בישראל 100,000 חולים בנגיף הכבד

​​​​​​​חודש יולי מצוין מידי שנה ברחבי העולם כיום המודעות הבינלאומי למחלת הכבד הנגיפית ההפטיטיס, בישראל 100,000 חולים בהפטיטיס סי, רובם לא יודעים זאת. בנוסף ישנם 30,000  חולים מאובחנים במחלה שלא מטופלים. הם נמצאים בסיכון אמיתי לאי ספיקת כבד ואף סרטן כבד ועלולים להזדקק להשתלה.

28.07.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
 בישראל 100,000 חולים בנגיף הכבד

פרופ' אלי צוקרמן בכנס הכבד בוינה, צילום ביה"ח כרמל   

 

פרופ' אלי צוקרמן מנהל יחידת הכבד של בית החולים כרמל ומהחוקרים המובילים בארץ ובעולם בתחום מחלות הכבד מעדכן כי כיום, בזכות טיפולים מהפכניים, ניתן להירפא לחלוטין מהנגיף באמצעות טיפולים חדשניים, הנלקחים למשך זמן קצר וללא תופעות לוואי. כל הטיפולים נמצאים בסל הבריאות, וכל החולים זכאים להם ללא קשר לדרגת חומרת המחלה.

פרופ' צוקרמן מכרמל המשמש גם כיו"ר החברה הישראלית למחלות כבד מציין כי  בישראל ישנם  100,000 אנשים שחולים בהפטיטיס סי, רובם לא יודעים זאת. בנוסף ישנם 30,000  חולים מאובחנים במחלה שלא מטופלים. הם נמצאים בסיכון אמיתי לאי ספיקת כבד ואף סרטן כבד ועלולים להזדקק להשתלה.

דלקת כבד נגיפית מסוג C (HCV)  הפטיטיס או "צהבת" בלשון העממית, פירושה דלקת של הכבד. דלקת כבד נגיפית מסוג  C (הפטיטיס C) מועברת בדרך כלל במגע של דם עם דם נגוע בנגיף (הנגיף מחולל המחלה). בישראל חיים כ- 100,000 נשאי נגיף ההפטיטיס C, שהם כ 2% מכלל האוכלוסייה. רובם כ-80% מהם אינם מודעים כלל למחלתם, כיוון שאינם חשים תסמינים כלשהם. נגיף הפטיטיס C גורם לדלקת כרונית בכבד שעלולה לפגוע בתפקוד הכבד ולהוביל לשחמת.  הפטיטיס C הוא הגורם העיקרי לסרטן כבד ולצורך בהשתלת כבד.

בישראל קיימות מספר אוכלוסיות עיקריות הנמצאות בסיכון להידבק במחלה מסביר פרופ' צוקרמן מכרמל. מי שקיבל/ה עירוי דם נגוע לפני 1992 (כשהתחילו לבדוק כל מנת דם לקיומו של הנגיף), ועולים ממדינות חבר העמים לשעבר. קבוצות סיכון נוספות כוללות: חולי כליות המטופלים בדיאליזה, נשאי/חולי איידס, עובדי מערכת הבריאות שנדקרו ונחשפו לדם נגוע בנגיף, ומי שנולד לאם חולה במחלה.

מדובר על בעיה בריאותית ציבורית עולמית המשפיעה על מיליונים מדי שנה, מדגיש פרופ' צוקרמן . לפי הערכה, ישנם כ-180 מיליון אנשים בעולם הסובלים מהמחלה ובכל שנה נדבקים ממנה כ-4 מיליון בני אדם. מחקרים עדכניים מראים עליה בתחלואה, שיעורי אשפוז גבוהים יותר, ושיעורי תמותה גבוהים פי שלושה מאלו של האוכלוסייה הכללית.

בין 20% ל 30% מהחולים הכרוניים בהפטיטיס C מפתחים שחמת כבד, ו-1-4% מפתחים גם סרטן ראשוני בכבד. כשמדובר על סרטן הכבד, אחוז התמותה גבוה מאוד, מכיוון שתקופת ההישרדות עם סרטן כבד מוגבלת. כשמדובר על שחמת הכבד, 33% מהחולים עם הפטיטיס כרונית נפטרים תוך 10 שנים.

כדי להתעדכן בחידושים האחרונים בעולם השתתפו בחודש האחרון אנשי יחידת הכבד של כרמל בניהולו של פרופ' צוקרמן  ד"ר איל אשכנזי, ד"ר יוליה קובלב ואחיות אורלי אזולאי ואורלי מן, בכינוס השנתי האירופי הגדול למחלות כבד בוינה אוסטריה. יחידת הכבד של כרמל הציגה 4 עבודות מחקר מתקדמות בנושא התגברות על חסמים בדרך למיגור הפטיטיסC  במחוז חיפה ובישראל, פרויקט בלעדי שהיחידה בכרמל עוסקת בו 4 שנים בהובלתה של האחות אורלי אזולאי.

הניסיון הישראלי בטיפול בחולי HCV  ב"עולם האמיתי" (real life) , תוצאות של בדיקת תגובת הלחץ הפורטלי  לדרלין והשלכותיו על מהלך סיבוכי יל"ד פורטלי בהובלת ד"ר אשכנזי. ומחקר בינלאומי בהובלת פרופ' צוקרמן  על טיפול קצר בן 8 שבועות בלבד בחולי HCV  עם שחמת הכבד. בנוסף, פרופ' צוקרמן הוזמן להיות יו"ר ססיה מרכזית בנושא טכנולוגיה חדשה בהשתלות כבד.

במקביל בישראל ערך פרופ' צוקרמן מכרמל המשמש גם כיו"ר החברה הישראלית לחקר הכבד את הכנס הישראלי השנתי למחלות כבד באילת כנס אליו הוזמנו  אורחים רבים בעלי שם מחו"ל.

בכנס, בין שאר הנושאים, נערך דיון על הדרכים להתגבר על החסמים השונים המפריעים למיגור HCV  בישראל. פרופ' צוקרמן מכרמל מוביל בתקופה זו מהלך ארצי על מנת לפשט את תהליך האיתור והטיפול בחולי הפטיטיס C  בישראל . המהלך מתבסס על הלקחים שנלמדו במחוז חיפה ובטיפול בחולי  HCV בישראל, נושא בו יחידת הכבד של מחוז חיפה בכללית ובי"ח כרמל פעילה מאוד בשנים האחרונות.

 

תגובות

מומלצים