מצב בני הנוער בסיכון

אלימות מינית בקרב בני נוער וצעירים היא תופעה שמחמירה ומתפשטת בחברה, 4 מכל 5 בני נוער סבלו מאלימות מינית, שימוש נרחב בסמים, 1 מכל 4 בני נוער משתמש בסמים, בפריפריה המצה חמור 1מכל 2 משתמש בסמים, 1 מכל 5 בני נוער סבל מאלימות.

27.05.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מצב בני הנוער בסיכון

 

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, קיבל לידיו את הדו"ח השנתי של עמותת עלם, הפועלת למען בני נוער במצבי סיכון ומצוקה, לשנת 2018. את הדו"ח הגישה לנשיא נשיאת עמותת עלם נאוה ברק. עוד השתתפו באירוע יו"ר העמותה שלמה ינאי, מנכ"לית העמותה, ענבל דור קרבל, מתנדבי העמותה ובני נוער המקבלים סיוע מהעמותה.

נתוני הדו"ח השנתי של עלם מתבססים על מידע שנאסף מיותר מ-21 אלף בני נוער, להם סייעה העמותה במהלך השנה, ומציג נתונים עדכניים לגבי מצבם של בני הנוער עמם נפגשו העובדים והמתנדבים. יש לציין, שהשנה פנו יותר בני נוער בגילאים צעירים לעמותת עלם וקיבלו מענה למגוון מצוקות ומצבי סיכון. 

במהלך המפגש סיפרו את סיפורן ליאת ורות, בוגרות מרכזי העמותה ברחבי הארץ אשר על אף הקשיים הרבים וסיפור חייהן הקשה, הצליחו לפעול להגשמת חלומותיהן ולהגיע להישגים רבים. 

רות גדלה בצפת למשפחה חרדית ועזבה את הבית בגיל 13. אט אט מצאה את דרכה לסמים אך במרכז "הפוך על הפוך" של עלם ראתה מקום תומך ומייעץ. לאחר תקופה נוספת ברחוב, בגיל 18 חזרה רות בשנית למרכז, שם פגשה את נסיה אשר אותה היא מתארת כאמא מדהימה שסייעה לה רבות בהליך הטיפולי והשיקומי. רות זכתה לסגור מעגל ולשרת במסגרת שירות לאומי באותו המרכז, וכיום חולמת ללמוד עבודה סוציאלית ומשפטים במטרה לעזור לנוער הנמצא כיום במצב בו היתה היא עצמה.

נשיא המדינה פתח את דבריו ואמר: "את הדו"ח של עלם מלוות תחושות סותרות. מצד אחד, גאווה חברתית, על חברה אזרחית שהפליאה להקים ארגון עם חזון, עומק ותרומה. ומצד שני, אנו נפגשים עם נתונים קשים ובעיות מחריפות שמעוררות דאגה. הנערים והנערות שנסיבות חייהם הובילו אותם אל הרחוב, על מצוקותיו ואכזריותו, הם הילדים והילדות שלנו.

הנשיא הודה לעובדי ומתנדבי העמותה על עבודת הקודש אותה מבצעים יום-יום ואמר: "אתם בעלם, הובלתם ומובילים את השיקום והחיבור של נוער בסיכון עם הרבה מסירות, אהבה ושיח בגובה העיניים. פעם נוער בסיכון היה ברחוב, כיום מתברר שהסיכון הוא לא רק ברחוב, אלא גם כשנמצאים במחשב בבית וגולשים ברשתות החברתיות. אתם נמצאים יחד עם הנערים והנערות איפה שהם נמצאים. הם לא צריכים לחפש אתכם, אתם יוצאים לחפש אותם."

עוד דיבר הנשיא על חשיבות השיקום של אותם נערים ונערות ושינוי מסלול חייהם: "בטיפול בתיקי חנינות, אני נתקל, בנערים ובנערות שנסיבות חייהם הביאו אותם להסתבך בפלילים. יד שהושטה לעזרה בזמן הנכון פגשה אצל הנער או הנערה רצון להשתנות, הזדמנות לתיקון. יש לא מעט נערים ונערות שעשו שינוי והפכו להיות אנשים שהחברה בישראל גאה בהם. חיילים מצטיינים, חיילים קרביים, מפקדים. לרבים מהם אני מוחק את המרשם הפלילי, ומסיר מהם את התיוג כעבריינים."

נשיאת עמותת עלם נאוה ברק אמרה במפגש: "מזה 35 שנה, עלם מאתרת אלפי בני נוער בסיכון ומסייעת להם להתמודד עם מצוקותיהם. השנה זיהינו תופעות קשות בקרב בני הנוער שפגשנו: 1 מכל 4 משתמש בסמים, 4 מכל 5 סבלו מאלימות מינית ו-1 מכל 5 דווח על אלימות במשפחה, ברשת או בקהילה. אלה תופעות מדאיגות ואנו פועלים בנחישות לצמצם אותן ולתת מענים להתמודדות בכל המרכזים שלנו ברחבי הארץ."

מנכ"לית עלם ענבל דור קרבל הוסיפה: "השנה ראינו, יותר מתמיד, שעבור בני הנוער הסמים קלים יותר להשגה בזכות הרשתות החברתיות והאפליקציות השונות, אשר הופכות את הסמים לנגישים בכל מקום ברחבי הארץ ובכל שעה. בנוסף, השיח היום-יומי באשר לשימוש בסמים בחברה כולה הפך את הנושא ללגיטימי גם בקרב בני נוער וצעירים. האווירה הציבורית והשימוש בסמים במרחב הציבורי עודדו יותר בני נוער לפנות אלינו, לשתף ולהתייעץ בנוגע לשימוש שלהם בסמים."

התופעות המרכזיות שעלו בשנת 2018 בקרב בני הנוער שעלם פגשה:

שימוש נרחב בסמים: 1 מכל 4 בני נוער שעלם פגשה משתמש בסמים. המצב חמור יותר בפריפריה, בה 1 מכל 2 בני נוער דווח על שימוש בסמים. לרשתות החברתיות השפעה רבה להתרחבות התופעה.

תופעת השימוש בסמים בקרב בני הנוער בישראל היא נפוצה ומדאיגה. ככל שהמצוקה גדולה יותר, כך רמת השימוש בסמים אינטנסיבית ומסייעת להם לברוח מהמציאות הקשה היומיומית בה הם שרויים. מדאיגה במיוחד התופעה של שימוש בסמים בקרב בני נוער צעירים יותר (בגילאי 12-16). שיעור השימוש בסמים במרכזי הנוער של עלם בפריפריה היה 1 מכל 2 בני נוער, נתון חמור במיוחד.  

ענבל דור קרבל, מנכ"לית עלם: "השנה ראינו, יותר מתמיד, שעבור בני הנוער הסמים קלים יותר להשגה בזכות הרשתות החברתיות והאפליקציות השונות, אשר הופכות את הסמים לנגישים בכל מקום ברחבי הארץ ובכל שעה. בנוסף, השיח היום-יומי באשר לשימוש בסמים בחברה כולה הפך את הנושא ללגיטימי גם בקרב בני נוער וצעירים. האווירה הציבורית והשימוש בסמים במרחב הציבורי עודדו יותר בני נוער לפנות אלינו, לשתף ולהתייעץ בנוגע לשימוש שלהם בסמים".

עמותת עלם מטפלת בתופעה הגוברת של השימוש בסמים במגוון דרכים: החל מליווי פרטני, דרך הפנייה ותיווך למתן מענה בקהילה, תכניות קבוצתיות במרכזים למניעה והסברה, ועד לטיפול בבני נוער הנמצאים במצב של שימוש אינטנסיבי והתמכרות. בנוסף, פועל בעלם פרויקט ייחודי, "אנשים טובים", המסייע לבני נוער במסיבות טראנס במזעור נזקי השימוש בסמים, בסיוע במשברים פסיכוטיים שנגרמים עקב השימוש בהם. המאפיין את כל שירותי הסיוע הוא נגישות, חוסר שיפוטיות ודלת פתוחה.

התגברות האלימות המינית: 4 מכל 5 בני נוער שעלם פגשה השנה סבלו מאלימות מינית. אחוז הדיווחים והפניות ברשת בנושא פגיעות מיניות היה פי 2 השנה, ומרביתן הגיעו מנערות וצעירות.

אלימות מינית בקרב בני נוער וצעירים היא תופעה שמחמירה ומתפשטת בחברה הישראלית כולה. מדובר בתופעה בעלת ממדים רחבים, הסובלת מתת דיווח בקרב נוער, בדומה לחברה כולה. אצל בני נוער וצעירים בסיכון גבוה שפגשנו, 4 מכל 5 סבלו מאלימות מינית. תחום האלימות המינית בעלם מטפל בנפגעים מינית, בפוגעים מינית ובבני משפחותיהם.

אחוז הדיווחים והפניות לעלם ברשת בנושא פגיעות מיניות היה פי 2 השנה מהשנה הקודמת. מרבית הפניות ברשת הגיעו מנערות וצעירות.  

עמותת עלם מפעילה פרויקטים שונים בתחום האלימות המינית. הסיוע מתחיל באיתור, זיהוי ומניעה כבר במרכזי הנוער ובעבודת הרחוב. הדגש הינו מזעור נזקים ושיח תמידי על מיניות בריאה. בנוסף, עלם מסייעת בתמיכה ובטיפול ייעודי בנפגעי פגיעה מינית ובפוגעים מינית.

עלם קראה לאחרונה להקמת תוכנית לאומית מקיפה למלחמה באלימות המינית כלפי בני נוער, צעירים וצעירות. התכנית הוגשה לחברי כנסת וגורמים שונים, והיא מהווה מתווה בין משרדי להתמודדות עם תופעת האלימות המינית על כל רבדיה: המניעה, האיתור, האכיפה והשיקום.

עלייה באלימות במשפחה, בקהילה וברשת: 1 מכל 5 מבני הנוער, הצעירים והצעירות שפנו לעמותת עלם בשנת 2018 סבלו מאלימות במשפחה, ברשת או בקהילה. בקרב אוכלוסייה בסיכון גבוה, 1 מכל 2 בני נוער שפנו לעלם סבלו מאלימות.  בני נוער חשופים יותר לשיח אלים, חסר עכבות ולא מבוקר שמתקיים ברשתות החברתיות. היעדר דמויות מבוגרות, משפיעות ומיטיבות במרחבים הללו מגביר את האלימות בקרב בני הנוער. בנוסף לכך, ברשתות החברתיות, מספר גדול יותר של בני נוער שיתפו בנושא אלימות במשפחה המתרחשת בתוך הבית.

עלם מציעה מגוון פתרונות לסיטואציות השונות של אלימות: עזרה ראשונה, הקשבה ותמיכה רגשית, פעילויות קבוצתיות, וכן הפניות להמשך טיפול לגורמים הרלוונטיים בשירותי הרווחה והחינוך. 

עמותת עלם פועלת במגוון רחב של זירות ומאפשרת לצוותים להגיע לכל מקום, לרחוב, למרכזי הנוער ולרשת, בפריסה גאוגרפית רחבה ועל פני כל רצף הסיכון. פריסה זאת מאפשרת לאתר את התופעות, להציף אותן ולהיות שם בשביל בני הנוער.

בימים אלו מתקיים קמפיין ההתרמה השנתי של עמותת עלם, אשר השנה מוקדש לעבודת הרחוב בעלם ולתופעות הקשות שאנו פוגשים. צוותי ניידות הלילה של עלם מגיעים אל בני הנוער והצעירים בלילות למקומות בהם הם נמצאים (ברחובות, בגנים ציבוריים, בכיכרות, במרכזי בילוי, במגרשי ספורט, במקומות מסתור ועוד), ומסייעים לבני הנוער בהתמודדות עם המצוקות השונות. לתרומות הכנסו לאפליקציית ביט ולחצו עלם, או באתר עלם

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים