האם עודף פעילות של בלוטת התריס מסוכן ואיך מטפלים בזה?

בלוטת התריס זו הבלוטה הגדולה ביותר באזור הצוואר, צורתה כפרפר ותפקידה הוא לייצר הורמונים עבור תפקודן היעיל והמיטבי של מערכות הגוף השונות.

26.03.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
האם עודף פעילות של בלוטת התריס מסוכן ואיך מטפלים בזה?

 

היא אחראית על ייצורם של שני הורמונים: תירוקסין (T4) וטריודותירונין  .(T3)הורמונים אלו מועברים לרקמות הגוף דרך הדם ויש להם המון תפקידים:

  • הם מסייעים לתפקודם התקין של המוח, הלב, השרירים ואיברים נוספים בגוף.
  • הם מסייעים לגוף לשמור על טמפרטורה תקינה ולנצל את האנרגיה שלו נכון.

הכל טוב ויפה כאשר בלוטת התריס תקינה ומבצעת היטב את תפקידה. אולם ישנם מצבים בהם תפקודה משתבש והדבר משפיע גם על הגוף. כך למשל קורה בעת פעילות יתר של בלוטת התריס.

עודף פעילות של בלוטת התריס

יתר פעילות של בלוטת התריס נגרם כאשר יש עלייה בקצב חילוף החומרים של הגוף. עודף פעילותה, עלול לגרום לתסמינים כמו למשל הזעת יתר, עצבנות, דפיקות לב מואצות, נדודי שינה, רעדים קלים, חוסר סבילות לחום, ירידה במשקל (על אף תאבון מוגבר) ועייפות. לעיתים גם יופיעו כתמים מתחת לעיניים ונפיחות בצוואר כתוצאה מכך.

כיצד מטפלים?

הטיפול הקונבנציונלי ניתן בשלוש דרכים עיקריות, כאשר ההכרעה על סוג הטיפול נעשית תוך בחינת כל מקרה לגופו.

  • טיפול תרופתי – טיפול זה לרוב יהיה הטיפול הראשוני, הוא ניתן לתקופה של שנה לכל הפחות ומטרתו היא להשתלט על המחלה.
  • טיפול ביוד רדיואקטיבי – שיטת טיפול זו נחשבת למאוד נפוצה ויעילה כאשר היוד ניתן דרך הפה.
  • טיפול כירורגי – במידה ובלוטת התריס גדולה או שקיימת רגישות לתרופות, האפשרות הכירורגית תעמוד על הפרק והיא כוללת את כריתת בלוטת התריס.

הקפדה על תזונה נכונה ומאוזנת

כמעט בכל בעיה רפואית תהיה המלצה גורפת לניהול אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ומאוזנת. במצב של פעילות יתר, הגוף מגביר את הקצב של פירוק הרקמות כתוצאה מהאצה בתהליך חילוף החומרים. לכן תזונה מאוזנת ומותאמת יכולה לעשות פלאים ולמזער את התסמינים. במצבי עודף פעילות של בלוטת התריס מומלץ לצרוך מזונות בעלי מרכיבים גויטרוגנים שמעכבים את הפעילות של בלוטת התריס כמו למשל ברוקולי או כרוב. בנוסף יש לצרוך פחמימות מורכבות, חלבונים, פירות וירקות, וחומצות שומן מסוג אומגה שלוש.

תוספי תזונה, בהמלצת רופא כמובן

במקרים בהם ישנה פעילות יתר של בלוטת התריס נעשה מאמץ להוריד את הקצב ולעכב את עודף הפעילות באמצעות הטיפולים. עיכוב שכזה יכול לגרום למחסור של סידן בגוף. במידה וקיים מחסור של סידן בגוף, ניתן להשלים את החסר על ידי נטילת תוספי סידן. יש לזכור שסידן לא תמיד נספג בקלות בגוף ולכן קיימת חשיבות רבה לסוג תוסף הסידן שנבחר. הסידן האמורפי מבית דנסיטי בעל פי 2 יכולת ספיגה בגוף, לעומת סוגים אחרים, ולכן הבחירה בו תהיה אפשרות מעולה, לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.

 

תגובות

מומלצים