מנסים לצמצם תופעת דריסת חיות הבר

בחמש השנים האחרונות תועדו ודווחו למעלה מ-1,800 מקרי דריסות חיות בר רק בכבישי רמת הגולן, כאשר ברור לכל שסך המקרים הוא גדול בהרבה, מאחר וחלקם אם לא רובם , לא מאותרים או מדווחים.

26.03.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מנסים לצמצם תופעת דריסת חיות הבר

 

יוזמה חדשה של רשות הטבע והגנים והמועצה האזורית גולן תנסה לצמצם את מקרי דריסת חיות הבר באזור הגולן

בין חיות הבר שמשלמות את המחיר מיני יונקים כגון תנים, קיפודים, צבאים, זאבים ועוד ומיני זוחלים ודו חיים. על רקע זה רשות הטבע והגנים והמועצה האזורית גולן משיקות יחדיו מהלך הסברה חדש שמטרתו להסב את תשומת הלב של הנוהגים בכבישים בגולן להימצאות חיות הבר באזור לצד כללי בטיחות חשובים, שמטרתם למנוע את הפגיעה בחיות הבר ובמקביל כמובן לשפר את בטיחות הנסיעה למען הנהגים ויושבי הרכב.

לדברי  מזי מגנאג'י מוסקוביץ, מנהלת אגף ההסברה ברשות הטבע והגנים: "בגולן שטחי בר נרחבים שהם ביתם הטבעי של מגוון חיות בר, חלקן בסכנת הכחדה. מרחבים אלו נחצים על ידי כבישים ובשל כך נוצרים מפגשים לא רצויים בין תנועת רכבים גדולה לחיות הבר המשוטטות בשטחים הפתוחים בחיפוש אחר מזון, מים ומחסה. אלו, כפי שהמספרים מעידים, מסתיימים לא אחת בהתנגשות של רכבים בחיות הבר, דבר המוביל לפציעה חמורה של חיית הבר ואף למותה וכמובן מסכן את יושבי הרכב. ערנות ותשומת לב מצד הנהגים לאפשרות מפגש עם חיית הבר על הכביש עצמו היא הכרחית והקפדה על מספר כללים כגון נהיגה זהירה ואיטית יותר בכבישים המפותלים יכולה לצמצם משמעותית ואף למנוע את מקרי הפגיעה".

לדברי חיים רוקח, ראש מועצה אזורית גולן: "מהלך ההסברה המשותף עם רשות הטבע והגנים נולד בעקבות הגידול במספר המטיילים בגולן בשנה האחרונה, במיוחד בתקופות שלאחר הסגרים. המטיילים, שרובם המכריע מגיע להתארח בגולן, אינם מכירים היטב את מאפייני הטבע והדרכים בגולן. חלקם אינו מודע להימצאות אפשרית של חיות הבר בסמיכות לכבישים בשל העובדה שהכבישים חוצים שיטחי מחייה רבים של אותם בעלי חיים. מצב זה מוביל למקרי דריסות או כמעט דריסות שאף הן מסוכנות. מטרת מהלך ההסברה המשותפת - להאיר את עיני המטיילים על הגעתם לאזור מיוחד, יפה ועשיר בערכי טבע. אזורים כמו הגולן דורשים נהיגה תוך תשומת לב ל"משתמשי הדרך האחרים"-בגולן הם לעיתים תכופות בעלי חיים".

מהלך ההסברה יושק החל מחודש אפריל בערוצים הדיגיטליים של רשות הטבע והגנים והמועצה האזורית גולן ובאמצעי הסברה נוספים בשטחים הפתוחים בגולן. במסגרתו הציבור גם מתבקש לדווח על כל חיית בר פצועה ישירות למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639* על מנת שניתן יהיה להעניק לה טיפול מציל חיים ולפנותה במידת הצורך לבית החולים לחיות הבר.

בתוך כך, רשות הטבע והגנים והמועצה האזורית משיקות יחד גם את עשרת הדיברות לטיול בטוח ובלתי נשכח ברמת הגולן תחת הסלוגן "בגולן התנהג כגולני". אלו קוראים למטיילים להקפיד על כללי טיול חשובים על מנת שהטיול בגולן יהיה מהנה, בטוח, ישמור על הטבע וגם ימנע פגיעה בשטחים ובעבודת החקלאים, המאפיינת אף היא את אזור הגולן היפה והמיוחד.

להלן עשרת הדיברות "בגולן התנהג כגולני"

1.לטייל, לחוות, לאכול, לישון: סוד התכנון המקדים
לפני שתצאו לדרך קחו לעצמכם זמן איכות משפחתי ובנו יחד תוכנית טיול מנצחת. כל מה שאתם צריכים לדעת נמצא באתר "תיירות גולן": tourgolan.org.il, ובכל הקשור למסלולי טיול בגנים הלאומיים ובשמורות הטבע תוכלו להתייעץ עם מוקד המידע של רשות הטבע והגנים במספר 3639*. 

2. הטיול שלכם – הבית והפרנסה שלנו 
הישארו על שבילי הטיול המסומנים ואל תיכנסו אל החלקות ואל תקטפו מן הפירות של חקלאי האזור. הימנעו מלינת שטח באזורים פרטיים, ביישובים, על מדשאות, וכדומה. יש אינספור מקומות ללינה, לפיקניק ולטיולים והם המקומות הנכונים והבטוחים לשהיית לילה בטיול שלכם. 

3.סוגרים את השער: הבקר נשאר בשטח שלו 
הפרות והסוסים הם חלק מנוף הגולן. לעיתים שטחי הרעייה ומסלולי הטיול חופפים זה את זה, והכניסה אליהם היא דרך שערי ברזל. פתחתם שער? נכנסתם? אל תשכחו לסגור אותו אחריכם. גם אל תחתכו גדרות. שערים פתוחים וגדרות חתוכים מפנים דרך לחיות המרעה לצאת אל הכביש. דבר שעשוי להיות קטלני להם ולבני אדם. 

4. אפס פסולת בגולן 
לא בכל מקום תמצאו פחי אשפה. אנא קחו את הפסולת עימכם. הפסולת פוגעת בנוף ובהנאה מהטיול וגורמת נזק לבעלי החיים. 
כדאי לדעת: גם שאריות מזון שנראות לנו תמימות, כגון ירקות או פירות, עלולות לגרום פגיעה קשה בחיות בר ואף למוות. והכי חשוב: אין להאכיל חיות בר בשום מקום ובשום מצב.

5. זהירות: חיות בר חוצות
בגולן שטחי בר נרחבים וכבישים חוצים אותם. חיות הבר נעות במרחב בחיפוש אחר מים, מזון והגנה, ולעיתים קרובות חוצות כבישים ועלולות להיהרג בהתנגשות עם כלי רכב. התנגשות עם חיית בר מסכנת גם אתכם, לכן הקפידו על נהיגה זהירה – למענכם, למען נהגים אחרים ולמען בעלי החיים. 

6. למען הטבע, למען עצמכם: לא יורדים משבילים מסומנים
ההליכה ברגל והתנועה ברכב מותרות בשבילים המסומנים בלבד. כך תגיעו בבטחה אל פינות החמד היפות ביותר במסלול. ירידה מהשביל מסכנת את בטיחותכם ופוגעת פגיעה קשה בערכי טבע ונוף. 

7. זהירות – מוקשים!
במקומות רבים בגולן משתרעים שדות מוקשים ישנים, חלקם לצד מסלולי טיול פופולריים. לכן בשום אופן אין לרדת משבילים מסומנים ולחצות גדרות שמקיפים שדות מוקשים. הגדרות מסומנים בשלטי אזהרה (שלט צהוב ובו משולש אדום) ואין להתקרב אליהם. 
במהלך הטיול נתקלתם בחפץ לא מזוהה, לא מוכר או מעורר חשד? אל תגעו בו בשום אופן, הוא עלול להיות שריד של מוקש.

8. כללי טיול בטוח: לשנן, להפנים, ליהנות 
התכוננו מראש והגיעו עם מפה, מים, ציוד, לבוש מתאים ובשעות האור. שימו לב לשילוט, אל תטפסו על עתיקות, אל תקטפו פרחי בר ואל תפגעו בטבע המרהיב שבו אתם מטיילים. יש לכם שאלה? דברו עם תורני מוקד המידע של רשות הטבע בגנים בטל 3639* או התייעצו עם פקחי הרשות שתפגשו בשטח. 

9. נתקלתם בחיית בר במצוקה? דברו איתנו
אל תנסו לסייע לה בעצמכם ואל תאספו אותה על דעת עצמכם בשום אופן. פנו למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*. דברו איתנו גם אם מצאתם פגרים בשטח או מפגעים אחרים. אנו נדע כיצד לפעול במהירות וביעילות.

10. תהנו, צלמו, תייגו, חזרו

את כל אלה אתם יודעים לעשות הכי טוב מכולם. טיול מהנה!
 

פורטל הכרמל

צילום רשות הטבע והגנים

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים