הנשמה של מכונות ההנשמה

הם מחכים לה כמו אויר לנשימה ולפעמים הם ממש לא יכולים בלעדיה. ציפי גאשי אחראית מכונות ההנשמה במרכז הרפואי כרמל רצה בין 100 מכונות הנשמה הפזורות בבית החולים, והיא וחבריה הטכנולוגים הרפואיים דואגים להנשמה ולטיפול נשימתי מסור בעשרות ומאות חולי קורונה, בחולים רגילים וקשים, ואפילו בתינוקות ופגים.

07.09.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הנשמה של מכונות ההנשמה

צילום אלי דדון

 

" הקורונה הגדילה את כמות החולים המונשמים בכל הארץ, ואנו עושים הכל כדי להעניק את הטיפול האיכותי והטוב ביותר לכל חולה ומאושפז בכרמל " אומרת אחראית ההנשמה מכרמל ציפי גאשי.

" כיום, בעידן הקורונה, המגיפה הביאה אותנו לחזית המלחמה, וקבעה בעצם סדר יום חדש, כאשר עבודת טכנולוג ההנשמה והמשמעות שלו במארג העבודה בבית החולים קיבלו תפנית ומשמעות גדולה וחשובה יותר ". כך מסבירה ציפי גאשי מי שמשמשת כטכנולוגית רפואית ואחראית מערך הנשמה והרדמה במרכז רפואי כרמל מקבוצת כללית.

" החשש מפני גל עצום של חולים קשים ומונשמים, גרם אצלנו בכרמל לרכש משמעותי של ציוד ומכשור נשימתי רב וחדש והעלה את עומס העבודה של צוות הטכנולוגים שבאופן יחסי לשאר הצוותים בבית החולים, הינו צוות קטן. אחד התפקידים החשובים שלנו אומרת ציפי, הוא להתמחות בהפעלת הטכנולוגיות המתקדמות, ושיטות ההנשמה המתוחכמות הקיימות במכונות ההנשמה ותומכי הנשימה, על בוריים, להדריך ולהטמיע את הידע אצל הצוותים הרפואיים לתפעול תקין ונכון של המכשיר, על מנת להפיק ממנו את התוצאה הרצויה לחולה. הכרת הטכנולוגיות ותכניות ההנשמה והדרכת הצוותים הרפואיים, קרבו את הטכנולוג הרפואי באופן משמעותי יותר לצוות הרפואי ".

מערך ההנשמה בכרמל כולל כ 100 מכונות הנשמה המיועדות להנשמת פגים ילדים ומבוגרים, בנוסף לכך מכשירי BIPAP CPAP NO HIGE FLOW. כמו-כן אחראים הטכנולוגים הרפואיים על טיפול ותחזוקה שוטפת של  מכשירי בלדגז, ומאות מערכות חמצן וסקשן, ומנשמים ידניים (אמבו), בכל רחבי בית החולים.

ציפי "בעבר, לפני עידן מגפת הקורונה, שגרת העבודה של טכנולוג הנשמה התנהלה כדבר מובן מאליו ומאחורי הקלעים, רבים לא היו מודעים לפעילות הענפה שלנו בבית החולים, ולמעורבות שלנו בתהליכים ובפעילויות רבות הקשורות לצרכים הרבים של החולים השונים בבית החולים. ועכשיו עם פרוץ הקורונה כולם כבר מכירים אותנו".

על הקורונה מספרת ציפי "השלב הראשון בקרב על הקורונה היה להדריך במהירות האפשרית צוות רב ככל האפשר מעדכנת ציפי. " לשם כך הכנתי מצגות, חומרי הדרכה ומכונות הנשמה להדגמות ותרגולים. הרכבנו צוות מוביל של מדריכים מסקטור האחיות , הרופאים וטכנולוגים רפואיים. אספנו טכנולוגים רפואיים  ממקצועות שונים ויצרנו צוות של "מתגברי הנשמה". גם טכנאי הרנטגן ששו והסכימו ללמוד כיצד מפעילים ומכינים מכונות הנשמה והצטרפו לקבוצה כדי לסייע במידת הצורך ".

"השלב השני היה לקחת חלק פעיל בטיפול בחולים. נוספו לנו חולים קשים ומורכבים שדרשו תשומת לב מרבית, לשם כך היה צורך כמובן להיכנס פנימה לתוך אגף הקורונה. דבר זה לווה בחשש ראשוני שמא נחשף גם אנחנו לווירוס, אבל כמובן שלא היה היסוס ומיד התמגנו נערכנו ונכנסנו למחלקה בכל פעם שצריך ".

" שלב ההתמגנות התגלה כדבר מורכב ומעיק, מספרת על ההרגשה במיגון ציפי גאשי. "קשה לתאר את התחושה המתרחשת בגוף כאשר מתחילים להרגיש כיצד הגוף נעטף בשכבות הגנה אטומות, חום הגוף מתחיל לעלות, הנשימה נהיית כבדה הרגשת עקצוץ מתפשטת בכל הגוף, והמשקף מול העיניים מתמלא אדים ".

" בתחושה ראשונה בא לי לקרוע את בגדי המיגון, ולברוח משם", מספרת בהתרגשות ציפי. "    אבל אז אני מתחילה לנשום עמוק ולאט להירגע ולהתרגל לתחושות. הצוות האדיר של היחידה למניעת זיהומים תורם מאוד לתחושת הביטחון, ואז אני נכנסת.

כמו בריחוף אני נכנסת, מביטה על האנשים המבודדים באגף וניגשת אליהם, סתם כך, רק לשאול מה נשמע, ואם הם צריכים משהו. הצוות הסיעודי עובד מאוד קשה בתוך האגף וכל יד שמושטת ולו בדבר הכי קטן מאוד עוזרת להם, והחולים מיד שמחים שיש עוד מישהו שמתעניין בהם ומעניק להם תשומת לב."

"החולים המונשמים מהווים אתגר מאוד גדול, וכל הצלחה לגמול חולה ממכונת הנשמה או למנוע ממנו להיות מונשם מלווה בסיפוק גדול ובתחושה של שליחות. אני כטכנולוגית רפואית מרגישה שותפה לתהליך הטיפול בחולה המורכב, ומרגישה שאני תורמת מהיכולת שלי ומהידע שלי להצלחה בטיפול", אומרת ציפי .

ציפי שייכת למה שמכונה "דור המייסדים" של ההנשמה בישראל, והיא זוכרת איך הכול התחיל. " כמו כל דבר חדש הכול התחיל בקטן" , מספרת ציפי, "בשנת 1986 התחלתי לעבוד במרכז רפואי קפלן שברחובות כטכנאית הנשמה יחידה על כל בית החולים. האתגר היה מאוד גדול. היה צורך להקים את המערך כמעט מאפס, ללמוד ולהכיר את מכונות ההנשמה, את שיטות ההנשמה תחזוקה שוטפת ותקלות, ולהתחיל לקבוע סדר יום, נהלים והנחיות, כל זאת באופן כמעט עצמאי לגמרי אבל אני אוהבת אתגרים ונהניתי מהאתגר ".

בשנת 1994 הגיעה ציפי לעבוד במרכז רפואי כרמל כטכנאית הנשמה, ומאז היא כאן.

" התפתחות מרשימה בטכנולוגיות חדישות ובשיטות ההנשמה המתוחכמות, הביאה לכך שעבודת טכנולוג ההנשמה התפתחה והתרחבה במשך השנים, ועברה מהפך" , אומרת ציפי. " הידע והיכולת של הצוות הרפואי לתת מענה לצרכים של החולים המורכבים עלתה, מה שהביא לעלייה דרמתית בכמות המונשמים ומכונות ההנשמה ותומכי הנשימה למיניהם.

דבר זה מצריך צוות גדול יותר, ומיומנויות מאוד גבוהות, תוך הבנה מעמיקה של עבודת המנשמים. אני תקווה מסכמת ציפי, "שהמודעות לעבודת הטכנולוגים הרפואיים בכלל, וטכנולוגי ההנשמה בפרט תעלה ואנו נתפוס מקום משמעותי יותר כחלק בלתי נפרד מהטיפול בחולה ".

ציפי גאשי בת 58 תושבת יוקנעם נשואה לאריאל ואימא אוהבת ל 3 ילדים. 

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים