חסר ברזל בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית ותמותה

בקרב מבוגרים בגיל העמידה, חסר אבסולוטי ופונקציונאלי של ברזל מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת לב כלילית, כאשר חסר ברזל פונקציונאלי מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, 5.4% מכלל מקרי התמותה, 11.7%מכלל מקרי התמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם ו-10.7% מאירועי מחלת לב כלילית יוחסו לחסר ברזל פונקציונאלי.

11.10.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
חסר ברזל בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית ותמותה

 

כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר ברזל אבסולוטי מהווה את ההגדרה המסורתית של חסר ברזל, אך זו מפספסת את הברזל בדם. חסר ברזל פונקציונאלי מהווה הגדרה מדויקת יותר מאחר וזו כוללת את שני המדדים ומזהה את אלו עם מאגרים מספקים אך ללא כמות ברזל מספקת בזרם הדם בכדי לאפשר תפקוד תקין של הגוף.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 12,164 משתתפים (גיל חציוני של 59 שנים, 45% גברים) משלושה מדגמים אירופאים. חסר ברזל אבסולוטי הוגדר בנוכחות ריכוז פריטין נמוך מ-100 גרם/ליטר וחסר ברזל אבסולוטי חמור הוגדר בנוכחות ריכוז פריטין נמוך מ-30 גרם/ליטר. חסר ברזל פונקציונאלי הוגדר בנוכחות ריכוז פריטין נמוך מ-100 גרם/ליטר או פריטין בטווח 100-299 גרם/ליטר עם רוויון טרנספרין נמוך מ-20%.

 

מהנתונים עולה כי 60% מהמשתתפים במחקר סבלו מחסר ברזל אבסולוטי, כאשר ב-16.4% תועד חסר חמור וחסר ברזל פונקציונאלי תועד ב-64.3% מהמשתתפים במחקר. לאורך חציון מעקב של 13.3 שנים, 18.2% מהנבדקים הלכו לעולמם, כאשר ב-4.7% מהמקרים הגורם לתמותה היה מחלה קרדיווסקולארית.

 

לאחר תקנון לערפלנים שונים, לא תועד קשר בין חסר ברזל אבסולוטי ובין תמותה מכל-סיבה או תמותה קרדיווסקולארית, אך חסר ברזל אבסולוטי לווה בעליה של 20% בסיכון להתפתחות מחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.2, P=0.01). בנוסף, לא זוהה קשר בין חסר ברזל אבסולוטי חמור ובין תמותה קרדיווסקולארית, התפתחות מחלות לב וכלי דם, או היארעות אירועים מוחיים, אך תוארה עליה משמעותית של 28% בסיכון לתמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.28, p<0.001).

 

חסר ברזל פונקציונאלי לווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.24, p<0.01), תמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 1.26, p = 0.03) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.12, p= 0.03). עם זאת, לא תואר קשר בין היארעות אירוע מוחי ובין חסר ברזל פונקציונאלי.

 

בכלל המדגים, 5.4% מכלל מקרי התמותה, 11.7%מכלל מקרי התמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם ו-10.7% מאירועי מחלת לב כלילית יוחסו לחסר ברזל פונקציונאלי.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את הקשרים הללו באוכלוסיות צעירות יותר. במידה ומחקרים נוספים יאשרו תוצאות אלו, אזי הצעד הבא יהיה להשלים מחקר אקראי לבחינת ההשפעה של טיפול בחסר ברזל על התוצאות באוכלוסיה הכללית.

 

לידיעה ב-Healio

 

 

תגובות

מומלצים