למה הרופאים נזהרים בעניין מתן קנאביס רפואי?

השימוש בקנביס לצרכים רפואיים הולך וגדל באופן דרמטי, בישראל יש כיום כ- 50,000 מטופלים בעלי רישיון לקנביס רפואי, חלק מהשיקולים של רופאים האם להמליץ על מתן קנאביס רפואי אינם נובעים ממניעים רפואיים והם קשורים לנורמות ועמדות כלליות לגבי השימוש בסמים.

03.09.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
למה הרופאים נזהרים בעניין מתן קנאביס רפואי?

גורמים חברתיים הם חלק מהשיקולים של רופאים בעת ההחלטה למתן המלצה על שימוש בקנביס רפואי

כך עולה ממחקר חדש שנערך בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה

 "ניתן היה לחשוב שרק שיקולים רפואיים יעמדו בבסיס ההחלטה של רופאים כשהם מחליטים לאשר או לא לאשר מתן של קנביס רפואי, אולם במחקר שלנו ראינו שגורמים חברתיים כמו חששות משימוש לרעה בקנביס או התפיסה כי קנאביס מזוהה עם מסוממים ועבריינים השפיעו גם הם על ההחלטה הסופית של הרופאים", אמר ד"ר יובל זולוטוב מעורכי המחקר.

מדיניות הקשורה לקנביס רפואי עוברת בשנים האחרונות שינויים רבים הן בישראל והן בעולם, והשימוש בקנביס לצרכים רפואיים הולך וגדל באופן דרמטי. הערכה היא כי בישראל יש כיום כ- 50,000 מטופלים בעלי רישיון לקנביס רפואי. שתי הקבוצות העיקריות של מטופלים מורשים הם חולי סרטן ואנשים הסובלים מכאב כרוני. לדברי החוקרים, מעט מאוד ידוע בספרות המקצועית על הגורמים שמשפיעים על הרופאים לשלב טיפול בקנביס רפואי בפרקטיקה שלהם. במחקר הנוכחי, אשר פורסם בכתב העת Journal of Pain and Symptom Management, ביקשו ד"ר זולוטוב וד"ר שרון שניטמן מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה יחד, עם ד"ר סימון וולפסון מבית הספר לרפואה בטכניון והקריה הרפואית רמב"ם, לבדוק את תפישותיהם של הרופאים בנושא ואת הגורמים העומדים בבסיס החלטתם בנוגע להמלצה על קנביס רפואי.

 במחקר השתתפו 247 רופאים, מתוכם: 80 אונקולוגים, 69 מומחים ברפואת כאב, ו- 98 רופאי משפחה. המשתתפים מילאו שאלונים אשר בדקו עמדות, נורמות, תפישות שליטה והערכה עצמית של ידע. בנוסף, מדדו החוקרים את כוונות הרופאים המשתתפים במחקר להמליץ על קנביס רפואי עבור שני תיאורי מקרה רפואיים מתוקפים: האחד של חולה סרטן והשני של חולה בכאב כרוני.

מתוצאות המחקר עולה כי גם גורמים חברתיים, שאינם קשורים לשאלה האם השימוש בקנביס עשוי לסייע מבחינה רפואית למטופל, משפיעים על חלק מהרופאים כשהם מחליטים האם לתת קנאביס רפואי כחלק מהטיפול. כך למשל אמרו הרופאים כי המלצה על קנביס רפואי עלולה לחשוף אותם לאלימות או לאינטראקציות אגרסיביות עם מטופלים. חלק מהרופאים מביעים חששות משימוש לרעה בקנביס, ומזליגה של קנביס רפואי לשוק השחור וחלקם אף רואים בו כסם מסוכן המזוהה עם מסוממים ועבריינים.

עוד עולה מהמחקר, כי הכוונות להמלצה על קנביס רפואי לחולה אונקולוגי היו גבוהות ב 14 אחוזים (בממוצע) מכוונות להמלצה על קנביס רפואי לחולה כאב כרוני. "ייתכן וקנביס רפואי הוא שנוי במחלוקת גדולה יותר כטיפול בכאב כרוני לעומת טיפול תומך בתחום האונקולוגי - וזאת על אף ששתי ההתוויות מוכרות ומאושרות על ידי משרד הבריאות ועל אף שקיימות עדויות מדעיות התומכות בשימוש בקנביס רפואי עבור שתי ההתוויות", אמר ד"ר זולוטוב.

"בימים אלה משרד הבריאות עובד על הטמעת שינויים במדיניות הקשורה לקנביס רפואי, ותחום זה משתנה במדינות רבות ברחבי העולם. מודעות גדולה יותר לתפישותיהם ועמדותיהם של רופאים וכן מודעות גדולה יותר לגורמים המשפיעים על כוונותיהם להמליץ על קנביס רפואי הם הכרחיים לעיצוב המדיניות המשתנה של תחום זה. ללא הבנה מעמיקה שכזו, יישום אפקטיבי של המדיניות מוטל בספק" סיכמו החוקרים.

 

תגובות

מומלצים