבים אינה תופעה מקומית או תרבותית. היא מופע של ארגוני פשיעה הפרושים כמעט בכל הישובים הערביים," אומרת עראף, "אולם למרות העובדה שמדובר בארגוני הפשיעה הגדולים בישראל, שתפסו את מקומם של ארגוני הפשיעה היהודים, ולמרות שהם מחזיקים כמויות עצומות של אמצעי לחימה (ההערכה היא שברחוב הערבי יש כ-400 אלף כלי נשק), המשטרה כמעט אינה עושה דבר נגדם".

"הארגונים האלה שלחו זרועות לכל עבר, ומלבד פשיעה "קלאסית" הם מחזיקים גם בשורה ארוכה של עסקים "לגיטימיים", אם באופן ישיר או בעקיפין, ובשנים האחרונות הם התחילו להשתלט על רשויות מקומיות." מוסיפה עראף, "הם ממנים מסעות בחירות, מספקים נשק לקבוצות היריבות בבחירות, ומטים מכרזים לטובתם באמצעות איומים וירי על קבלנים או על בכירים במועצות. רק בשנה האחרונה נורו יריות לעבר כ-15 ראשי מועצות (מתוך כ-75 בסך הכל). התופעה רק התגברה עם החלת תוכנית 922 המזרימה כסף רב לרשויות ובכך הופכת אותם למטרה מועדפת על ארגוני הפשיעה."

סדרת כתבות באתר שיחה מקומית  מגזין מקוון של חדשות מהשטח, פרשנות ותרבות. האתר הוא פרויקט של עיתונות אקטיביסטית, שמחויבת לדמוקרטיה, התנגדות לכיבוש וחתירה לשלום, שוויון, צדק חברתי, שקיפות וחופש המידע.

 

תגובות

2. בחור צעיר לפני 4 שנים
הכל בתרבות שלנו
1. חינוך ודת ומוסר לפני 4 שנים
איפה החיניך והדת והדתיים...?

מומלצים