מתקן ההתפלה בגליל המערבי יוצא לדרך

בהמשך להחלטת ממשלה מחודש יוני 2018 במסגרתה הוחלט על הגדלת כמויות המים המותפלים וכן על קידום תכנית לחיבור האזורים המנותקים בארץ, ובכלל זה אזור הגליל המערבי, למערכת המים הארצית, יוקם מתקן ההתפלה בגליל המערבי.

07.08.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מתקן ההתפלה בגליל המערבי יוצא לדרך

 

ועדת המכרזים הבין משרדית המשותפת למשרדי האוצר, המשרד למשאבי המים ורשות המים, בראשות איציק מרמלשטיין, מנהל יחידת תשתיות ופרויקטי PPP באגף החשב הכללי במשרד האוצר, הודיעה היום כי 5 קבוצות מקומיות ובינלאומיות (חברת IDE, שותפות של האצ'יסון, אלקטרה וקרן נוי, שותפות של שפיר ו-GES, שותפות של שיכון ובינוי ו-Tedagua הספרדית, ושותפות של אלייד, אפקון ו- Acciona הספרדית) הגישו את מועמדותן לשלב המיון המוקדם במכרז. המתקן יוקם בגליל המערבי והוא צפוי להתפיל לפחות 100 מיליון מטר קוב בשנה.

המכרז מפורסם בהמשך להחלטת ממשלה מחודש יוני 2018 במסגרתה הוחלט על הגדלת כמויות המים המותפלים וכן על קידום תכנית לחיבור האזורים המנותקים בארץ, ובכלל זה אזור הגליל המערבי, למערכת המים הארצית. זאת, לצורך הגברת אמינות אספקת מי שתיה לתושבים, כמו גם אספקת מים לחקלאות, טבע ותיירות באזור.   

בימים אלה ממש יוצאות לדרך גם עבודות ההקמה של מתקן ההתפלה שורק ב', הגדול מסוגו בעולם, בעל כושר ייצור של 200 מלמ"ק בשנה, לאחר שבחודש מאי השנה זכו חברת IDE ובנק לאומי במכרז להקמת המתקן. הצעת המחיר שהגישו עמדה על כ-1.45 ₪ לקוב מים, מחיר נמוך בכ-30% מהמחיר הנמוך ביותר לקוב מים המשולם כיום. הוזלה זו תחסוך למשק המים כ-3.3 מיליארד ₪ לאורך תקופת פעילות המתקן. כמו כן, בהתאם לאותה החלטת ממשלה, נערכת המדינה להקמת מתקן התפלה נוסף בשנים הקרובות באזור עמק חפר.

לאחר הקמת המתקן, צפויים שבעת מתקני ההתפלה בארץ לספק כ-885 מלמ"ק בשנה אשר יהוו כ-90% מסך הצריכה הביתית והתעשייתית של מים שפירים במשק בשנה. 

שר האוצר, ישראל כ"ץ:
 "לקידום פרויקטי תשתיות במדינת ישראל חשיבות אדירה למשק, במיוחד בעת הזו בה דרושים מנועי צמיחה משמעותיים להאצת הכלכלה. פרויקטים אסטרטגיים כדוגמת מתקני התפלה ואנרגיה ירוקה, לצד השקעה של עשרות מיליארדים בתשתיות תחבורה ציבורית, לא רק מביאים לצמיחה ושגשוג המשק אלא גם תורמים לעצמאותה ובטחונה של מדינת ישראל."

שר משאבי המים, זאב אלקין: 
"סיום הליך המיון המוקדם הוא שלב נוסף לקראת הקמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי. הקמת המתקן תסייע למשק המים הישראלי להתמודד עם תקופות בצורת עתידיות, ככל שתהיינה. לשמחתנו, שני החורפים האחרונים היו גשומים וסייעו למשק המים להתאושש מחמש שנות בצורת קודמות. התחזיות לעתיד מלמדות כי כמות המשקעים תלך ותפחת ולכן, על מנת לוודא שיכולת  אספקת המים של מדינת ישראל תמשיך להיות מובטחת לכלל אזרחי המדינה, יש להתקדם לקראת עמידה ביעד  שהממשלה הציבה כושר התפלה בסך של 1.1 מיליארד מ"ק בשנת 2030".

החשב הכללי, רוני חזקיהו: 
"בזמנים מורכבים אלה פועל החשב הכללי להגדיל ולהאיץ את קידום פרויקטי התשתית, על מנת לסייע לתמרוץ כלכלת ישראל. מכרזי ה-PPP אשר פורסמו בשנים האחרונות נחלו הצלחה אדירה תוך קביעת מחירי מים ואנרגיה נמוכים במיוחד.  פרויקט זה מצטרף לשורה של פרויקטים המקודמים באגף החשב הכללי במסגרת תוכנית 'תשתיות 2030', בין היתר בתחומי התחבורה, המים, האנרגיה והפסולת". 

מנהל רשות המים, גיורא שחם: 
"מדובר בשלב נוסף וחשוב בהקמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי, שמהווה בשורה של ממש בראש ובראשונה לתושבי הגליל המערבי ולמשק המים בישראל. מתקן ההתפלה יספק מים באיכות מעולה ובאמינות מלאה, לאזור שסבל ממחסור חמור בשל הבצורת ועקב שינויי האקלים, המחסור באזור זה עלול להחמיר. במידת הצורך נוכל לתגבר במים ממתקן זה גם את הכינרת. המתקן יצטרף לשורה של מתקני התפלה שהוקמו לאורך שנים במדינה ומאפשרים אספקה תקינה וסדירה של מים לציבור בישראל".

 

תגובות

מומלצים