הקשר בין טרשת נפוצה ותזונה

כיום עדיין לא ידוע מה גורם לטרשת נפוצה, אבל חלק מהחוקרים והרופאים מעריכים שכנראה יש קשר לתזונה, במחקר של ד"ר איילת עומר ערמון, נמצאו הבדלים מעניינים וחשובים בין חולים לבריאים במרכיבי תזונה שונים כמו שומנים, מינרלים וויטמינים.

26.02.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הקשר בין טרשת נפוצה ותזונה

 

תוצאות המחקר של ד"ר איילת עומר ערמון, שנערך במרכז רפואי זיו בנושא "הקשר בין טרשת נפוצה ותזונה" 

המחקר הוא תוצאה של שיתוף פעולה מוצלח בין מכון המחקר של זיו בניהולה של ד"ר הדר נוימן, מחלקת נוירולוגיה ומרפאת טרשת נפוצה בניהולו של ד"ר ראדי שאהין.

למחקר היו שותפים נוספים ביניהם התזונאית חן ולדמן (במסגרת תזה לתואר שני בתזונה, מכללת תל חי), ד"ר נעים סמעאן (במסגרת מדעי יסוד) ופרופ' ואן שאקי (קרדיולוג מגרמניה). המחקר מומן בעזרת מענק מחקר שהתקבל מהמדען הראשי של משרד הבריאות.

מה זה טרשת נפוצה? 
טרשת נפוצה היא מחלה כרונית של מערכת העצבים המרכזית. מערכת זו אחראית לטיפול בכל המידע הרב שנקלט מהסביבה החיצונית ומהסביבה הפנימית של גופנו על מנת לספק לנו יכולת תפקודית. כל דבר שאנו חשים ועושים כרוך בפעילות מורכבת של מערכת העצבים המרכזית.

טרשת נפוצה מאופיינת בפגיעה בשכבת המיאלין אשר מורכבת מאחוז גבוה של שומנים וכך עוטפת, מגנה ומבודדת את תאי העצב

משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת של העצבים להעביר מידע. המחלה מופיעה לרוב בין הגילאים 20-40 שנים ותוקפת יותר נשים מאשר גברים. 

איך מאבחנים טרשת נפוצה? 
אבחון טרשת נפוצה הינו מורכב משום שאין בדיקת מעבדה שיכולה לזהות את המחלה באופן חד-משמעי. בנוסף, הביטוי הקליני והתסמינים משתנים מחולה לחולה בהתאם למיקום הפגיעה. האבחנה של טרשת נפוצה דורשת הערכה קלינית של נוירולוג והדמיה מגנטית MRI.

המחלה, למרות שמה, לא נפוצה מאוד כך שבארץ מעריכים שיש כ-6,000 מאובחנים. מה שכן נפוץ במחלה הוא מספר מוקדי הדלקת במוח אשר ניתן לראות בהדמיה. 

הצורה הנפוצה ביותר של המחלה היא "התקפים והפוגות", הכוללת תקופות של התפרצות של התסמינים (תקופות התקף) ותקופות של רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של התסמינים (תקופות ההפוגה). 

כשההתקף חולף, לגוף יכולת לשקם את עצמו, אבל השכבה השומנית החדשה שנוצרת הינה דקה יותר מזו שנפגעה ולכן גם רגישה יותר לפגיעות עתידיות. במקביל, מערכת העצבים המרכזית בעלת יכולת פיצוי במסלולים אחרים וכך לעיתים הפגיעה משתקמת.

לא ניתן לדעת מתי ובאיזו תדירות ועוצמה המאובחן יקבל התקף, ולכן מרבית המאובחנים חיים עם חשש ממה שעלול לקרות מחר. בממוצע, המאובחנים יחוו התקף פעם או פעמיים בשנה, כאשר משך ההתקף יכול להיות מספר ימים, מספר שבועות ואף מספר חודשים.

איך מטפלים בטרשת נפוצה? 
כיום, עוד לא נמצאה תרופה המובילה להחלמה של טרשת נפוצה, אבל ישנן מספר תרופות שיכולות לשפר את התסמינים ולהאט את התקדמותה של המחלה. פעילות ספורטיבית וטיפולים כמו פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת מעודדים יכולות אלה של המוח ובכך יכולים לזרז את השיקום ואת החזרה לתפקוד.

מהם הגורמים לטרשת נפוצה? 
כיום עדיין לא ידוע מה גורם לטרשת נפוצה, אבל חלק מהחוקרים והרופאים מעריכים שכנראה יש קשר לתזונה. תפקיד התזונה או מרכיביה במחלה אינו ברור עדיין. תזונה יכולה לספק לגוף שומנים (החשובים לבניית שכבת המיאלין), מינרלים וויטמינים החשובים לפעילות תקינה של הגוף ותאי העצב.

במחקר הזה החוקרים למדו על התזונה בעזרת בדיקות מיוחדות של מרכיבי הדם השונים ושאלוני תזונה. גייסו למחקר 146 מתנדבים, מתוכם מאובחנים עם טרשת נפוצה ובריאים, כביקורת. 

כל משתתף תרם דם ומילא שאלונים לגבי נתוני צריכת מזון בעזרת תזונאית. בדיקות דם רגילות ובדיקות ייחודיות הבודקות הרכב שומנים בממברנות של תאים נעשו במכון המחקר של "זיו" ובמעבדה בגרמניה. 

תוצאות
במחקר נמצאו הבדלים מעניינים וחשובים בין חולים לבריאים במרכיבי תזונה שונים כמו שומנים, מינרלים וויטמינים. בקרב החולים שהשתתפו במחקר צריכת המזון הכללית הייתה נמוכה יותר, כמו גם המגוון התזונתי.

בנוסף, נמדדו בקרב החולים פחות ויטמינים ומינרלים חיוניים, לדוגמא ברזל. הבדלים נמצאו גם בבדיקות דם וגם בהתאם לשאלוני הצריכה. אחת התוצאות המעניינות שמצאנו, הייתה ריכוז גבוה של חומצת שומן הנקראת פאלמטית מדם של חולי טרשת נפוצה.

ניתן למצוא אותה במאכלים שמקורם מהצומח והחי כגון שמן דקלים, חמאה, חלב ובשר. לעומת זאת, שומנים אחרים (ארוכים יותר), ברזל, ומספר ויטמינים מקבוצת B נמצאו בריכוז נמוך אצל החולים ואולי זה יכול להיות מדד לחוסר תזונתי אצל חולים בטרשת נפוצה.

תוצאות המחקר עזרו להבין את ההבדלים התזונתיים ומכאן להצביע על מגוון מרכיבי תזונה העשויים להיות קשורים לטרשת נפוצה. בכדי להגיע להמלצות טיפוליות, ישנו צורך במחקר המשך שיבדוק התערבות של המרכיבים החסרים שנמצאו.

מטרת העל היא לבנות התערבות תזונתית מותאמת אישית לכל חולה.

 

תגובות

מומלצים