פרויקט שנועד לחולי דיאליזה ולתיקון הראייה

חיטוי ידיים ועטית כפפות ללא מגע יד אדם, כלי דם מלאכותיים מאצות ואלמוגים, ניסוי להטבת איכות החיים בחולי דיאליזה, תיקון מיטבי לתיקון הראייה והתאמת סטנט במקרה של מפרצת באבי העורקים.

05.07.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון

פרויקט כפפות הנדסת מכונות אוני אריאל

בוגרי המחלקה להנדסת מכונות ומכטרוניקה מציגים פרויקטים בתחום הבריאות, במסגרת תערוכת הפרויקטים 2019 של בוגרי המח' להנדסת מכונות ומכטרוניקה באוניברסיטת אריאל הוצגו מספר פיתוחים בתחום הבריאות:

במסגרת הפרויקטים של בוגרי המחלקה להנדסת מכונות ומכטרוניקה באוניברסיטת אריאל הוצגו פתרונות חדשנים לשירות הפרט ביניהם 3 פרויקטים בתחום הבריאות:

פיתוח כלי דם מלאכותיים מחומרים ביולוגים המופקים מאצות ואלמוגים: עורק מלאכותי בקוטר זעיר, כחלופה לכלי הדם המוסרים בניתוח מעקפים. ייחודיות העורק היותו עשוי חומר חדש (ביו-מרוכב), המשלב סיבי קולגן ארוכים המופקים מאלמוגים וג'ל המופק מאצות.

תכונות החומר החדש נבדקו במעבדה (חוזק והתנהגות העורק בזרימה פועמת) והושוו לעורק טבעי מבע"ח כדי לוודא שהעורק תואם לעורק הטבעי ויכול למלא את ייעודו. עבודתן אידן רעות וחזן ספיר בהנחיית ד"ר מירית שרעבי ופרופ' עידית אברהמי בשיתוף עם אוני' תל אביב.

מתקן אוטומטי לחיטוי ידיים ועטית כפפות ללא מגע יד אדם: המתקן שפותח מאפשר חיטוי ידיים ועטית כפפות בו זמנית לטובת תחום הרפואה (בתי חולים, מרפאות, מעבדות וכדומה) וכן לתעשיית המזון. הפיתוח יקצר את זמן שטיפת הידיים ועטית הכפפות לטובת סביבת עבודה סטרילית.

הכפפות מתנפחות ע"י משאבת ווקום היוצרת הפרש לחצים. חיטוי  הידיים מתבצע ע"י חיישן מרחק שקולט את הידיים ומדליק משאבה שמתיזה חומר חיטוי על הידיים ולאחר מכן מאוורר ומייבש אותן. כל התהליך מתבצע אוטומטית ללא מגע יד אדם במכונה עצמה. עבודתן של אנג'לה נזרוב, דוד אזולאי ואביגיל אויר, בהנחיית פרופ' צבי שילר.

ניסוי לשיפור באורך ובאיכות החיים של מטופלי דיאליזה: בישראל קרוב ל 7000 מטופלים כרוניים הנדרשים לעבור ניקוי דם ע"י דיאליזה בבי"ח מס' פעמים בשבוע. לביצוע דיאליזה יש להתחבר לווריד בניתוח חיבור ווריד לעורק בזרוע. חיבור זה נקרא פיסטולה (AVF) זו נקודת הגישה למכונת הדיאליזה. כמחצית מהפיסטולות נכשלות תוך 4 שנים, לרב בשל התעבות הווריד וחסימתו. אז נדרשים המטופלים לעבור ניתוח נוסף.

הליך הגורם סבל פיסי ונפשי. כמו כן, כל פיסטולה חדשה דורשת תקופת החלמה עד שניתן להשתמש בה. מטרת המחקר להעריך כמותית איזה מהשיטות הקיימות היא בעלת אורך חיים מרבי, בכדי לדחות ככל הניתן ניתוחים חוזרים ולהאריך את תוחלת חיי הכליה עד הצורך בהשתלה.

במחקר שוחזרו שני מבני פיסטולה אופייניים ונבדקו הזרימות במערכת המדמה את כלי הדם. לשם כך נעשה שימוש באמצעים טכנולוגיים המאפשרים תיעוד בזמן אמת של מגוון פרמטרים ביולוגים רלוונטיים כגון ספיקות. המחקר בוצע ע"י חן בילינסקי במעבדתו של ד"ר סער גולן במחלקה להנדסה כימית וביו-טכנולוגיה.

תיקון אופטימלי של הראייה לאחר השתלת קרנית: לאחר השתלה זו עלול מבנה הקרנית להתעוות ללא אפשרות לתיקון אופטימלי. הטיפול המקובל: ביצוע חתכים או שיוף הקרנית. במחקר פותח אלגוריתם לתיקון אופטימלי של מבנה הקרנית עבור מבנה ספציפי של המטופל. במהלך הפיתוח יעשה לראשונה ניסיון לשלב בין 2 סוגי הטיפולים, לקבלת פתרון אופטימלי. עבודתו של  עמית רון ויאיר גולדנברג בהנחיית ד"ר משה ברנד מאונ' אריאל וד"ר יואב נחום מבי"ח בלינסון.

האם ניתן לטפל בסטנט גראפט מסחרי במטופלים שונים עם מפרצת באבי העורקים? מפרצת זו הרחבה של העורק הראשי, שמחלישה את דופן העורק שעשוי להיקרע ולגרום למוות מיידי.

כשמתגלה מפרצת, נדרש טיפול מיידי. אחת מאפשרויות הטיפול נעשית ע"י החדרת צינור מלאכותי סטנט גראפט המחליף את העורק ובו זורם הדם.

לסטנט זה יש כמה יציאות המדמות את מבנה העורק הראשי וההתפצלויות ממנו לעורקים נוספים בחלל הבטן. סטנט גראפט מסוג t-Branch הוא מוצר מדף, שתוכנן כך שיתאים למטופלים שונים עם מבנה עורקים שונה. במחקר נבחנו התאמת סטנט גראפט זהה (מסוג t-Branch) במטופלים שונים, על סמך נתוני CT שלהם. עבודתם של יחיאל באואר ובר וינדר בהנחיית ד"ר משה ברנד מאונ' אריאל וד"ר משה חלק מבי"ח שיבא.

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים