בעקבות הקורונה הראשונות שהוצאו לחלת או פוטרו הן נשים

נתוני הביטוח הלאומי שהראו כי מהראשון במרץ עד תחילת יוני היו 911 אלף תביעות לאבטלה ומתוכן 55 אחוזים היו של נשים בגילאי 20-67, נשים עצמאיות נפגעו יותר בעקבות העיסוקים ודמי האבטלה שלהן נמוכים בעקבות שכר שנמוך יותר מגברים.

27.06.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
בעקבות הקורונה הראשונות שהוצאו לחלת או פוטרו הן נשים

 

בדיון הראשון של הועדה לקידום מעמד האישה נחשפו נתוני הביטוח הלאומי שהראו כי מהראשון במרץ עד תחילת יוני היו 911 אלף תביעות לאבטלה ומתוכן 55 אחוזים היו של נשים בגילאי 20-67. היו"ר עודד פורר: "יחס הנשים בעבודה הוא נמוך יותר ופחות נשים מועסקות אבל בדרישות העבודה אנחנו באחוזים שהם דרמטית יותר גבוהים". ח"כ פורר הצהיר בתחילת הדיון - אנו נשבור את תקרת הזכוכית לנשים". נציג משרד העבודה והרווחה טען: "אנו מזהים עלייה לבקשות פיטורים של נשים שאמורות להיות מוגנות". נציג רשות המיסים חשף: בפעימה השנייה קיבלנו 364 אלף פניות ומתוכן 134 אלף פניות היו של נשים שזה 37% עם מענק ממוצע שעומד על 4044 שקלים לעומת 5944 מענק ממוצע לגברים"
 
הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה דיון מיוחד בנושא פגיעה בנשים עצמאיות ואבטלת נשים על רקע משבר הקורונה. בפתח הדיון הראשון של הועדה אמר היו"ר הנכנס ח"כ עודד פורר כי מרגע שקמה הוועדה בחר לעסוק לא רק בנושאים הסטנדרטיים ורצה לטפל גם בנושא נשים עצמאיות. "אנו צריכים לסייע לנשים לעבור הכל עד ניפוץ תקרת הזכוכית. נפעל להעצמת נשים גם בחקיקה ותיקונים קטנים ואז נצליח לעשות תיקון גדול. צריכים לראות נשים בתפקידי ניהול כמשהו סטנדרטי, זה ישפיע בכל התחומים. בעקבות הקורונה הראשונות שהוצאו לחלת או פוטרו הן נשים. מבחינת סיוע ומענקים מענק הנשים הוא 30 אחוז פחות מגבר עצמאי".
 
ח"כ אורלי פרומן: "הייתי שמחה לראות בוועדה גברים ונשים. אלוהים ברא אותנו אחד ואחת לא במקרה וכך גם הייצוג שלנו באוכלוסייה. נשים מדברות עם נשים על הבעיה וגברים לא תמיד מודעים לבעיות נשים בחברה. אני קוראת לח"כים הגברים במשכן - בואו לדיונים. צריך ייצוג הולם של נשים בכל תחומי החיים – הכרחנו בעבר את איגודי הספורט לתת ייצוג הולם ונעשה זאת בתחומים אחרים. דו"ח מקיף שפורסם דיבר על כך שנשים חשופות להשלכות משבר הקורונה הרבה יותר מגברים. הדו"ח מתייחס לבריאות, ביטחון ואלימות כנגד נשים. 9000 נשים פוטרו כשהן בהריון או הוצאו לחל"ת – זה קורה רק באישור מיוחד של משרד הרווחה ויש פה ניצול ציני בעיני של המשבר הזה. חייבים להגן על נשים בחוק תקנות שעת החירום שנדון בשלל ועדות - מבלבלים את האויב ואתה לא מבין מאיפה התקנות הגיעו. צריך להגן על נשים בהריון או בטיפולי פוריות וצריך שהתקנות יהיו כפופות לחוק עבודת הנשים הקיים. משרד העבודה והרווחה חייב להגן על נשים ולהפסיק את מתן האישור לפיטורים".
 
ח"כ עאידה תומא סלימאן היו"ר היוצאת הצטרפה לברכות ואמרה לח"כ פורר: אתה עומד מול אתגר לא רק כגבר אלה כיו"ר הוועדה. אני מקווה שתצליח להיכנס לרחשי ליבנו גם כמי שנלחמות יום יום למען הנשים. אתה פרלמנטר מצוין ואני מקווה שתקדם בוועדה את הנושאים החשובים לכולנו. כשישבתי בראשות הוועדה בכנסת ה-20 היו ח"כים גברים חברים בוועדה, כל ח"כ שלא מתעניין בדיוני הוועדה מפספס נושא שבונה שוויון בחברה. בוועדות רבות יש מאבקים על פוליטיקה ופה הדיונים הם על פני החברה הישראלית. חשוב להגיד - כל עוד הוועדה תפעל למען קידום שנשים שמופלות לרעה ועומדות מול חסמים מובנים ותעזור לאוכלוסיות הנשים – אנו נעזור כמה שאפשר".
 
ח"כ סלימאן הוסיפה: "בדיון המיוחד הזה אנו נוגעים בלב הבעיה - הנשים נכנסו למשבר הקורונה לא ממקום שוויוני. זה משבר שהתווסף למשבר – אנו רואים כי נשים עצמאיות סובלות מתנאים שמקשים עליהן במיוחד. הטיפול חסר ראייה מגדרית וקבוצות שונות בתוך הנשים לא זוכות לטיפול. מענקים לא עונים לנשים העצמאיות על המענה הבסיסי לקיום העסק. רבות התחילו את העסק רק באמצע 2019 ולכן לא זכו למענקים. צריך לטפל בבעיות שהיו לפני הקורונה והן רק העמיקו".
 
עו"ד חיה מנע יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בארגון לה"ב: "יש כ-171 אלף עצמאיות בישראל נכון ל-2018, פילוח התעסוקה מראה כי נשים עצמאיות עוסקות ברווחה וסעד בהיקף של 21 אחוז, 13 אחוז בתחומי החינוך לעומת הגברים שעוסקים יותר בשירותים מדעיים וטכניים. נשים עצמאיות נפגעו יותר בעקבות העיסוקים ודמי האבטלה שלהן נמוכים בעקבות שכר שנמוך יותר מגברים - אולי גם משום שהן עובדות פחות שעות כאימהות". עו"ד מנע הדגישה כי נשים מקבלות פחות הלוואות לעסקים עצמאיים מכיוון שהבנקים מקשיחים יותר עמדות כלפיהן. "בשגרה ובחירום הכנסה של נשים היא נמוכה יותר. כשיש מצב קשה הנשים נשארות יותר בבית. זה הפסד של כל המשק. זה גורם לפגיעה בשוויון מגדרי וזה צריך להיות אינטרס של כולנו למנוע אפליה כנגד נשים עצמאיות. אם אני מעסיקה כעצמאית שכירה שעוברת טיפולי פוריות אשלם לה כסף אבל כעצמאית אם אעבור טיפולי פוריות לא אקבל שום דבר. גם בדמי לידה יש פער בין נשים עצמאיות לשכירות וצריך שיהיו תוצאות אותן נראה גם בשטח כי הנושא בוער בנו".
 
 מאיר דוד מנהל אגף בכיר אכיפה מנהלית במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים: "בתקופת הקורונה אנו עסוקים בעיקר בבקשות להוצאת עובדים מוגנים לפיטורים ולחל"ת. מאז תחילת המשבר קיבלנו 8800 בקשות להוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום. רובן המכריע בקשות שאושרו לאור סגירת מקומות העבודה. לאחר החזרה לשגרה קיבלנו עוד 1300 בקשות להארכת חל"ת. כל בקשה נבחנת לעומק, אין מתן היתר אוטומטי. אנו מנסים לזהות כל ניסיון לרכב על הגל ולהוציא עובדים מוגנים. אנו עוסקים רק בשכירים. נכון להיום מתחילת השנה הוגשו 1050 בקשות לפיטורים דבר שהכפיל את עצמו מהתקופה המקבילה בשנה הקודמת. 151 בקשות סגרנו בשל הריון או חופשת לידה. 533 בקשות סיימנו לטפל בהם ונתנו 423 היתרי פיטורים - רוב ההיתרים לפיטורים ניתנו לעסקים שנסגרו לגמרי. סירבנו ל-90 בקשות שהיו קשורות להריון או עסק שיכול להמשיך להתקיים ואולי רצה להפלות נשים. אנו מזהים עלייה לבקשות פיטורים של נשים שאמורות להיות מוגנות".
 
נתנאלה ברקלי מנהלת תחום בכירה מחקרי גמלאות במוסד לביטוח לאומי חשפה כי מהראשון במרץ עד תחילת יוני היו 911 אלף תביעות ומתוכן 55 אחוזים היו של נשים בגילאי 20-67. לגבי מקבלים בכל חודש מאי מתוך 808 אלף מקבלי אבטלה 56% היו נשים". ח"כ פורר השיב כי הסיפור הוא כפול: "יחס הנשים בעבודה הוא נמוך יותר ופחות נשים מועסקות אבל בדרישות העבודה אנחנו באחוזים שהם דרמטית יותר גבוהים".
 
ח"כ סונדוס סאלח: "המשבר כפי שאנו רואות פוגע בעיקר בנשים. הממשלה נותנת יד בזה להחלטות שלא נותנות הגנה לנשים כדוגמת המענק להחזרת עובדים". היו"ר פורר תמך בה ואף טען כי החוק שנותן שישה מיליארד במענקים הוא פשוט "חוק דפוק".
 
אלישב ממן יועץ לסמנכ"ל שומה וביקורת רשות המיסים: לגבי הפעימה הראשונה הוגשו עד היום 240 אלף פניות. 86 אלף מהן הן של נשים שזה 36 אחוזים. המענק הממוצע הוא 3363 ₪ לנשים ו-4069 למענק גבר. המענק הממוצע לכולם עמד על 3814 שקלים בפעימה הראשונה. בפעימה השנייה קיבלנו 364 אלף פניות ומתוכן 134 אלף פניות היו של נשים שזה 37% עם מענק ממוצע שעומד על 4044 שקלים לעומת 5944 מענק ממוצע לגברים". בפעימה השלישית בחלק הראשון לעסקים עד 300 אלף שקל הוגשו 228 אלף בקשות ומתוכן 95 אלף של נשים".
 
אלה אייל בר דוד מנהלת תחום בכיר תעסוקת מיעוטים במנהל ההסדרה והאכיפה אמרה כי המשבר פגע מידית בנשים. "ראינו ש-56 אחוז מהמפוטרות היו נשים. נשים ערביות, חרדיות, אימהות צעירות וחד הוריות. רואים נשים שנכנסו רק לאחרונה לשולי שוק העבודה והן יתקשו עוד יותר לחזור". בר דוד ציינה כי לא ניתן היה לפתוח את הקורסים להסבות מקצועיות משום שלא התקבל אפילו התקציב הבסיסי ובוודאי שלא ניתנו תוספות תקציב שכה נדרשות. "אם היה התקציב יכולנו לסייע לאלפי נשים בתקופה הזאת".
 
יו"ר הועדה עודד פורר סיכם את הדיון ואמר כי צריך תוספת תקציבית למשרד העבודה והרווחה של עשרות מיליונים כדי להחזיר נשים למעגל העבודה. "אני שמח על ההיענות של כה רבים להצטרף בהתראה כל כך קצרה לדיון באופן מידי. מספר הנושאים על סדר יומה של הוועדה הוא גדול. הוועדה תפנה במכתב ליו"ר הכנסת ולראשי הסיעות בבקשה לשלוח ח"כים לוועדה. כמובן שיש סיעות שאין בהם נשים כלל. לגבי סוגיית עוסק פטור למתן הקלה לנשים נפנה למנהל רשות המיסים וליו"ר ועידת הכספים אצלו. מבחינתנו נגבש תיקוני חקיקה קטנים שהם מאוד משמעותיים שנוכל להגיש אותם כתוכנית הוועדה.  אני רוצה שהבנות שלי יגדלו בחברה שאין תקרת זכוכית שחוסמת אותן. היעד שלי הוא שחקיקה שנוגעת לנשים תגיע לוועדה הזאת" .

 

תגובות

מומלצים