תאים במוח יובילו לתרופות יעילות יותר נגד דיכאון

קבוצת חוקרים חושפת לראשונה את מנגנון הפעולה של טיפול בשוק חשמלי, הפרוצדורה היעילה ביותר לטיפול בדיכאון קליני, ופיתחו בעקבות כך תרופה שמחקה את מנגנון הפעולה שלו ומפחיתה תסמיני דיכאון.

09.11.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תאים במוח יובילו לתרופות יעילות יותר נגד דיכאון

 


בכל זמן נתון כ-5-7% מאוכלוסיית העולם סובלת מדיכאון קליני, ואחד מכל ששה בני אדם יסבלו מאפיזודה דיכאונית לפחות פעם אחת במהלך חייהם. למרות עשרות שנות מחקר בתחום, הגורמים הביולוגיים שאחראים להתפתחות מחלת הדיכאון עדיין לא ברורים.

 

כיום, על פי מחקרים מדעיים רבים בתחום הפסיכיאטריה, הפרוצדורה היעילה ביותר לטיפול במחלה היא טיפול בשוק חשמלי, למרות שהמנגנון הביולוגי שעומד בבסיס טיפול זה לא היה ברור עד כה.

 

מחקר חדש חושף לראשונה את מנגנון הפעולה של הטיפול בשוק חשמלי, שמבוסס על בלימת ההיווצרות של מולקולות שמשבשת את המבנה והתפקוד של תאים מסוג מיקרוגליה במוח.

 

המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת "Molecular Psychiatry", נערך על ידי פרופ' רז ירמיה, ראש המעבדה לפסיכונוירואימונולוגיה במחלקה לפסיכולוגיה, יחד עם הפוסט-דוקטורנטית דר' נטע רימרמן וחוקרים נוספים במעבדה, במימון הקרן הלאומית למדע.

 

החוקרים מצאו שבמודל של דיכאון בחיות ניסוי, טיפול בשוק חשמלי בולם את ההיווצרות של מולקולות שמנטרלות ומנוונות את תאי המיקרוגליה במהלך ההתפתחות של דיכאון. כמו כן, הם גילו תרופה חדשה שמחקה את מנגנון הפעולה של שוק חשמלי על תאי מיקרוגליה ומפחיתה תסמיני דיכאון בצורה יעילה יותר מתרופות קונבנציונליות, כמו ציפרלקס.

 

תאי מיקרוגליה, המהווים כעשרה אחוזים מתאי המוח, הם הנציגים של מערכת החיסון במוח, ויש להם תפקיד מרכזי בהתמודדות עם גורמי מחלה כגון וירוסים, חיידקים, נזק מוחי ומצבי לחץ פיזיים ופסיכולוגים. החוקרים גילו כי ההשפעה של שוק חשמלי על תאי מיקרוגליה מהווה את הבסיס המנגנוני של התכונות נוגדות הדיכאון של הטיפול.

 

בהמשך, החוקרים בחנו איזה גנים מופעלים ביתר או בחסר במוח בתגובה לשוק חשמלי, וגילו שינויים ב-15 גנים, כאשר רק אחד מהם, ,LAG3 ייחודי לתאי מיקרוגליה.  במצבי דיכאון, הביטוי של הגן עולה וגורם לירידה ולשיבוש בתאי המיקרוגליה, בעוד שהטיפול בשוק חשמלי מוריד בחזרה את הביטוי שלו למצב נורמלי.

 

באופן מעניין, הייצור של LAG3 וחומרי נקודות בקרת חיסון דומים עולה גם בגידולים סרטניים בגוף, וגורם לשיבוש היכולת של מערכת החיסון לחסל את הסרטן. אי לכך, התרופות הביולוגיות החדשניות לסרטן (שמגליהן קיבלו פרס נובל ברפואה ב-2018) מבוססות על נוגדנים שחוסמים מנגנון זה.

 

החוקרים השתמשו בגישה דומה וגילו שטיפול בנוגדן ל-LAG3, החזיר את תאי המיקרוגליה למצבם הנורמלי, העלה את ההיווצרות של נוירונים חדשים במוח, והיווה טיפול מהיר פעולה ויעיל, אפילו יותר מהתרופה הפופולרית ציפרלקס.

 

לדברי פרופ' ירמיה, "במחקר זה, מצאנו שתיקון השיבושים בתאי מיקרוגליה מהווה את מנגנון הפעולה של טיפול בשוק חשמלי, שהוא אחת הפרוצדורות הרפואיות היחידות שנמצאות בשימוש כבר כמעט 100 שנים. הממצאים מראים שבדומה למנגנונים שבהם סרטן משבש את מערכת החיסון שאמורה להתמודד נגדו, לחץ פסיכולוגי מפעיל גם הוא מולקולות בקרת חיסון כמו LAG3, שמשבשות את התפקוד של תאי המיקרוגליה, ובדרך זאת תורמות לתחלואה פסיכיאטרית ונוירולוגית."

 

פרופ' ירמיה סיכם ואמר כי "אני מאמין שעל בסיס הממצאים שפרסמנו נוכל בקרוב לפתח תרופות חדשניות, שבדומה לשוק חשמלי יהוו תרופות נוגדות דיכאון מהירות פעולה ויעילות יותר מהתרופות הקיימות כיום."

 

למאמר המדעי

 

תגובות

מומלצים