קמיע מצרי נדיר התגלה ע"י קבוצת מטיילים

הקמיע נוצר במצרים, ומתוארך למאה ה-8 או ה-9 לפני הספירה, לקמיע המסוים שמצאה חבורת צעירים שטיילה בצפון מערב הנגב, מוכרות רק שתי מקבילות, בלבנון ובמצרים, וזו הפעם הראשונה שמתגלה כמותו בארץ.

01.04.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
קמיע מצרי נדיר התגלה ע"י קבוצת מטיילים

צילום: יבגני אוסטרובסקי, רשות העתיקות.

 

חבורת צעירים מירושלים יצאה לטייל לאחר הסגר האחרון באתר ארכיאולוגי בצפון מערב הנגב ונדהמה לגלות קמיע זעיר.

בארץ ובעולם ידועים אלפי קמיעות חרפושית, שהיה בשימוש תושבי מצרים הקדומה ושכנותיה במשך מאות שנים, ואולם לקמיע המסוים שמצאה החבורה, מוכרות רק שתי מקבילות, בלבנון ובמצרים, וזו הפעם הראשונה שמתגלה כמותו בארץ.

קמיע החרפושית עוצב בדמות חיפושית זבל, ומכאן שמו. השם במצרית נגזר מהפועל "להיווצר" או "להיברא", וזאת משום שהמצרים ראו בחרפושית סמל להתגלמות האל הבורא. "הקבלה זו, בין הבורא לחיפושית, נבעה מפרשנות מוטעית של המצרים: הם ראו את החיפושית בוקעת מכדור עשוי זבל כבשים, אשר לתוכו הטילה הנקבה את הביצה, ופירשו את תופעה זו כמעשה של בריאה עצמית. המצרים אף הקבילו את החיפושית, המגלגלת את כדור הזבל ששימש לה מזון, לאל השמש, שמגלגל את כדור השמש בשמים. חיפושית הזבל, אם כן, סימלה עבורם את שמש הבוקר, הנולדת כל יום מחדש. כך, הפכו הקמיעות הללו, לסמל הלידה-מחדש בעולם המתים, ומכאן הפופולריות שלהם, בעיקר כקמיעות שליוו את הנקברים לעולם הבא", מספרת ד"ר דפנה בן-תור, חוקרת מצרים העתיקה.

התפוצה הרחבה של החרפושיות הגיעה גם אל מחוץ לגבולות מצרים וכך התגלו לאורך השנים אלפי קמיעות חרפושיות גם בישראל.

החרפושיות עוצבו ממגוון רחב של אבנים, כולל אבנים חצי יקרות כישפה, אמטיסט וקרניאול, אך רוב החרפושיות נעשו מסטיאטיט - אבן טלק רכה שלרוב, צופתה בזיגוג כחול-ירקרק. הזיגוג שרד רק באקלים היבש של מצרים, ולכן בחרפושיות שהתגלו בארץ, כמעט ולא ניתן למצוא שרידי זיגוג וצבען צבע האבן המקורי של רובן אפור-לבנבן.

הדגם שהתגלה הפעם ע"י הצעירים, מתאר כלי נסך מצרי ששימש בטקסי נסך לאלים, ומשני צדיו נחשי קוברה.

עומר שלו, מנהל המרכז הארכיאולוגי-חינוכי של רשות העתיקות בירושלים הודה לחבורה שהשיבה את הממצא לידינו: "אנחנו מודים לצעירים הערכיים, שהפגינו אזרחות טובה ומסרו את החרפושית הנדירה לאוצרות המדינה. ממצא כזה, בוודאי יכול להרחיב את ידיעותינו על העבר. 
חשוב לדעת שהמיקום המדויק שבו נחשפת עתיקה משמעותי עבור ההבנה שלה, ולכן – אנא קראו לנו מיד עם הגילוי, ונבוא לשטח. 

שמחנו לשמוע מנציגת הקבוצה עד כמה החבורה נקשרה לחרפושית ורצתה לשמוע עוד אודות הממצא >> נזמין את הצעירים לבקר בבית החדש של הקמיע, באוצרות המדינה."
 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים