האם הקורונה יכולה לפעול ישירות על תאי המוח?

מעדויות חדשות שפורסמו בכתב העת Nature Neuroscience חוקרים אומרים כי ייתכן שתסמינים נשימתיים על-רקע הזיהום הנגיפי נובעים בין השאר מחדירה של הנגיף לאזורים במוח האחראיים לתפקודי נשימה ולא רק מפעילות הנגיף בריאות.

04.01.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
האם הקורונה יכולה לפעול ישירות על תאי המוח?


לפי עדויות חדשות, נגיף הקורונה יכול לחדור למוח ולפעול ישירות על תאי המוח, עם התפתחות דלקת עצבית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי COVID-19 מלווה במגוון תסמינים במערכת העצבים המרכזית, כולל אובדן חוש טעם וריח, כאבי ראש, בלבול, אירוע מוחי ודימום מוחי. הם כותבים כי הנגיף יכול לחדור למוח ע"י חציית מחסום דם-מוח, פעילות ישירה על מרכזי מוח האחראיים לתפקודים אחרים בגוף. לאור זאת, ייתכן כי תסמינים נשימתיים על-רקע הזיהום הנגיפי נובעים בין השאר מחדירה של הנגיף לאזורים במוח האחראיים לתפקודי נשימה ולא רק מפעילות הנגיף בריאות.

החוקרים ביקשו לבחון אם חלבון מסוים של הנגיף – S1, שהוא תת-יחידה של חלבון ה-Spike של הנגיף – יכול לחצות את מחסום דם-מוח או לחדור לאיברים כאשר מוזרק לעכברים.

מהנתונים עולה כי כאשר הוזרק לוריד חלבון S1 הוא פונה מהדם ועבר לרקמות באיברים רבים, כולל ריאות, טחול, כליות וכבד. באופן בולט במיוחד, הקליטה של החלבון הייתה מוגברת בכבד, רמז לכך שהחלבון מפונה מהדם בעיקר ע"י הכבד. בנוסף, הקליטה בריאות היא חשובה מאחר וזהו האתר בו חלק גדול מהשפעות הנגיף באות לידי ביטוי.

החוקרים מצאו כי חלבון S1 שהוזרק דרך הוריד פורק בתוך 30 דקות במוח העכברים, עדות לכך שהחלבון חודר את מחסום דם-מוח בשלמותו, אך בסופו של דבר מפורק ע"י המוח. יתרה מזאת, לאחר 30 דקות, למעלה ממחצית מחלבוני S1 חצו את דופן הקפילרות וחדרו באופן מלא לרקמת המוח וחללים אינטרסטיציאליים, כמו גם לאזורים אחרים.

לאחר מכן, החוקרים יצרו מצב דלקתי ע"י הזרקת ליפופוליסכריד ומצאו כי הדלקת הגבירה את קליטת S1 שהוזרק דרך הוריד, הן במוח והן בריאות.

הממצאים מעידים כי דלקת עשויה להגדיל את רעילות חלבוני S1 לרקמת הריאה עקב הגברת הקליטה באזור זה. יתרה מזאת, הדלקת גם עשויה להגביר את חדירת החלבונים לתוך המוח, ככל הנראה עקב הפרעה למחסום דם-מוח.

 

לידיעה במדסקייפ

 

תגובות

מומלצים