להעלות את המודעות לעולם הוירטואלי בקרב בני נוער

לרגל החודש הלאומי להגנה על ילדים ברשת, קיים מוזיאון מורשת בתי המשפט שתי הרצאות שופטים בזום עם בני נוער בנושא הסכנות ברשתות החברתיות, שתי שופטות מהעליון והשלום דיברו על האפשרויות והסכנות ברשתות החברתית וענו על שאלותיהם של בני הנוער

24.02.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
להעלות את המודעות לעולם הוירטואלי בקרב בני נוער

 

לרגל החודש הלאומי להגנה על ילדים ברשת התקיימו לאחרונה ביוזמת מוזיאון מורשת בתי המשפט שתי הרצאות של שופטות בפני בני נוער באמצעות הזום. מטרת ההרצאות נועדה להעלות את המודעות בקרב בני נוער, ילדים והורים לעולם התוכן במרחב הווירטואלי ולאפשרויות הקיימות בו יחד עם הצורך בשימוש אחראי, מוסרי, חוקי וערכי בזירה הזו.

במסגרת זו פגשו מאות בני נוער החברים במועצת התלמידים הארצית ובמחוז מרכז את שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק-ארז ושופטת בית משפט השלום לנוער ליזי פרוינד באמצעות ה"זום", כחלק משיתוף פעולה עם "מינהל חברה ונוער".

במפגשים שוחחו השופטות על האפשרויות והסכנות ברשתות החברתית, ענו על שאלותיהם של בני הנוער, והתייחסו הן לעבירות ששייכות כולן לעולם הווירטואלי והן לעבירות שכוללות "חציית גבולות" ממנו אל העולם הממשי (תוך פגיעה בילדים שהקשר עמם נוצר תחילה באינטרנט).

השופטת דפנה ברק-ארז עמדה על המאפיינים המיוחדים של עבירות מין המבוצעות במרחב הווירטואלי בשל הפער בין תחושת המוגנות של הילדים ובני הנוער הנמצאים בביתם לבין הקלות היחסית שבה הם עלולים להיפגע, במעבר בין ניהול שיחה תמימה לבין ביצוע עבירות חמורות. כמו כן השופטת ברק-ארז התייחסה למתח בין הרצון לשמור על פרטיותם של ילדים לבין הצורך בפיקוח והשגחה עליהם מצד ההורים, וכן להתפתחות המתמדת של דפוסי פגיעה חדשים (כדוגמת הפצת סרטונים ברשת). השופטת ברק-ארז הוסיפה כי מעבר להיבטים המשפטיים, על כל אחד ואחת מאיתנו לזכור באופן אישי שבצד השני של הרשת המקוונת נמצאים אנשים אמיתיים שעלולים להיפגע.

השופטת ליזי פרוינד ציינה בשיחתה עם התלמידים כי מדובר בתופעה הולכת ומתרחבת החוסה תחת מעטה אנונימיות ותחושות שגויות של "אומץ" לבצע מעשים או להסתבך בכאלה – שלא היו מעזים לעשות ללא ריחוק שיוצר המסך מן המציאות. בימים אלה בהם הרוב המכריע של הקשרים מתקיים באופן וירטואלי, הרשת החברתית הפכה להיות "מדורת השבט" - כולם נמצאים בה - ובדיוק כמו מדורה הרשת יכולה להיות מקום חיובי וטוב לחמם ולקרב בין בני נוער ואנשים, אך מצד שני בשימוש לא זהיר או לא הוגן ומוסרי יכולות להיגרם "כוויות" ממדורה זו בעלות השלכות להמשך חייהם – הן של הפוגע והן של הנפגע. ומכאן קיימת חשיבות גבוהה לאחריות האישית שמגלה כל אחד ואחד. השופטת קראה לבני הנוער לא לקחת בכך חלק והסבירה כי יש להתלונן במקרה שרואים כי מתבצע חרם כלפי חבר או אף כלפיהם באופן אישי.

 

תגובות

מומלצים